Не тільки чіа та кіноа: добірка українських суперфудів


Опубліковано 11 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Не тільки чіа та кіноа: добірка українських суперфудів


Не тільки чіа та кіноа: добірка українських суперфудів

Photo: freepik.com


Суперфуди вже давно заслужили собі репутацію продуктів, багатих основними поживними речовинами, які сприяють загальному здоров’ю та гарному самопочуттю. Суперфуди – це продукти, в яких дуже велика концентрація поживних речовин. Саме тому спеціалісти з харчування радять додавати такі продукти у раціон в обов’язковому порядку.

Вважається, що такі продукти належать до дорогих продуктів преміум-сегменту. Наприклад, насіння чіа або авокадо коштує недешево. Втім, в Україні багато своїх власних суперфудів, про які ви навіть не здогадуєтеся.

«Діти в місті» зібрали добірку з українськими суперфудами, які вже зараз можна додавати у свій раціон.


Користь суперфудів


Суперфуди багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які сприятливо впливають на імунну систему. Доведено, що їжа з високим вмістом поживних речовин відіграє вирішальну роль у підтримці захисних механізмів організму.

Багато суперфудів містить такі поживні речовини як омега-3, які позитивно впливають на серцево-судинну систему. Інші містять антиоксиданти, які покращують роботу мозку та когнітивні функції.

Суперфуди, багаті на клітковину, сприяють здоров’ю кишечника та покращують травлення. Все це в комплексі покращує засвоєння поживних речовин.


Читайте також: Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки


Насіння льону


У насінні льону багато жирних кислот омега-3, які позитивно впливають на весь стан організму. Це насправді універсальний продукт, який можна додавати у випічку, салати та під час приготування будь-яких інших страв.

Крім того, дуже корисна та поживна олія з насіння льону. Нею можна заправляти салати та різні страви.


Гречка


У цій крупі дуже багато білків, повільних вуглеводів, клітковини та вітамінів групи В. Гречка також є джерелом міді, заліза, магнію, марганцю, фосфору, селену та цинку. З гречки можна приготувати безліч корисних та смачних страв – від каші з молоком до смачного гарніру з гуляшем.


Гарбуз


Гарбуз багатий на вітамін А, лютеїн та зеаксантин, вітаміни С, Е, залізо та фолієву кислоту. Він корисний для зору та навіть, за деякими твердженнями, запобігає розвитку катаракти. Гарбуз добре зберігається, а використовувати його можна для приготування безлічі страв. Він підходить, як для основних страв, так і для десертів.


Обліпиха


Обліпиха як і гарбуз дуже корисна для зору. Ягоди багаті на жири, антиоксиданти, вітамін Е і К. Найчастіше обліпиху використовують для приготування чаю. Рецепт можна подивитися у відео.



Video: Yuliia Spilchuk


Волоські горіхи


Ці горіхи, які ростуть на території України, цінуються у всьому світі. Вони багаті на білки, клітковину, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни В1 і В6, залізо та магній. Горіхи є універсальним суперфудом, адже їх можна додавати всюди. Волоські горіхи роблять страви особливими, покращуючи їхній смак. Наприклад, спробуйте додати подрібнені горіхи до пасти або в салат.


Буряк


Цей коренеплід має купу корисних речовин у своєму складі, включаючи фолієву кислоту та марганець. Українці звикли використовувати буряк під час приготування борщу, однак він є більш функціональним. Спробуйте зробити салат з буряку і подивіться на цей продукт по-новому.


Video: Mil Alexx. Рецепти і тренування


Додавання суперфудів у раціон вашої родини є першим кроком до покращення імунітету та здоров’я. 


Вам може стати в нагоді наша стаття: Шкільне харчування в Україні: нововведення та допомога партнерів








Пошук