Які вітаміни пити взимку для підвищення імунітету


Опубліковано 23 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Які вітаміни пити взимку для підвищення імунітету


Які вітаміни пити взимку для підвищення імунітету

Photo: freepik.com


Імунітет — це найскладніша система, яка захищає організм від вірусних та грибкових інфекцій та клітинних мутацій (контроль ракових клітин).

У сезон холодів, вогкості та епідемій ця система працює особливо напружено, іноді даючи збій. І тоді нас долають застуди, грип, коронавірус, ангіни, бронхіти та інші неприємності. Тому питання, як підвищити імунітет, взимку набуває особливої актуальності.

Організму необхідні всі вітаміни та мікроелементи, але серед них є особливо важливі саме для роботи імунної системи. Давайте розберемося, що це за нутрієнти і як зміцнити імунітет за допомогою вітамінів.


Мікроелементи та вітаміни, необхідні для імунітету


Доведено, що нестача мікроелементів цинку, селену, заліза, міді, а також вітамінів D, А, С та Е найсильніше послаблює захисні сили нашого організму.


Селен (Se)


Недолік цього елемента може спричинити імунодефіцит. А ось поповнення запасів Se посилює імунну відповідь, оскільки допомагає організму збільшити виробництво Т-кілерів - імунних клітин, які одними з перших реагують на інфекцію, розпізнаючи та знищуючи «ворожих агентів».

Селен особливо благотворно впливає на противірусний захист, який так необхідний у період епідемій. Крім того, це незамінний мікроелемент для нормального функціонування щитовидної залози.


Цинк (Zn)


Дефіцит цинку також знижує активність Т-клітин, збільшує ризик розвитку інфекцій, погіршує загоєння ран.

Цинк не дарма рекомендували приймати для профілактики під час епідемії коронавірусу — більше того, він входив навіть до протоколів лікування COVID-19.


Мідь (Cu)


Ще в середині минулого століття вчені знайшли зв'язок між дефіцитом міді та зниженням рівня нейтрофілів у крові.

Нейтрофіли - це різновид лейкоцитів, які грають величезну роль у захисті організму від інфекцій, особливо бактеріальних та грибкових. Також цей елемент необхідний вироблення Т-клітин.


Залізо (Fe)


Залізо відіграє значну роль у роботі імунної системи, окисному фосфорилюванні та роботі еритроцитів.

Однак із прийомом залізовмісних препаратів потрібно бути особливо обережним — на імунітет негативно впливає не лише дефіцит, а й надлишок заліза.


Вітамін А


Його дефіцит гальмує вироблення інтерферону, а також погіршує якість імунних Т-клітин та В-клітин. Все це знижує здатність організму боротися з інфекцією, запам'ятовувати «ворога» та презентувати його плазматичним клітинам з подальшим виділенням антитіл. І навпаки – заповнення дефіциту вітаміну А посилює опірність організму.


Вітамін Е


Вітамін Е (токоферол) – потужний антиоксидант, цим і обумовлена його важлива роль для імунітету.

Недолік цього вітаміну підвищує сприйнятливість організму до інфекцій та ризик розвитку ракових захворювань, особливо у людей похилого віку.

Прийом вітаміну Е допомагає підтримувати імунну систему при старінні та хронічних захворюваннях.


Вітамін С


Усім відома «аскорбінка» забезпечує засвоєння заліза та нормальне протікання безлічі імунних процесів.

Вживання вітаміну С не менше 150–200 мг на добу зміцнює імунітет та знижує ризик розвитку ГРВІ. А прийом підвищених доз аскорбінової кислоти на самому початку застуди полегшує її перебіг та прискорює одужання.


Вітамін D3


Раніше вважалося, що цей вітамін відповідає лише за формування кісток. Але нещодавно вчені з'ясували його значну роль і в роботі імунної системи.

У людей з дефіцитом D3 прийом препарату дозволяє скоротити захворюваність на ГРВІ на 70%. А якщо від початку рівень D3 був у нормі, профілактичне призначення вітаміну знижує сприйнятливість до вірусів на 25%.


Омега-3


Це не вітаміни, а незамінні поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), які потрібні нашому організму.

Омега-3 входять до структури клітинної мембрани, забезпечуючи стійкість клітини до пошкодження вірусами та бактеріями. Також ці жирні кислоти беруть участь у синтезі речовин, що пригнічують запалення, підвищують активність Т-клітин та макрофагів, сприяють виділенню інтерферонів. Тому ПНЖК Омега-3 для імунітету абсолютно потрібні.

Крім того, вони сприяють відновленню епітелію дихальних шляхів, що важливо для профілактики та лікування респіраторних захворювань.

Природне джерело Омега-3 – жир морських глибоководних риб. 


Купити Омега-3 можна у різних формах - капсулах, таблетках, сиропі.


Важливо! При виборі препарату Омега-3 звертайте увагу не на кількість риб'ячого жиру в одній дозі, а на вміст ПНЖК кислот — ейкозапентаєнової (ЕПК) і докозагексаєнової (ДГК). У складі ефективної добавки має бути мінімум 180 мг ЕПК та 120 мг ДГК на 1000 мг риб'ячого жиру.


Мультивітамінні препарати


Отже, які вітаміни пити взимку, щоб не захворіти? Насамперед, кожен із перерахованих вище. Однак не всім зручно приймати їх із кількох різних баночок. Тому можна придбати мультивітамінні комплекси (МВК), де ці компоненти зібрані в різних комбінаціях.

Популярні та ефективні МВК:

  • Супрадін Актив Продуктіонс (Німеччина) - повний вітамінний комплекс у таблетках. Містить не тільки всі перелічені вітаміни та мікроелементи, а й інші важливі компоненти.
  • "Від A до Zn". Комплекси з такою назвою виробляють Центрум (Італія) та Доппельгерц (Німеччина). У них містяться всі вітаміни та мікроелементи, необхідні для роботи імунітету та всіх систем організму.
  • Vitrum Plus. Комплекс із дуже «багатим» складом.
  • Дуовіт (KRKA, Угорщина). В упаковці два види таблеток – синя з мікроелементами та червона з вітамінами.
  • Супрадін Імуно Форте (Італія) — гранули для розсмоктування. Містить комбінацію вітаміну С, цинку, ехінацеї та прополісу. Це хороші вітаміни для прийому взимку — вони не тільки стимулюють імунітет, а й створюють атимікробний бар'єр у горлі, борючись із застудою, що починається.
  • Омега-3 LYSI з печінки тріски з вітамінами А+D+Е (Ісландія), рідка форма.

Вітаміни для імунітету дітям:

  • Вітаміни для дітей Kangavites (США)
  • Супрадін Магічне драже (Німеччина).
  • Супрадін Імуно Кідс (Німеччина).
  • Вітрум Юніор Плюс (США).
  • Алфавіт Школяр таблетки (Україна).
  • Омега Баланс ZN Плюс, сироп (Туреччина). Крім Омега-3 містить цинк та вітаміни С, В6 та D3.


Важливо! Надлишок мікроелементів і вітамінів може бути небезпечний для організму не менше ніж недолік. Тому принцип «що більше, тим краще» тут не працює. Строго дотримуйтесь рекомендацій з інструкції. А ще краще — порадьтеся з лікарем перед початком прийому.

У підготовці матеріалу брав участь лікар сімейної медицини, кардіолог Семака Олександр Валентинович.






Пошук