Проблеми дитячого сну: що робити?


Опубліковано 03 Жовтень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Проблеми дитячого сну: що робити?


Проблеми дитячого сну: що робити?

Photo: Freepik


Сон – це основа фізичного та розумового розвитку дитини. Та й для здоров’я дорослих здоровий сон грає неабияку роль. Щоб відчувати себе повним сил та готовим до роботи та навчання, необхідно висипатися та мати здорові звички сну. Втім, у багатьох людей, включно з малими дітьми, існують серйозні проблеми із засипанням. Ці проблеми можуть серйозно впливати на настрій, поведінку дитини та її загальне самопочуття.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам налагодити дитячий сон та попередити проблеми з нічними пробудженнями.


Найпоширеніші проблеми зі сном


Існує багато порушень сну, які можуть створювати проблеми як із засипанням, так і з тривалістю сну. Ось найпоширеніші:

  • Труднощі із засипанням. Дітям буває важко заснути через поганий режим, тривогу або надмірну стимуляцію психіки ввечері.
  • Часті пробудження. Діти молодшого віку можуть часто просинатися вночі. Це може бути викликано кошмарами або з фізичним дискомфортом.
  • Страхи. Багато дітей стикаються з нічними жахіттями, що може вплинути на якість сну. Діти можуть просинатися вночі з криками та навіть приходити у спальню до батьків.
  • Нетримання сечі та лунатизм. Це менш поширені проблеми, але вони трапляються. В таких випадках потрібно звертатися за допомогою до фахівців.


Читайте також: Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів


Причини проблемного сну



Photo: Freepik


Щоб покращити сон дитини, необхідно розуміти, що саме викликає проблеми. На сон та його якість можуть впливати багато факторів.

У першу чергу, це відсутність чіткого режиму дня та нерегулярний час сну та пробудження. Дітям вкрай необхідний графік для того, щоб фізично відчувати себе комфортно. Це значить, що лягати спати потрібно приблизно в один і той самий час.

На якість сну впливає надмірна стимуляція перед сном. Здебільшого це гаджети або активні рухливі ігри перед сном.

Хронічний стрес, викликаний зовнішніми чинниками. Це можуть бути проблеми в сім’ї, в садочку або школі, ситуація в країні. Страх і стрес не дають дитині спокійно заснути.

Також на сон може впливати їжа. Як відомо, солодощі та газовані напої містять багато цукру, який активує нервову систему.


Як покращити сон



Photo: Freepik


Насправді, перші рекомендації для покращення сну доволі прості. Більшості людей ці рекомендації допомагають впоратися з проблемами, які тільки починають проявлятися. Звичайно, якщо мова йде про медичні проблеми або хронічне безсоння, необхідно звертатися до лікарів. Але почати виправляти ситуацію можна з наступних кроків.

  1. Послідовний режим дня. Один час для засипання та ранніх підйомів.
  2. Ритуали перед сном. Ванна, спільне читання, обмеження часу перед екраном.
  3. Комфортне середовище. Потурбуйтеся про зволоження повітря, комфортну температуру та відсутність зайвого світла та шуму.
  4. Дієта. Обмежте споживання солодощів та продуктів, що містять кофеїн. Перед сном краще запропонувати дитині легку закуску або тепле молоко.


Ще більше корисних порад у нашій статті: Як поліпшити сон в умовах війни







Пошук