Хвостаті лиходії, або чим небезпечні домашні тварини


Опубліковано 30 Квітень 2018 о 15:17

Блог Діти в місті >  Хвостаті лиходії, або чим небезпечні домашні тварини


Хвостаті лиходії, або чим небезпечні домашні тварини

Яку хворобу можна підхопити від домашнього улюбленця? Читайте у нашому матеріалі, що треба робити, щоб убезпечити дітей від зоонозних інфекцій.

Домашні тварини люблять нас беззастережно. Photo: Pexels


Раніше ми писали, що зростання з домашнім улюбленцем дуже корисно для дітей. Але пам’ятайте, що, хоча цей досвід й дисциплінує дітей, лише дорослі можуть дійсно відповідати за домашніх тварин.


Що треба знати, обираючи домашнього улюбленця?


Вибір потрібної тварини — це серйозне рішення, яке члени сім’ї повинні прийняти разом. Найперше обговоріть очікування та обов’язки кожного члена родини.


Поставте собі ці ключові запитання:

  • Яку тварину ви хочете взяти в сім’ю?
  • Яку роль відіграватиме кожен член родини в піклуванні про неї — хто годуватиме домашнього улюбленця, ходитиме з ним на прогулянки, купатиме та прибиратиме за ним?
  • Якої медичної допомоги може потребувати обрана вами домашня тварина?
  • Чи є у вас достатньо місця, щоб улюбленець почувався комфортно?
  • У вас є інша домашня тварина? Чи зможуть вони співіснувати з новим домашнім улюбленцем?
  • Хто буде піклуватися про домашніх тварин, якщо ви будете у від’їзді?
  • Хтось із членів родини має алергію або астму?


Попередньо проконсультуйтеся з лікарем на предмет алергії та проведіть алергопроби. Самим точним, зручним та дешевим способом є голковий прік - тест, під час якого шкіру не проколюють, а лише злегка дряпають та наносять алерген. Незважаючи на свою простоту, цей тест дещо небезпечний, адже реакція на алерген може бути моментальною. Тому цей тест має робити кваліфікований лікар - алерголог.

Інший варіант - лабораторні алергоскрінінги. Недоліком цих тестів є те, що необхідно здати кров з пальця або з вени, проте це дає змогу за один раз дізнатися чи є у дитини алергія майже на 40 збудників.


Які домашні тварини небезпечні?



Купівля тварини у зоомагазині не дає гарантій безпеки. Photo: Pexels


Звірята, яких дитина бачить у лісах або парках, можуть бути милими, але дикі звірі бувають небезпечними. Адже вони не звикли перебувати в оточенні людей і можуть бути носіями небезпечних для людини захворювань. Натомість ви повинні навчити дітей триматися подалі від тварин у дикій природі, і ніколи не торкатися, не годувати та не намагатися взяти звірятко додому.

Але купівля тваринки в зоомагазині ще не дає гарантій безпеки.

Потенційно небезпечні тварини:

  • плазуни (черепахи, змії, ящірки, ігуани);
  • гризуни (хом’яки, морські свинки, шиншили, миші, щури);
  • земноводні (жаби, саламандри);
  • пташенята (папуги, канарейки, каченята, індички);
  • екзотичні тварини.



Інфекційні захворювання, які передаються від тварини людині, називаються зоонозними. Photo: Pexels


Домашні тварини можуть переносити збудників хвороб, небезпечних для дитини. Такі інфекції називаються зоонозними, адже передаються від тварини людині.

Собаки можуть поширювати інфекцію, яка викликає лептоспіроз. Домашній вихованець може заразитися під час пиття або купання на природних водоймах. Людині лептоспіроз передається з водою або під час контакту зі слиною чи сечею нездорової тварини.
Домашні тварини, які часто гуляють на вулиці іноді стають жертвами кліщів — переносників інфекції, які викликають хворобу Лайма або енцефаліт. Раніше ми писали про те, як захистити себе та своїх близьких від укусів кліщів.



