Дитина боїться залишатися одна вдома: що робити?


Опубліковано 25 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Дитина боїться залишатися одна вдома: що робити?


Дитина боїться залишатися одна вдома: що робити?

Photo: Freepik


Дитячі страхи – розповсюджена проблема, з якою стикаються батьки. Діти часто бояться темряви, втрати близьких, бояться залишатися вдома самі. У зв’язку з ситуацією в Україні, травмованих дітей, які страждають від страхів, стало набагато більше. Вирішення цих проблем можливо лише при умові розуміння першопричин цих страхів.

«Діти в місті» розбиралися, чому дитина може боятися залишатися вдома сама, та що з цим робити.


Шукаємо причину


Дитячий страх, пов’язаний з необхідністю залишатися самому вдома може мати різні причини:

  • тривога розлуки,
  • попередній негативний досвід,
  • страх перед невідомим,
  • страх через новини та ситуацію в країні,
  • серйозні зміни в житті,
  • страх зловмисників або незнайомців,
  • надмірно опікунське виховання.


Звичайно, в країні, де йде війна, і кожного дня лунає сигнал тривоги, не хочеться залишати дітей самих. Але, на жаль, не у всіх батьків є можливість працювати вдома або приходити з роботи одночасно з тим, як діти повертаються зі школи. Тому задача батьків – підготувати свою дитину до усіх ситуацій, з якими вона може стикнутися. Коли всі моменти продумані, проговорені та відрепетирувані, тривога і страхи минають.



Photo: Freepik


Втім, далеко не всі страхи дітей виникають через ситуацію в країні. Доволі часто першопричина має інше коріння.

Так, наприклад, страх може сформуватися через попередній негативний досвід, коли дитина залишилася вдома сама і її щось налякало. Діти з яскравою фантазією бояться залишатися вдома самі через страх перед невідомим. Деякі діти можуть боятися, що в квартиру вдеруться зловмисники або станеться ще щось дуже погане. Такі думки можуть з’являтися у дитини через вплив лякаючого медіа контенту: фільми, новини, телешоу або навіть розповіді однолітків.

Крім того, дитина може відчувати тривогу, якщо їй необхідно залишитися самій в маловідомому місці. Наприклад, якщо ви тільки нещодавно переїхали в новий дім або є якісь зміни у вашій сім’ї.


Читайте також: Подолання дитячих страхів і кошмарів: практичні поради


Як допомогти дитині


Щоб допомогти дитині впоратися з її страхами, необхідно притримуватися декількох стратегій.


Відкрите спілкування

Створіть безпечний простір, в якому дитина зможе щиро ділитися своїми страхами та переживаннями. Пропонуйте дитині розповісти про свої почуття та й самі діліться з нею своїми страхами, відповідно до віку. Будьте уважними, не засуджуйте дитину та не знецінюйте її почуття.


Визначте тригери

Спробуйте з’ясувати, що саме провокує страх. Це можуть бути певні звуки, певний час доби або попередній негативний досвід, який треба пропрацювати.



Photo: Freepik


Розпорядок дня

Діти стають більш спокійними та врівноваженими, коли мають чіткий та зрозумілий графік дня, який постійно повторюється. Це допомагає дитині відчувати більший контроль над своїм життям, зменшуючи тривогу, пов’язану з самотністю.


Складіть план дій

Якщо дитина боїться чогось конкретного, необхідно скласти план на випадок, якщо цей страх справдиться. Проговоріть все до найменших дрібниць, щоб дитина точно знала, як їй поводитися в тій чи іншій ситуації. Коли дитина буде розуміти, що чітко знає, що їй робити, її страх буде поступово зменшуватися.


Прийоми самозаспокоєння

Навчіть дитину технікам самозаспокоєння, які допомагають контролювати тривогу. Дихальні вправи, візуалізація або творчі заняття, такі як малювання чи прослуховування музики, можуть допомогти їм справлятися зі своїми емоціями.


Професійна консультація

Звичайно, не у всіх випадках батьки можуть самостійно допомогти своїй дитині. Якщо страх не зникає і значно впливає на повсякденне життя, подумайте про те, щоб звернутися за професійною допомогою до психотерапевта.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів







Пошук