Що робити, якщо маленька дитина поводиться агресивно: поради психолога


Опубліковано 23 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Що робити, якщо маленька дитина поводиться агресивно: поради психолога


Що робити, якщо маленька дитина поводиться агресивно: поради психолога

Photo: Freepik


Виховання — це подорож, сповнена злетів і падінь. Іноді батькам буває надзвичайно складно з дітьми. Особливо, якщо мова йде про складну поведінку малечі, наприклад, агресію по відношенню до близьких.

Хоча такі моменти можуть викликати занепокоєння, вони не рідкість. Батькам важливо розуміти основні причини такої поведінки та застосовувати ефективні стратегії для вирішення проблеми.



«Діти в місті» поспілкувалися з провідною психологинею дитячого центру розвитку та психології НУМО, магістеркою психології та членкинею УАКПТ Яною Чабай.


Експертка надала корисні рекомендації для батьків, які допоможуть нейтралізувати та подолати агресивну поведінку у маленьких дітей.





Вікові особливості


За словами Яни Чабай, поведінка дитини, яка замахується або б'є близьких, може бути частиною її розвитку.


«У молодшому віці діти ще не повністю розвинули навички контролю емоцій, тому показують їх фізично. Діти проявляють агресію до своїх близьких, оскільки почувають себе безпечно біля них. Зазвичай така поведінка спостерігається у дітей до 4-5 років», - пояснює експертка.


Варто зазначити, що агресивна поведінка у дітей може бути спричинена різними тригерами, зокрема розчаруванням, гнівом або нездатністю виразити себе.


Читайте також: Маленька дитина б'є маму: що робити та як реагувати


Як реагувати



Photo: Freepik


Психологиня радить у випадках, коли малюк поводиться агресивно, залишатися спокійними, оскільки наша бурхлива реакція може тільки підсилити агресію.


«Обов’язково потрібно встановлювати межі. Поясніть, що так робити не можна і що це неприпустимо. Будьте непохитні, підтримуйте візуальний контакт з дитиною. Вчіть дитину альтернативним шляхам вирішення проблеми, покажіть, як за допомогою розмови можна вирішити конфлікт. Хваліть і заохочуйте дитину у тих випадках, коли вона без «бійок і плачу» може пояснити, що вона хоче, або, що їй не подобається», - пояснює Яна.


За словами експертки, фізичні покарання, крики, погрози та образи у відповідь на таку поведінку дитини неприпустимі. Це може призвести до психологічних проблем у дітей, таких як тривожність, низька самооцінка, несприйняття своїх емоцій і себе.


«Крім того, такою поведінкою ви зруйнуєте довіру дитини. У неї може з’явитися думка, що якщо рідна людина може так вчиняти, то що вже казати про чужих людей. Варто також пам’ятати, що діти наслідують поведінку батьків. Тому, якщо ви занадто емоційно і агресивно поводите себе у таких випадках, не дивуйтеся, що ваша дитина буде поводитися так само», - підсумовує експертка.


Вправи для корекції поведінки



Photo: Freepik


Яна Чабай поділилася вправами, які можна використовувати для підкріплення позитивної поведінки.


  1. Вправа «Рахуй до 10». Вчіть дитину зосереджуватися на диханні та рахувати до 10, перш ніж вступати в конфлікт.
  2. Казкотерапія. Розповідайте дитині казки або історії, де головні герої використовують способи вирішення конфліктів без агресії. Обговоріть з дитиною, які уроки можна винести з цих історій.
  3. Емоційна гра "Відчуй і назви". Розмовляйте з дитиною про її емоції та допомагайте їй навчитися визначати свої почуття. Поставте питання: "Як ти себе почуваєш, коли...?" або "Як би ти назвав свої почуття, коли...?".
  4. Рольові ігри з іграшками. Спільно грайте у рольові ігри, де дитина може відтворити різні сценарії конфліктів і вирішувати їх без агресії. Це допоможе їй розвинути навички емоційного регулювання та комунікації.


«Ці вправи допоможуть дитині розвинути навички емоційного і соціального регулювання, а також сприятимуть побудові позитивних стосунків з оточуючими», - наголошує спеціалістка.


За її словами, якщо проблема зберігається у старшому віці, може знадобитися підтримка фахівця (психолога чи педагога).


Батькам треба намагатися спрямовувати агресивну поведінку до більш здорових способів самовираження. Пам’ятайте, що виховання – це навчальна подорож. Завдяки терпінню, розумінню та правильній стратегії ви можете спрямувати свою дитину до більш здорового емоційного вираження та більш позитивної взаємодії з оточуючими.


Зверніть увагу на нашу статтю: Антистрес-вправи для дітей: корисні поради на будь-який випадок







Пошук