Навіть якщо кішка виглядає здоровою, у її організмі можуть бути збудники різних хвороб. Photo: Pexels


Від кішки дитина може заразитися на феліноз (у просторіччі — хвороба котячої подряпини). Навіть якщо кішка виглядає здоровою, у її організмі можуть бути збудники різних хвороб, які потрапляють у кров через подряпини.
Ще одна хвороба, яка асоціюється з котами — токсоплазмоз. Багато хто відмовляється заводити котиків, адже боїться заразитися. Лікар Комаровський наполягає на тому, що боятися нічого, адже здоровий організм здатен побороти токсоплазмоз без негативних наслідків. І навіть пропонує мамам обов'язково познайомити дочку з кошеням ще в ранньому віці, щоб її організм виробив антитіла. Адже якщо дівчина інфікується токсоплазмою під час вагітності, то здоров'я і життя плода опиниться в серйозній небезпеці.




Найчастіше від сальмонельозу страждають діти віком до трьох років. Photo by Clint McKoy on Unsplash


Рептилії передають сальмонельоз — інфекційне захворювання системи травлення. Ця інфекція вражає дітей різних вікових груп, але найчастіше страждають діти віком до трьох років. Бактерії сальмонели передаються через безпосередній контакт із плазунами. Але підхопити цю інфекцію можна не тільки від черепашок та геконів, джерелом зараження можуть бути термічно необроблені яйця, м’ясні та молочні продукти.



Найчастіше зараження орнітозом відбувається через контакт із хвилястими папугами, канарейками та міськими голубами.
Photo: Pexels


Пернаті та орнітоз. Джерелом орнітозної інфекції є дикі та домашні птахи. Зараження відбувається повітряно-краплинним шляхом, тому, насамперед, страждають легені. Найчастіше зараження орнітозом відбувається через контакт із хвилястими папугами, канарейками та міськими голубами. Орнітоз у дітей проявляється сильним затяжним кашлем, і якщо вчасно не лікувати, то у хворої дитини може розвинутися запальний процес у легенях (пневмонія). Дуже часто орнітоз плутають зі звичайним респіраторним захворюванням, але приблизно 10 — 20 % пневмоній мають орнітозну природу.



Гризуни можуть заразити дитину лімфоцитарним хоріоменінгітом. Photo: Pexels


Мишей, морських свинок і хом’яків не варто тримати через небезпеку зараження лімфоцитарним хоріоменінгітом — незвичною вірусною інфекцією, збудник якої передається із сечею та фекаліями, а також зі слиною чи виділеннями з носа тварини.

Варто також остерігатися агресії з боку тварин. Зверніть увагу на те, які тварини не рекомендовано заводити новачкам. Наприклад, деякі великі породи собак, такі як: доберман пінчер, далматин та німецький дог, адже вони можуть бути небезпечними для дітей. Крім того, вони потребують багато вільного місця та досвідчених власників. Пізніше ми розкажемо, які породи тварин підходять для дітей.

Як уникнути проблем, пов'язаних з домашніми тваринами?



Контролюйте домашніх тварин та дітей — ніколи не залишайте малюка наодинці з домашнім улюбленцем.
Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash


Те, що тварини можуть переносити збудників інфекційних хвороб, ще не означає, що треба відмовитись від домашніх улюбленців. 

Корисні поради, які допоможуть убезпечити і дітей, і тварин:

  • навчіть дітей поводитися з домашніми тваринами: ніколи не стискати їх занадто міцно, не кидати;
  • поясніть дитині, чому не можна дратувати тварин або тягнути їх за хвіст чи вуха, та турбувати тварин, коли вони їдять;
  • контролюйте домашніх тварин та дітей — ніколи не залишайте малюка наодинці з домашнім улюбленцем;
  • навчіть дітей обов’язково мити руки з милом після контакту з домашніми тваринами;
  • купайте тварин після прогулянки — мийте їм лапи й черево;
  • не дозволяйте вихованцям розташовуватися на диванах і ліжках;
  • піклуйтеся про здоров’я домашніх улюбленців.

Для уникнення зараження прослідкуйте, щоб ваш домашній улюбленець був прищеплений від сказу та інших потенційно небезпечних інфекцій, слідуйте правилам гігієни та забезпечте тваринам необхідний догляд.








Пошук