Культура майбутнього: чому важливо навчити дітей сортувати сміття


Опубліковано 14 Квітень 2020 о 13:00

Блог Діти в місті >  Культура майбутнього: чому важливо навчити дітей сортувати сміття


Культура майбутнього: чому важливо навчити дітей сортувати сміття

Сучасні діти дбайливо ставляться до навколишнього середовища. Photo: Freepik


У вересні на Генеральній асамблеї ООН виступала 16-річна шведська школярка і еко-активістка Грета Тунберг. Її емоційна промова викликала гарячі суперечки в усьому світі: одні підтримали заяви дівчини, інші засудили тих, хто за нею стоїть. Але хто б як не ставився до Тунберг, одне стає ясно - нове покоління зовсім по-іншому буде ставитися до природи, екології та навколишнього середовища. І наш обов'язок їм в цьому допомогти.

«Діти в місті» розбиралися, як правильно сортувати сміття, дізналися про найцікавіші еко-ініціативи в Україні та готові поділитися цим з вами.


Трохи статистики


Україна - найбільша країна в Європі. При цьому 7% нашої території займають сміттєзвалища. З кожним роком ситуація з відходами стає все гірше. Досить згадати сміттєвий колапс у Львові 2016 року. За даними громадської організації «Україна без сміття», щорічно на українські смітники відправляється близько 10 млн тонн сміття. Близько 30-40% цього сміття можна переробляти. Поки ж в Україні переробляється лише 4% відходів.

Щоб зробити свій внесок у порятунок навколишнього середовища, досить почати сортувати сміття і здавати його в пункти прийому вторсировини. Починати завжди потрібно з себе, подаючи приклад своїм дітям, близьким людям, колегам і сусідам. До речі, згідно з дослідженням аналітичного центру Разумкова, понад 40% українців готові сортувати сміття.


Раніше ми писали, як розвивати активну екологічну позицію у дитини і зацікавити її цією темою. Сьогодні ж ми розповімо про практичні кроки - що і як сортувати у себе вдома.



Infographic: «Діти в місті»


Що можна сортувати вдома?


Пластик

Левова частка побутового сміття в сучасних сім'ях припадає на пластик. Це не дивно, адже сьогодні більшість продуктів продається в пластиковій упаковці - починаючи від продуктів харчування, закінчуючи побутовою хімією. Звичайно, це зручно, але саме пластик найбільше шкодить екології.


Що підлягає переробці:

  • пляшки і кришки;
  • пляшки з-під косметики, ліків, рослинного масла;
  • багаторазовий пластиковий посуд.


Що не переробляється в Україні:

  • кришка з-під бутлів води;
  • кольорові пляшки (жовті, чорні);
  • пластикові пакети;
  • харчові контейнери без маркування;
  • одноразовий посуд.


Насправді далеко не всі відходи можна переробити в Україні. У нас просто немає для цього необхідного обладнання. Розібратися в нюансах переробки вам допоможе додаток «Сортуй» (завантажити в App Store; завантажити в Google Play), створене волонтерами. У програмі можна перевірити будь-який різновид сміття і дізнатися, чи підлягає він сортуванню.


Лайфхак: роботу з додатком можна доручити дітям. Він дуже простий у використанні, а пошук в ньому інформації про різні види відходів може стати захоплюючим квестом. Згодом дитина запам'ятає правила сортування та буде вам розповідати, що відправляється в сміття, а що в пункт прийому вторсировини.


Папір

Друге місце в побутових відходах, які підлягають сортуванню, займає папір. Це не тільки шкільні зошити, газети та альбоми. У паперових і картонних упаковках продається багато продуктів. Наприклад, каші, бісквіти «Барні», зубна паста і мило.



Перед здачею сміття потрібно сортувати. Photo: Freepik


Що підлягає переробці:

  • офісний папір;
  • зошити, блокноти, альбоми;
  • газети і журнали;
  • коробки з-під піци, картонні коробки.


Що не переробляється в Україні:

  • серветки;
  • паперовий посуд;
  • касові чеки;
  • шпалери.


Скло

Скло в Україні приймають як у вигляді тари (окремими пляшками), так і бите. Звичайно, цілі пляшки коштують дорожче, ніж бій.


Що підлягає переробці:

  • будь-які пляшки;
  • посуд;
  • банки;
  • ємності з-під духів;
  • бите скло.


Що не переробляється в Україні:

  • кришталь;
  • кераміка;
  • дзеркала.


Метал

Відходів з металу в звичайних сім'ях небагато, але є. Це алюмінієві банки з-під напоїв, банки з-під консервації (кукурудза, горошок), кришечки від напоїв.


Що підлягає переробці:

  • алюмінієві банки;
  • бляшанки;
  • фольга;
  • металевий посуд;
  • банки з-під фарби.


Що не переробляється в Україні:

  • станок для бриття;
  • батарейки.


Крім основних видів відходів існує кілька, які потрібно здавати окремо. Вони небезпечні для навколишнього середовища, а значить і для людей. Це люмінесцентні лампи, термометри, батарейки, акумулятори від техніки, дрібна оргтехніка. Команда «Екологічних інвестицій» близько трьох років займається утилізацією небезпечних відходів в Україні. Періодично вони проводять безкоштовний збір сміття. За акціями можна стежити на їх сторінці в Facebook.


