Коли Масниця в 2025 році: рецепти млинців та особливості традиції


Опубліковано 10 Січень 2025 о 10:00

Блог Діти в місті >  Коли Масниця в 2025 році: рецепти млинців та особливості традиції


Коли Масниця в 2025 році: рецепти млинців та особливості традиції

Photo: freepik.com


Масниця – одне з найвеселіших свят, яке символізує прихід весни та прощання з морозами. Цього року Масниця в Україні розпочнеться 24 лютого і триватиме тиждень – до 2 березня. Це не просто період, коли прийнято готувати млинці та інші частування. Це дуже важливе свято, пов’язане з нашими давніми традиціями, які частково були забуті.

Українці завжди відзначали Масницю з розмахом, адже цей період вважали періодом радості та веселощів. Люди готували купу смаколиків, ходили в гості та збиралися на вулицях, щоб привітати весну та сонце.

«Діти в місті» зібрали для вас інструкції до свята, а також рецепти млинців, які вам неодмінно знадобляться.


Як святкувати Масницю


На кожен день святкування Масниці існують свої обряди. Це свято було в Україні ще до приходу християнства. Воно було настільки важливим, що нова віра майже не вплинула на старі традиції, а лише переплелася з ними.

Отже, протягом тижня українці святкують Колодія. На кожен день існують свої розваги.

  • Понеділок – катання на санках.
  • Вівторок – загравання, об’єднання в пари, веселі ігри.
  • Середа – святкові столи з варениками, млинцями та сирами.
  • Четвер – банкети з гуляннями до самого ранку.
  • П'ятниця – зяті запрошують у гості тещ.
  • Субота – невістки запрошують у гості свою свекруху.
  • Неділя – служба в церкві, прощення.

Варто зазначити, що одразу після ситної Масниці починається Великий піст.


Рецепти смачних млинців


Існує безліч варіацій млинців, якими можна здивувати гостей. Ось вам декілька цікавих:


Гречані млинці



Video: Сніданок с 1+1


Млинці на молоці


Класичні смачні млинці, які виходять доволі тоненькими.

Вам знадобиться:

  • 3 ст молока
  • 3 яйця
  • 3-4 ст. л. цукру
  • 30-50 гр вершкового масла
  • 2 ст. л. олії
  • 1 ч. л. розпушувача
  • дрібка солі
  • 3 ст борошна

Молоко необхідно підігріти, а яйця ретельно збити з цукром. Додайте олію та молоко, добре перемішайте. Просійте борошно, додайте до нього сіль та розпушувач. Збийте всі інгредієнти до однорідної маси. Змастіть пательню вершковим маслом та випікайте млинці по 1-2 хвилини кожен.


Вам може знадобитися наша стаття: Розкіш смаку: топ-5 рецептів найсмачніших млинців


Млинці з сиром та зеленню



Video: Валерія Велігура


Шпинатні млинці


Вам знадобиться:

  • 150 гр шпинату
  • 2 яйця
  • 1 ч. л. цукру
  • дрібка солі
  • 3 ст. л. олії
  • 150 гр борошна
  • 350 мл молока
  • 50 гр вершкового масла

Перебийте шпинат у блендері, а тим часом змішайте яйця з цукром та сіллю. Яєчну суміш необхідно змішати зі шпинатом, після чого додати борошно, олію та половину молока. Гарненько все змішайте, після чого додайте ще молока та борошна. Дайте тісту настоятися 15 хвилин та приступайте до приготування.


В наступних нашим статтях шукайте рецепти смачних традиційних вареників до Масниці.


Ще більше шукайте в нашій статті: Рецепти млинців: топ-7 найсмачніших млинців до Масляної







Пошук