Добірка міфів про здоров’я дитини


Опубліковано 31 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Добірка міфів про здоров’я дитини


Добірка міфів про здоров’я дитини

Photo: Freepik


Багато міфів про здоров’я дитини існують вже довгі сторіччя. Вони сформувалися задовго до розвитку доказової медицини, і передавалися від поколінь до поколінь. Але з точки зору сучасної науки, вони не відповідають дійсності та навіть можуть нашкодити дитині.

«Діти в місті» зібрали найпоширеніші міфи про здоров’я дітей, і розібрали їх з погляду сучасної медицини.


Температура 37°C означає, що немовля захворіло

За відсутності інших симптомів така температура не є ознакою захворювань. Взагалі для малюків вважається нормальною температура до 37,2°C.

Якщо дитина здорова, температура все одно може підвищуватися. Це стається внаслідок фізичного або емоціонального навантаження, через перебування у гарячому приміщенні, під сонцем або у занадто теплому одязі.


Проноси або закрепи немовляти – ознака дисбактеріозу

Дисбактеріоз немовляти – це порушення здорової мікрофлори кишківника, і він дійсно може проявлятися у вигляді діареї або закрепу. Але рідкий стіл для новонародженого – це норма. Для виявлення дисбактеріозу важливішим є колір, ніж стан. Наприклад зелене випорожнення з’являється під час кишкових інфекцій.

Закреп у малюків може бути наслідком аномального розвитку кишківника. Також причиною закрепу у старшому віці може бути страх дефекації. Він виникає, якщо колись щось налякало дитину під час позивів до дефекації.


Вакцинувати дитину краще тоді, коли вона підросте

Існує календар профілактичних щеплень. Він чітко вказує, в якому віці треба робити щеплення. Цей календар не тільки відвертає захворювання, а ще й передбачає найвищі ризики захворювань у певний вік дитини.

Тому відкладати щеплення не рекомендовано, адже більшість інфекцій, від яких передбачено щеплення на першому році життя, протікають важко і можуть призвести до ускладнень.


Читайте також: Обов’язок батьків чи загроза життю дитини: все, що потрібно знати про щеплення


Щоб не було застуд, потрібно видалити аденоїди

Часті застуди – це нормальний етап формування імунної системи у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Аденоїди та мигдалики допомагають виявляти інфекційні захворювання, адже належать до органів імунної системи.

Коли бактерії або віруси потрапляють до організму, аденоїди та мигдалини збільшуються. Видаляти їх варто лише у крайніх випадках – наприклад, при тривалій закладеності носа або деформації лицьового черепа.



Photo: Freepik


Кашель завжди свідчить про ускладнення хвороби

Те, що дитина кашляє, ще не означає, що вона хвора або що хвороба прогресує. Особливо, якщо відсутні інші симптоми. За допомогою кашлю організм намагається вивести мокроти або слиз, або ж прочистити пересохле горло після сну.

Поспостерігайте за дитиною, давайте їй пити достатньо рідини, зволожуйте повітря, можете трохи підняти голову дитині під час сну, і все буде добре.

Та якщо кашель постійний, не минає кілька днів і з’явилися інші ознаки застуди, варто звернутися до лікаря.


Біль у животі, нудота та блювота – це точно кишкова інфекція

При появі болю у животі, нудоти та блювоти варто звернутися до дитячого гастроентеролога. Адже ці симптоми можуть бути не тільки при кишкових інфекціях. Такими є гострі та хронічні неінфекційні захворювання травневого тракту – гастрит, панкреатит. Підвищення в крові рівня ацетону також супроводжується цими симптомами. Все це лікується, але потрібно правильно діагностувати, що саме лікувати.


Карієс молочних зубів не потрібно лікувати

Карієс руйнує зубну емаль. Це призводить до болю та підвищення чутливості зубів. А ще карієс має властивість заражати сусідні зуби. Зміна молочних зубів на постійні відбувається поступово. Тому якщо не лікувати карієс, то в період зміни зубного ряду він може переходити з молочних зубів, які лишилися, на нові корінні.



Photo: Freepik


Зверніть увагу на наші статті:


Якщо дитина з застудою, їй потрібно сидіти вдома

При ГРВІ лікарі рекомендують поїти дитину, надавати симптоматичну допомогу при температурі, болях в горлі та нежиті, а також підтримувати комфортний мікроклімат у приміщенні (температура повітря 20-23°С, вологість 60-70%).

Під час ГРВІ можна виходити на прогулянки. Це мають бути спокійні прогулянки без бігу та активних ігор. Дитина не має перевтомлюватися, тому всі значні фізичні навантаження варто відкласти на потім


Воші з’являються в тих дітей, хто не миє голову

Педикульоз – це паразитарне захворювання волосся та шкіри. Комахи потрапляють до здорової дитини від зараженої. І це ніяк не залежить від гігієни дитини Найчастіше зараження розповсюджуються у дитячих колективах – садочках, школах, гуртках. Якщо в колективі заразилася хоча б одна дитина, то всі діти мають пройти огляд у педіатра.


Щоб не було сколіозу, потрібно займатися спортом

Причинами виникнення сколіозу є генетична схильність, плоскостопість та індивідуальні звички, пов’язані з ходою. Спорт може як уповільнити прогресування хвороби, так і поглибити його через неправильні тренування або одноманітне тренування обмеженої частини м’язів.

При наявності сколіозу варто проконсультуватися з лікарем щодо занять спортом. Лікар проведе огляд спини та надасть рекомендації щодо допустимих і корисних вправ, допустимих навантажень тощо.


Вам може знадобитися наша стаття: Кір, краснуха та паротит: що потрібно знати про небезпечні хвороби







Пошук