Новітні технології у дитячій освіті: за і проти


Опубліковано 25 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Новітні технології у дитячій освіті: за і проти


Новітні технології у дитячій освіті: за і проти

Photo: Freepik


Новітні технології мають значний вплив на розвиток дитячої освіти, створюючи нові можливості для навчання та розвитку їхніх навичок. Впровадження інноваційних технологій в освітній процес сприяє підвищенню якості освіти та підготовці учнів до викликів сучасного світу. «Діти в місті» шукали переваги й недоліки впровадження новітніх технологій у дитячу освіту.


Чому технології стали важливою частиною дитячої освіти


Сучасні діти зростають у цифрову епоху, де технології відіграють провідну роль у кожному з аспектів життя. Інтернет-технології в освіті дають величезні можливості:

  • автоматизувати процес навчання, а саме систематизувати все і дозволити виконувати завдання максимально швидко і легко;
  • підвищити рівень знань і якість викладання;
  • створити можливість дистанційного навчання;
  • допомогти вчителям підвищити зацікавленість учнів у навчальному процесі;
  • допомогти дітям та вчителям легко спілкуватися між собою, обмінюватися ідеями, висловлювати свої погляди та думки.


До того ж, інтернет – це найбільше джерело інформації, тому зараз вчителі все частіше звертаються до використання онлайн-ресурсів. Вони є дуже ефективними в навчальному процесі, оскільки викладач може використовувати онлайн-сервіси для створення тестів, відеоуроків, презентацій та інших навчальних матеріалів.


Вам може бути цікавою наша стаття: Заборона гаджетів в школах: міжнародний досвід та ініціативи


«За» новітні технології у дитячій освіті



Photo: Freepik


Сприяння розвитку дитячого мозку

Використання технологій у навчанні не тільки пришвидшує передачу інформації дітям та підвищує рівень її засвоєння, а й сприяє розвитку таких процесів як увага, пам’ять, мислення, уява, мовлення. Також це позитивно впливає на інтелектуальний, емоційний та моральний розвиток дітей. Завдяки застосуванню комп’ютерів, мультимедіа та інформаційних технологій у якості освітніх засобів відбувається підвищення мотивації та індивідуалізації навчання, розвиток творчих здібностей дітей.


Переосмислення підходу до дітей

З різностороннім розвитком навколишнього середовища дорослі почали усвідомлювати індивідуальність кожної дитини і перестали підганяти всіх під одні стандарти, що стало значним кроком у зміні підходів до освіти і виховання. Визнання індивідуальності кожної дитини дозволило дорослим звернути увагу на її унікальні здібності, потреби та інтереси, що сприяє більш гармонійному розвитку особистості.


Зміна у системі викладання

Сучасні вчителі не є трансляторами даних. Вони тільки спрямовують навчальний процес, а діти навчаються самі. Вчитель не «ізольований» у межах свого предмета, а активно співпрацює з викладачами інших спеціальностей. Вони навчають учнів співпраці в класі й сприймають технології «надбудовою в навчанні» та активно їх використовують, а не вбачають у них щось злоякісне.


«Проти» новітніх технологій у дитячій освіті



Photo: Freepik


Залежність від гаджетів

Постійне залучення гаджетів призводить до великої кількості проблем із психологічним і фізичним здоров’ям:

  • порушення постави, зору, координації рухів, головні болі, болі в шиї та спині;
  • депресія, апатія, агресивність;
  • тривожність, порушення сну;
  • низька концентрація уваги, порушення пам’яті та когнітивних функцій;
  • зниження соціальної адаптації.


Соціальна ізоляція

Перебуваючи у постійному ритмі сучасного життя, діти почали проводити за екранами смартфонів 90% свого часу. Це викликає занепокоєння серед батьків і вчителів. Попри те, що смартфони і планшети стали невід’ємною частиною повсякденного життя, надмірне використання технологій накладає свій відбиток на соціальні навички дітей та їхню комунікацію з оточенням.


Зниження фізичної активності

Діти, які живуть перед екранами, часто відмовляються від будь-яких активних ігор на свіжому повітрі, що безпосередньо призводить до проблем зі здоров’ям. Не чужими для них стають такі проблеми, як ожиріння, порушення постави та зниження загального рівня витривалості. Якщо такі проблеми вже присутні в житті дитини, варто почати вводити в її життя хоча б мінімальну активність. Наприклад, 30-хвилинну прогулянку на свіжому повітрі.


Читайте також: Як захистити дитину в Likee і TikTok







Пошук