Добірка рухливих ігор для фізичного розвитку дитини


Опубліковано 06 Серпень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Добірка рухливих ігор для фізичного розвитку дитини


Добірка рухливих ігор для фізичного розвитку дитини

Photo: Freepik


Погодьтеся, змусити дитину відійти від телефона, планшета чи ноутбука – завдання не з легких. Якщо раніше діти воліли цілодобово гратися на вулиці, зараз для них це покарання. З появою онлайн-розваг, реальні втратили свою цінність. Проте, дитячий розвиток та здоров’я, попри все, залишаються найважливішими речами для їхніх батьків. Тому, задача кожної родини – подбати про достатню кількість руху та фізичної активності своїх дітей. Щоб полегшити ваше життя і зробити дозвілля малечі цікавішим, «Діти в місті» підготували добірку рухливих ігор для фізичного розвитку дитини.


Чому дитині важливо рухатись


  • Рух підтримує фізичний розвиток дитини, а формування моторних навичок допомагає запобігти накопиченню зайвої ваги.
  • Фізична активність позитивно впливає на психічне здоров'я дитини, сприяючи зниженню стресу, створюючи позитивний настрій і підтримуючи здатність до навчання.
  • Зі збільшенням активності, покращується м'язовий тонус, витривалість, зростає впевненість у собі та вміння досягати цілей.
  • Рух допомагає розвитку соціального здоров'я, пропонуючи різні можливості для спілкування з друзями та однолітками, а також спільного корисного для здоров'я проведення часу.
  • Рухаючись, дитина дізнається про те, як працює її організм, які можливості має.
  • Рух розвиває мислення, вміння орієнтуватися щодо ситуації, приймати рішення.


Читайте також: Добірка ігор, які розвивають творче мислення


Руханки для наймолодших



Photo: Freepik


Торкнися швидше

Необхідно вибрати ведучого, який називатиме певний колір. Інші учасники повинні якнайшвидше знайти предмет названого кольору у приміщенні, і першими торкнутися його. Так малюк зможе швидше навчитися розрізняти кольори. Дорослим теж сподобається: гра розвиває швидкість реакції та пам’ять.

Шукати можна предмети, що відповідають будь-якому критерію: великий-маленький, тонкий-товстий, низький-високий (прекрасна можливість розповісти про різницю таких понять).


Асоціації

Одному учаснику загадують асоціацію, пов’язану з іншим учасником, а він має відгадати, про кого йдеться. Наприклад, мама каже: «Невгамовна мавпочка». Очевидно, може йтися про дитину. Потім учасники змінюються ролями. Радимо використовувати досить прості асоціації, ускладнюючи їх разом із дорослішанням дитини.


Хованки з іграшкою

Покажіть малюку іграшкову тваринку (ведмедика, зайченя і т.д.) і запропонуйте пограти з ним у хованки. Поки тато і дитина голосно ляскають у долоні і рахують до п’яти, мама ховає іграшку. Спочатку у просте і доступне для дитини місце, поступово ускладнюючи завдання з пошуку, усе краще і краще ховаючи іграшку.


Активність для школяриків



Photo: Freepik


Крокодил і лев

Намалюйте на підлозі невелике коло – це озеро. Запропонуйте малюку побути зеброю в далекій Африці і розкажіть, що там тварина постійно перебуває у небезпеці. Наприклад, її можуть з’їсти крокодили та леви. Від першого можна сховатись на суші, від другого – у воді. За командою «крокодил» дитина вистрибує на «сушу» (тобто з кола), за командою «лев» ховається у «водоймі», застрибуючи у коло. Одні й ті самі команди можна повторювати двічі поспіль, тренуючи реакцію і швидкість мислення.


Хованки навиворіт

Тут ховається лише одне людина – ведучий, інші ж вирушають його шукати. Кожен, хто знайшов, приєднується до ведучого, не видаючи його. Останній, хто знайде спільне укриття, стає ведучим.


Вгадай на дотик

Учаснику зав’язують очі та дають до рук предмет. Він має вгадати, що це. Такі ігри, розвивають дрібну моторику та кмітливість. Ними можна зайняти дитину на кілька годин або пограти всією родиною.


Ігри для підлітків


Кам’яне обличчя

Поставте двох гравців по різні боки столу. Попросіть їх зберігати незворушний вираз обличчя, дивлячись на свого партнера, не сміючись і не посміхаючись якомога довше. Той, хто посміхається, програє.


Стікери

Кожен учасник має «вкрасти» наклейку зі спин інших гостей, не будучи спійманим. Наклейте кожному з учасників на спину стікер з його власним ім’ям. Людина, якій вдасться вкрасти якомога більше стікерів, приліпивши їх на свою спину і показавши ведучому спину, отримує приз.


Настільні ігри

Так, настільні ігри рідко бувають рухливими, але їхня перевага у тому, що вони довго не набридають, адже щоразу потрібно вигадувати нову тактику. Цей варіант підійде не лише підліткам, оскільки допоможе посприяти розвитку кмітливості дитини будь-якого віку.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Найкращі іграшки для розвитку креативності у дітей







Пошук