Сімейний проект



Діти мотивовані допомагати природі. Photo: Freepik


Зазвичай дітям подобається процес сортування сміття, тому що він нагадує гру. Дуже мотивовані допомагати природі діти у віці від 6 до 12 років. Їх легко зацікавити цією темою. Сортувати відходи тільки в перший час важко. Як тільки виходить з усім розібратися, це входить в звичку. Якщо ви навчите дітей не викидати цінну вторсировину на звалище, в дорослому віці вони будуть робити це на автоматі. Точно так же, як чистити зуби або застеляти ліжко.

Щоб почати сортувати сміття вдома, потрібно дізнатися, де у вашому місті приймають вторсировину і в якому вигляді. Якщо з пошуком виникли проблеми, можете пошукати своє місто на інтерактивній карті здачі відходів. Уточнюйте, чи працює пункт здачі, тому що в Україні вони працюють з перебоями.

До речі, в Києві діє пересувний пункт збору «Майстер добрих справ», який зупиняється в густонаселених районах міста і приймає сортоване сміття.

Коли з місцем прийому розібралися, необхідно виділити в квартирі місце для збору відходів. Це може бути два роздільних відра або окреме місце для збору паперу і пластика на балконі. Також в інтернеті можна придбати багатоярусні спеціальні контейнери для сортування сміття, вони займають значно менше місця.


Лайфхак: еко-активісти називають ключові правила для сортування. По-перше, потрібно мити тару і знімати з неї етикетки. По-друге, необхідно сплющувати коробки, банки і пляшки. Це заощадить місце.


Діти - захисники навколишнього середовища



Багато дітей цікавляться темою захисту навколишнього середовища. Photo: Freepik


Все більше дітей і підлітків у світі та Україні цікавляться темою екології, і реалізують себе в цьому напрямку. Наприклад, нідерландський підприємець Боян Слат у віці 16 років зацікавився проблемою забруднення світового океану пластиком. У якості випускного проекту в середній школі він створив пристрій зі збору сміття в морі, а в 18 років заснував фонд The Ocean Cleanup, що займається розробкою технологій, які допоможуть очистити океан від сміття. На початку жовтня 2019 року плавучий бар'єр, створений The Ocean Cleanup, вперше успішно впорався зі збором сміття в океані.

Студенти КПІ ім. І. Сікорського недавно створили чат-бот сортувальник для Telegram, який допомагає бажаючим почати сортування відходів порадами.

Крім цього, в Україні є відомі школярі еко-активісти, які придумали і реалізували різні еко-проекти. Наприклад, київські школярі Микита Шульга і Софія-Крістіна Борисюк придумали, як переробляти органічні відходи шкільної їдальні. На території школи був встановлений бак, в який викидалися залишки від овочів та фруктів, які перероблялися в компост. Його, як відомо, активно використовують фермери. Також компостом можна удобрювати дерева, що ростуть на території школи. Показово, що всього за рік проект реалізували ще кілька десятків шкіл. Вартість набору для компостування склала близько 3 тис. гривень, які діти зібрали за допомогою майданчика в соцмережах.


Почати дуже просто!


Сортуючи сміття, ви робите світ навколо вас трохи чистіше, дбаєте про майбутнє ваших дітей і онуків. Але можна не зупинятися на своїй сім'ї, і розширити еко-активність за межі будинку. Сьогодні більшість шкіл, невеликих компаній і підприємств позитивно ставляться до екологічних ініціатив. Просто не завжди знаходиться людина, яка в усьому розбереться, розповість про це іншим і організує роботу.

Якщо ви і ваша дитина захопилися екологічною темою, можете запропонувати сортувати відходи в школі. Почати можна з простого - макулатури і пластикових кришок. Для цього достатньо придбати кілька боксів, які будуть стояти в холі школи або окремому класі. Якщо немає бажання купувати бокси, можна зробити ще простіше - організувати макулатурний день раз на місяць. Нехай діти збирають макулатуру вдома, а в школу приносять у встановлений день. До речі, якщо макулатуру централізовано буде здавати вся школа, за нею можуть приїхати фірми, що займаються переробкою вторсировини. А зароблені гроші можна витратити на розвиток екологічних ініціатив в школі. За підрахунками організації «Україна без сміття», школа, в якій навчається близько тисячі дітей, може заробляти на здачі макулатури близько 40-60 тис. гривень на рік.


Щоб популяризувати еко-тему серед дітей, можна проводити тематичні конкурси та змагання, майстер-класи та вікторини.



Допоможіть дитині створити свій власний еко-проект. Photo: Freepik


Якщо ваша дитина має лідерські якості, вона, з вашою допомогою, легко зможе створити локальний проект у сфері сортування відходів у своїй школі. Такі проекти не залишаються непоміченими. До того ж, дитина отримає неоціненний досвід самореалізації, активізму і організаційної роботи.

Крім цього, організація «Україна без сміття» запустила програму для компаній «Зелений офіс». Якщо ви працюєте у великій фірмі, де співробітники хочуть сортувати сміття, можна відправити заявку на пошту організації info@nowaste.com.ua. У заявці потрібно розповісти, скільки співробітників працює в офісі, яке сміття збирається найчастіше. Співпраця з організацією дозволить скоротити кількість сміття, яке офіси викидають на смітник.

Сьогодні Україна робить лише перші кроки в напрямку осмисленого споживання і дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Як показує світова практика, єдиний ефективний спосіб навчити людей сортувати сміття (крім жорсткого законодавства) - починати виховувати і плекати цю звичку в дитячих садах і школах, а також у своїх сім'ях.







Пошук