Якими корисними властивостями володіє ромашка лікарська


Опубліковано 27 Жовтень 2023 о 19:00

Блог Діти в місті >  Якими корисними властивостями володіє ромашка лікарська


Якими корисними властивостями володіє ромашка лікарська

Photo: anc.ua


Серед широкого асортименту рослинних засобів популярна ромашка. Завдяки натуральному походженню вона практично не має протипоказань, що допускає використання при усуненні дитячих і дорослих хвороб. Широкий спектр дії сприяє застосуванню як внутрішньо, так і зовнішньо, з метою профілактики, лікування та в косметичних цілях.


Лікувальні властивості аптечної ромашки


Секрет ромашки криється в наявності великої кількості корисних речовин у її складі. Завдяки наявності амінокислот, флавоноїдів, вітамінів, дубильних компонентів, мінералів, ромашка здатна укріплювати імунітет, позитивним чином впливати на всі органи.

В переліку лікувальних властивостей ромашки:

  1. Антибактеріальні та антисептичні;
  2. Заспокійливі;
  3. Спазмолітичні;
  4. Протизапальні;
  5. Знеболювальні;
  6. Розслаблювальні;
  7. Протинабрякові.

При систематичному вживанні ромашкового чаю можна покращити стан нервової системи, позбавитись від безсоння та тривожності через його седативні якості. Шляхом стимуляції амінокислот в мозку забезпечується психоемоційний баланс людини. Антиоксиданти, котрі теж присутні у квітах, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і шлаків, що позитивно відображається на стані шкіри, додає їй блискучого та здорового вигляду. Відбілювальний ефект ромашки при зовнішньому застосуванні дозволяє позбавитись пігментних плям. Ромашка важлива для жіночого здоров'я через здатність нормалізувати менструальний цикл, зменшувати больові відчуття. Розслаблювальні компоненти покращують перистальтику кишківника, що робить рослину хорошим спазмолітиком. Вона є корисною при проблемах шлунково-кишкового тракту, пришвидшує лікування діареї та метеоризму. При травматизації слизової оболонки шлунку рослина полегшує біль. Наявність аскорбінової кислоти робить ромашковий настій необхідним напоєм для підтримки імунітету, профілактики застудних захворювань. Гіпоалергенність фітокомпонента допускає його використання не лише в дорослому, але й у дитячому віці. Присутній у складі ромашки холін сприяє синтезу ацетилхоліну. Завдяки цьому відбувається покращення роботи нейромедіаторів головного мозку, що призводить до зникнення тривожності та проблем зі сном.


Photo: anc.ua


Використовувати ромашку можна як внутрішньо, так і зовнішньо. В аптеці АНЦ можна замовити рослину у вигляді сухої маси, фільтр-пакетах чи у форматі масла. Готовий відвар на її основі додається до ванночок під час купання дітей з метою зняття подразнень та почервонінь. В косметології засіб полегшує боротьбу з недоліками шкіри, та надає блискучого вигляду волоссю.






Пошук