Як справлятися з дитячою імпульсивністю: завдання та вправи


Опубліковано 20 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як справлятися з дитячою імпульсивністю: завдання та вправи


Як справлятися з дитячою імпульсивністю: завдання та вправи

Photo: Freepik


Дитяча імпульсивність досить поширене явище. Це нормальна поведінка, адже дітям надзвичайно складно справлятися зі своїми емоціями та імпульсами. Задача батьків – навчити дітей це робити, адже в дорослому віці імпульсивність приносить багато проблем і в цілому негативно впливає на якість життя людини.

«Діти в місті» зібрали практичні поради, які допоможуть вам навчити своїх дітей контролювати свої імпульси.


Що таке імпульсивність?


Імпульсивність – це сліпе слідування імпульсам, схильність діяти швидко, не обдумуючи свої дії. Імпульсивність пов’язана з частиною мозку, яка відповідає за виконавчі функції та прийняття рішень. Це префронтальна кора. У дітей вона ще недостатньо розвинута, тому їм важче контролювати свої бажання. Саме тому діти часто роблять те що хочуть, не зважаючи на оточуючих. Дорослі ж вміють стримуватися і поводити себе, відповідно до ситуації.


Як проявляється імпульсивність:

  • невміння чекати, нетерплячість,
  • розпорошена увага,
  • дратівливість, нестриманість,
  • жага до яскравих вражень,
  • нетерпимість до рутини.


Такі різні діти



Photo: Freepik


Зазвичай, у процесі дорослішання імпульсивність потрохи стишується. Діти вчаться себе контролювати, батьки вчать дітей, як правильно поводити себе у суспільстві. Втім, є розлади, з якими імпульсивність не лише не стишується, а й лише посилюється. Наприклад, імпульсивність у дітей часто є симптомом РДУГ.


Читайте також: Виховання дітей із РДУГ: стратегії зосередженості та організації


Крім того, є постійні природні коливання імпульсивності протягом зростання дитини. Наприклад, в 7-12 років діти більш менш вміють себе стримувати, а у підлітковому віці, коли починається сплеск гормонів, імпульсивність знову виходить на перший план.


Що ж робити?


Варто розуміти, що імпульсивність – це частина людського характеру. Просто, у когось вона більш яскраво виражена, а хтось краще вміє контролювати свої імпульси. Втім, всьому можна навчитися. То що ж може допомогти?


Розпорядок дня

Дисципліна фактично є суперником імпульсивності. Адже, коли людина чітко слідує встановленому розпорядку дня, їй важче діяти імпульсивно та необдумано. Структурований графік, список справ та зобов’язань – один з найефективніших способів управління імпульсивністю. Завдяки графіку кількість імпульсивних вчинків можна суттєво зменшити.

Для маленьких дітей можна використовувати гарні розклади з малюнками та таблицями, а підліткам можна запропонувати вести органайзер.


Вправа «Не зараз, не сьогодні»

Цю вправу використовують дорослі люди, які намагаються вгамувати свою імпульсивність. Підійде вона і для дітей. Вчіть дитину брати паузу між бажанням та його виконанням. Наприклад, якщо дитина хоче з’їсти морозиво перед обідом, зіпсувавши апетит, запропонуйте їй проговорити для себе «Я з’їм морозиво трохи пізніше, але не зараз». Або, наприклад, дитина хоче з’їсти вже третє морозиво за день. Тоді необхідно навчитися вмовляти себе «Не сьогодні. Я з’їм морозиво, але вже завтра».



Photo: Freepik


Навички саморегуляції

Доволі часто імпульсивність проявляється у вигляді агресивної поведінки. Дитина може кричати, влаштовувати істерики, коли щось йде не за її планом. В таких випадках необхідно вчити її навичкам саморегуляції. Це здатність керувати своїми емоціями та поведінкою відповідно до ситуації. Найкраще тут працюють вправи на дихання та самозаспокоєння. Наприклад, можна закрити очі і порахувати до десяти до моменту, поки не заспокоїшся.


Позитивне підкріплення

Пам’ятайте, що будь-які навички для того, щоб закріпитися, потребують позитивного підкріплення. Якщо ви будете хвалити своїх дітей, вони захочуть повторювати свої вдалі дії.

Ви можете створити систему винагород, наприклад, бали чи наклейки. І видавати їх дитині, коли їй вдається впоратися з імпульсами.


Фізична активність

Справлятися з імпульсивністю дітям допомагає фізична активність, адже, чим більше набігалася та втомилася дитина, тим менше енергії у неї залишиться на імпульсивні дії. Забезпечте дитині регулярну фізичну активність.


Тренуємо витримку

Практика відкладеного задоволення також позитивно впливає на боротьбу з імпульсивністю. Якщо дитина вчиться чекати, вона вчиться контролювати свої імпульси. Тому використовуйте ігри та заняття, які вимагають очікування.


Вам може сподобатися наша стаття: Топ ігор, які прокачають когнітивні навички вашої дитини







Пошук