Істерики у дитини: причини та поради батькам


Опубліковано 22 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Істерики у дитини: причини та поради батькам


Істерики у дитини: причини та поради батькам

Photo: Freepik


Істерики у дитини не є чимось страшним чи ненормальним. Це складний, але природний аспект розвитку дитини. Малі діти ще не вміють контролювати свої емоції, тому істерики можуть стати частим явищем.

«Діти в місті» дослідили причини дитячих істерик і зібрали для вас практичні поради, які допоможуть подолати емоційні шторми.


Причини істерик


Істерики у дітей можуть бути викликані різними факторами. Оскільки діти не вміють контролювати свої емоції, то такі стани як втома або голод можуть викликати у них бурхливі реакції. Коли дитина засмучена, вона, частіше за все, не зможе залишатися спокійною, як це вміють дорослі. Тому батьки і стикаються з наслідком таких станів – істериками.

Щоб ефективно впоратися з дитячою істерикою, батькам необхідно у першу чергу встановити причину такого стану. Спостереження за тим, що найчастіше викликає у дитини істерику, допоможе передбачити ці спалахи та керувати ними.



Photo: Freepik


Емоційний розвиток


Часто істерики виникають через те, що дитина не може словесно виражати складні емоції. Діти вдаються до істерик, щоб виразити розчарування, гнів чи смуток, оскільки їхніх мовних навичок ще недостатньо для того, щоб виразити це словами.

Задача батьків – демонструвати альтернативні засоби вираження поганих емоцій. Наприклад, малювання. Крім цього, важливо навчати дітей емоційній регуляції. Називати емоції простими словами та розповідати дітям, як ефективно з ними справлятися. Такі прості прийоми, як вправи на глибоке дихання або рахунок до десяти, можуть допомогти їм керувати неприємними станами.


Читайте також: Добірка дитячих книг про почуття та емоції


Безпечний простір та рутина



Photo: Freepik


Якщо у вашої дитини часті істерики, не завадить створити спеціальне безпечне місце, де вона може сховатися у важкі моменти. Таке місце дає дитині почуття безпеки. Там вона може заспокоїтися та зачекати, поки емоції вщухнуть.

Варто зазначити, що загострення емоцій і істерик може відбуватися через хаотичний графік життя. Якщо ви помічаєте, що ваша дитина стала частіше істерити, подумайте про встановлення послідовного режиму дня, адже дітям подобається рутина і передбачуваність.


Спілкування з дитиною


Чим частіше ви відкрито спілкуєтеся з вашою дитиною, тим з меншою ймовірністю у неї будуть виникати істерики. Коли діти відчувають, що їх чують і розуміють, вони стають більш спокійними. У них відпадає потреба вдаватися до істерик як засобу привернення уваги.

Хваліть дитину, коли їй вдається гарно справлятися з розчаруванням або сумом. Позитивне підкріплення такої поведінки дає відмінні результати, а частота істерик зменшується.


У деяких випадках, коли спалахи істерик виникають постійно, а самі істерики затяжні і сильні, може знадобитися професійне втручання. Консультація з дитячим психологом може допомогти визначити причини такого стану дитини та знайти шляхи вирішення проблеми.


Вам може сподобатися наша стаття: Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини







Пошук