Новини освіти: застосунок «Мрія», гранти та навчання за кордоном


Опубліковано 05 Вересень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Новини освіти: застосунок «Мрія», гранти та навчання за кордоном


Новини освіти: застосунок «Мрія», гранти та навчання за кордоном

Photo: Freepik


Сьогодні світ переживає неймовірні трансформації, інформація стає ключовим інструментом розуміння і адаптації до нових реалій. Попри війну, освіта в Україні розвивається та реформується. Сьогодні перед освітянами в Україні стоїть як ніколи багато викликів, які необхідно вирішувати у стислі терміни.

«Діти в місті» зібрали найголовніші новини освіти, які будуть вам цікаві та корисні.


Освітній застосунок «Мрія»


У перший день осені президент України Володимир Зеленський презентував цифровий застосунок «Мрія» для батьків, вчителів та школярів. Пілотна версія застосунку буде доступна цієї зими.

Ресурс створений для того, щоб допомагати орієнтуватися в навчальному процесі. Там буде зібрана вся інформація про освітні програми, курси, гуртки та олімпіади. Також в додатку будуть корисні відеоматеріали та бібліотека контенту. Застосунок буде враховувати індивідуальні особливості кожної дитини та рекомендуватиме те, що підійде саме їй.

Вже наступного року «Мрія» буде інтегрована в шкільну систему, після чого до застосунку планують приєднати дитячі садочки та інші навчальні заклади.


Вам може бути корисною наша стаття: Музична освіта для дітей: несподівані переваги


Грантове навчання



Photo: Freepik


У майбутньому бюджетне навчання в Україні планують замінити на грантове. Це означатиме, що частина студентів отримуватиме гранти на освіту, які не покриватимуть повну вартість навчання.

Гранти дозволять створити систему, в якій вищу освіту будуть спільно фінансувати держава та приватний сектор. При цьому для деяких спеціальностей збережеться повне держфінансування. Це стосується таких спеціальностей як медицина, освіта, природничі науки тощо.

У Міносвіти зазначають, що введення грантів дозволить надати фінансову підтримку більшій кількості студентів, хоч ця підтримка і не буде повною.

Крім того, у відомстві планують монетизувати пільги. Тобто, надавати підтримку пільговикам вже після вступу до вишу, а не гарантувати бюджетне місце, незалежно від результатів навчання і ЗНО.

Тепер нову концепцію фінансування вищої освіти мають ухвалити народні депутати.


Навчання за кордоном



Photo: Freepik


У Міносвіти планують спростити навчання українських школярів за кордоном. Планується, що в різних регіонах України будуть визначені школи, які дистанційно навчатимуть дітей, що наразі перебувають за кордоном.

Діти, які навчаються в європейських школах, будуть вивчати лише предмети українознавчого компонента. Це українська мова та література, історія України, географія, громадянська освіта та захист України.

Всі інші оцінки будуть переведені у 12-бальну або двобальну шкалу («зараховано» / «не зараховано») з довідок європейських шкіл.


Зверніть увагу на наш каталог: Освіта для дітей за кордоном


Відновлення шкіл


В Україні будуть відновлювати школи, зруйновані в результаті повномасштабної російської агресії. Наразі, за даними обласних військових адміністрацій, зруйновано близько 1,8 тис. шкіл.

За останній рік було відновлено 410 шкіл. В планах відбудувати ще 66 школи та 15 дитячих садочків, на які вже виділили гроші з Фонду ліквідації наслідків.

Зазначається, що на відбудову шкіл активно виділяють гроші й міжнародні партнери. Так, 112 шкіл відбудують в рамках програм, які фінансуються Європейським інвестиційним банком.

Ще 38,3 млн євро було виділено з гуманітарного бюджету ЄС. Загалом планується відновлювати школи в 11 областях. Ще один міжнародний партнер, який допомагає Україні, це Швейцарія. Країна виділила на відновлення українських шкіл 4,5 млн євро.


Читайте також: Розуміння та підтримка дітей-інтровертів: практичні поради







Пошук