Що найскладніше в НМТ: на що звернути увагу


Опубліковано 23 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Що найскладніше в НМТ: на що звернути увагу


Що найскладніше в НМТ: на що звернути увагу

Photo: Freepik


Починаючи підготовку до НМТ варто бути готовим до усього. Кожна дитина по-своєму сприймає і переживає те, що з нею відбувається. Для когось це період безсонних ночей, сліз і стресу, а хтось абсолютно спокійно проходить усі напружені моменти. Однак є спільні етапи, які чекають на кожного випускника під час підготовки до іспиту. «Діти в місті» зібрали інформацію про всі можливі складнощі НМТ та підготували поради для їхнього подолання.


Технічні труднощі під час тестування


Як відомо, національний мультипредметний тест складають у спеціально відведених для цього приміщеннях. Зазвичай, це школи або університети, яким постачають потрібну кількість комп’ютерів / ноутбуків для проведення іспиту. На жаль, не всі гаджети мають належний стан, через що і виникає одна з найважливіших проблем цього тестування. Під час написання іспиту у великої кількості дітей ноутбуки починають підвисати, а у деяких і зовсім виходять із ладу. У результаті чого, учня відправляють на додаткову сесію, що тягне за собою ще більший стрес та хвилювання. На цей випадок ми не маємо жодної поради, оскільки ніхто не застрахований від збою у роботі техніки.


Пробний НМТ


Вже 28.09 ЗНОХАБ організовує Всеукраїнський пробний НМТ, де кожен бажаючий зможе перевірити свої знання. Тест буде максимально наближений до формату реального НМТ.

На наступний день після тесту планується детально розглянути кожне питання та провести роботу над помилками. Посилання на участь в пробному НМТ можна буде знайти в телеграм-каналах ЗНОХАБ.


Телеграм-канали:



Кількість предметів та відпочинок між ними



Photo: Freepik


Скільки б дитина не готувалась, скільки б демонстраційних тестів вона не проходила, зімітувати процес складання іспиту неможливо. Як ми знаємо, НМТ проходить так: майбутні абітурієнти пишуть чотири обрані предмети в один день. Дві години їм надається для виконання завдань з української мови та математики, 20 хвилин перерви і ще дві години для історії України та вибіркової дисципліни.

Найскладнішою умовою є те, що після перерви діти не мають можливості повернутися до завдань першого блоку. Тобто, якщо учень не встиг виконати якісь завдання, можливості дописати їх немає. Як впоратись з таким навантаженням?

  • Використовувати таймер під час підготовки.
  • Практикуватися у швидкому вирішенні задач.
  • На іспиті починати з простіших запитань, залишаючи складні на кінець.


Специфіка тестових завдань


Завдання кожного з предметів мають свої особливості. На НМТ з математики присутні завдання відкритої форми з короткою відповіддю, коли учаснику потрібно виконати числові розрахунки та записати кінцеву відповідь. А НМТ з історії України передбачає тести на встановлення правильної хронологічної послідовності, а також із вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих. Для того, щоб бути уважніше, буде корисно прислухатись до наступних порад.

  • Подбайте про те, що ви детально ознайомились із структурою кожного блоку завдань.
  • Практикуйтеся на прикладах тестів попередніх років.
  • Аналізуйте свої власні помилки та з’ясовуйте, що саме призвело до неправильної відповіді.


Проблеми з концентрацією уваги



Photo: Freepik


Учні часто стикаються з труднощами підтримки уваги на завданні протягом усього тесту. Такі проблеми виникають унаслідок хвилювання через важливість іспиту. Однак, іноді учні можуть переоцінювати складність завдань і шукати «приховані» умови. Або навпаки, неуважно читають питання, у результаті чого неправильно розуміють умови завдання. Щоб цього уникнути:

  • ретельно читайте умови всіх завдань і не поспішайте з відповіддю;
  • вчіть себе зосереджуватися на чомусь одному;
  • відпочивайте, оскільки концентрація часто погіршується через перевтому.


Неправильний розподіл сил і часу


Часто учні вважають, що починати роботу над тестуванням потрібно з кінця, залишаючи найпростіше наостанок. Через це вони витрачають занадто багато часу на складні питання і не залишають достатньо часу на простіші. Насправді, з цією проблемою не так складно впоратись.

  • Спочатку відповідайте на ті питання, які точно знаєте, а потім повертайтеся до складніших.
  • Робіть короткі паузи для відпочинку мозку.
  • Якщо не знаєте відповіді на запитання або воно вимагає більше часу для роздумів, відмітьте його і поверніться до нього пізніше.


Читайте також: Гранти на навчання для українців за кордоном і не тільки







Пошук