Садівництво для дітей: що можна виростити вдома на підвіконні


Опубліковано 08 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Садівництво для дітей: що можна виростити вдома на підвіконні


Садівництво для дітей: що можна виростити вдома на підвіконні

Photo: Freepik


Знайомство дітей із садівництвом може розпочинатися з дому. Навіть якщо у вас немає дачі або саду, ви можете прищеплювати любов до природи за рахунок домашнього саду. Вирощування рослин дає чудову можливість на власні очі побачити магію росту.

«Діти в місті» зібрали для вас добірку рослин, які легко можна виростити вдома.


Сад на підвіконні


Домашнє садівництво може бути захоплюючим досвідом, особливо, якщо обирати для експериментів цікаві та екзотичні рослини. Крім того, дітям подобається, коли вони бачать швидкий результат своєї роботи. Для цього підійдуть рослини, які дуже швидко ростуть.

Перед тим, як розпочати садівництво, проведіть з дітьми освітню розвідку. Почитайте про рослини, які придатні для вирощування в приміщенні, подивіться освітні відео на цю тему.


Читайте також: Ботаніки-початківці: початок проекту сімейного саду


Рослини для домашнього саду



Photo: Freepik


Мікрозелень і паростки

Це нове віяння. Мікрозелень і паростки дуже популярні серед прихильників здорового харчування. Вони швидко ростуть та не потребують дуже багато уваги. Ще одна перевага в тому, що рослини одразу відправляться до вас в салат.

Мікрозелень можна вирощувати на підвіконні у маленьких контейнерах. Це може бути шпинат, капуста чи редис.


Трави та ароматичні рослини

Дуже класно вирощувати вдома популярні спеції: базилік, м’яту, петрушку або кінзу. Їх також можна використовувати для приготування їжі. Та й виглядають вони дуже мило.


Маленькі овочі або фрукти

Вдома доволі часто вирощують помідори черрі, перець або карликові сорти моркви. Також багато хто експериментує з вирощуванням мандаринів та апельсинів. Зазвичай, такі рослини не дають плоди, але саме деревце виростає.

Вдома можна спробувати виростити навіть полуницю. Для цього обирайте компактні сорти, придатні для вирощування у контейнерах.

Також останнім часом популярним стало вирощування авокадо. В цьому відео ви можете більш детально подивитися про цю рослину.



Video: Вирощуємо вдома


Експериментувати можна також з манго та ананасом. Ці фрукти також можна спробувати виростити в домашніх умовах.


Квіткові рослини

Вдома можна спробувати виростити квітучі рослини, які зазвичай ростуть на клумбах. Наприклад, чорнобривці, братки або фіалки. Вони потребують ретельного догляду, але навчать дітей догляду за кімнатними рослинами.


Сукуленти і кактуси

Ці рослини невибагливі, тому дуже прості у догляді. Ви можете посадити багато різних кактусів у маленькі горщики та спостерігати, як відносно швидко вони ростуть та, якщо пощастить, дуже гарно квітнуть.

Алое теж гарно росте в домашніх умовах. До цього ж, він дуже корисний і застосовується у лікувальних цілях.


Зимні рослини

До речі, навіть на балконі взимку можна вирощувати рослини. Детальніше про це дивіться у відео:



Video: Вирощуємо вдома


Домашнє садівництво дає дітям можливість отримати практичний досвід спілкування з природою. До того ж, це дуже корисно навіть в рамках шкільної програми з природознавства. Розпочніть цю захоплюючу подорож та спостерігайте, як на вашому підвіконні народжується життя.


Вам може сподобатися наша стаття: Цікаві пригоди для дітей: від саду до столу







Пошук