Зміцнення довіри: «великі розмови» з підлітком


Опубліковано 24 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Зміцнення довіри: «великі розмови» з підлітком


Зміцнення довіри: «великі розмови» з підлітком

Photo: Freepik


Підлітковий вік є непростим періодом у розвитку людини. Він супроводжується гормональними змінами, а також прагненням до незалежності. Батькам у цей час, попри конфлікти і нерозуміння, дуже важливо підтримувати відкрите та довірливе спілкування з дитиною. Саме в цей час у дитини формуються важливі позиції та принципи, які впливатимуть на її подальшу долю, тому у підлітковому віці батькам треба приділяти дітям навіть більше уваги, ніж зазвичай.

«Діти в місті» зібрали стратегії, які допоможуть зміцнити стосунки між батьками та підлітками.


Чому це важливо


Підлітковий вік – це не лише вік змін, а й вік небезпечної та ризикованої поведінки. Підлітки прагнуть пригод, тому часто вдаються до необдуманих дій, потрапляючи в неприємні ситуації. Саме в цьому віці можуть з’явитися цигарки, алкоголь, незахищений секс.

Довірливі стосунки з батьками не гарантують повної безпеки, але гарантують, що дитина буде почуватися достатньо захищеною, щоб ділитися своїми думками та почуттями. Не виключено, що підлітки будуть звертатися за порадою та підтримкою до своїх батьків у складні часи.

Не варто нав’язливо вимагати серйозної розмови з підлітком, дитина має сама захотіти обговорити з вами щось важливе. Уникайте моментів сильного стресу та потрясінь і починайте розмову лише тоді, коли дитина знаходиться у спокійному стані.


Вам може сподобатися наша стаття: Топ-9 рекомендацій для налагодження режиму дня підлітка


Обговорення складних тем



Photo: Freepik


«Великі розмови» з підлітками – це обговорення складних та делікатних тем. Обізнаність у багатьох моментах допомагає дітям уникнути неприємних ситуацій та проблем. Ось лише кілька тем для обговорення.


Психічне здоров'я

Розмови про потенційні психологічні проблеми важливі, адже вони можуть підштовхнути дитину звернутися за допомогою у разі потреби. Необхідно наголосити на тому, що в психологічних проблемах немає нічого страшного, адже такі проблеми час від часу виникають у житті багатьох людей. Треба обговорити з підлітком перші симптоми тривожності, депресії та інших станів, які потенційно є небезпечними та ведуть до більш серйозних захворювань.


Читайте також: Підліток не прибирає в кімнаті: що робити?


Відносини та сексуальність

Подібні розмови батьки часто відкладають і уникають через сором. Однак обговорювати з дітьми здорові стосунки і безпечне сексуальне життя дуже важливо. Статистика свідчить, що діти переживають неприємний та інколи небезпечний досвід через брак знань та інформації.

Переконайтеся, що ваша дитина володіє інформацією про стосунки, культуру згоди та контрацепцію. Уникайте міфів і надавайте реальні факти з дорослого життя.


Алкоголь, наркотики та цигарки

Підліткам притаманна ризикована поведінка, тому, за статистикою, вперше діти пробують алкоголь саме в підлітковому віці. Це підтверджує і дослідження ESPAD, яке на регулярній основі проводиться в Україні.

Обговорюйте з дитиною небезпеки, які пов’язанні з вживанням заборонених речовин, вживанням алкоголю з незнайомцями або вживанням алкоголю невідомого походження. Варто говорити не лише про шкоду для здоров’я, адже такі аргументи дитину не сильно зачіпають. Варто говорити про більш серйозні наслідки та наводити приклади з реального життя.

Обов’язково обговоріть з дитиною про важливість мати свою думку та вміння чинити тиск одноліткам, які підбурюють спробувати щось небезпечне.



Photo: Freepik


Соціальні медіа та онлайн-безпека

Обговорюйте з дитиною основні правила безпеки в соціальних мережах і під час спілкування з онлайн-друзями. Розкажіть про потенційні наслідки розголошення особистої інформації, у тому числі місця перебування. Одночасно розвивайте у дитини критичне мислення, щоб вона могла критично оцінювати інформацію в мережі.


Плани на майбутнє та кар'єрні прагнення

Ще одна важлива тема, якій варто присвятити достатньо часу. Такі обговорення дозволяють скерувати дитину в правильному напрямку. Заохочуйте підлітків досліджувати свої інтереси та захоплення, адже часто саме вони стають основою для майбутньої професії. Обов’язково пропонуйте свою підтримку та допомагайте з плануванням майбутнього навчання.


Зверніть увагу на нашу статтю: Чому підлітки часто помиляються з вибором професії







Пошук