Неправильний прикус: чому про зуби та прикус треба дбати з дитинства


Опубліковано 18 Жовтень 2019 о 12:00

Блог Діти в місті >  Неправильний прикус: чому про зуби та прикус треба дбати з дитинства


Неправильний прикус: чому про зуби та прикус треба дбати з дитинства

Виправляти прикус потрібно в дитинстві. Photo: Freepik


Від прикусу залежить не тільки красива посмішка і рівні зуби. Насправді, від того, чи правильно змикаються зуби, залежить багато чого: наш овал обличчя, термін служби зубів, порушення мови, порушення сну і хропіння, порушення слуху, головний біль - і це далеко не повний список! Часто неправильний прикус відображається на обличчі у вигляді випнутого підборіддя або асиметрії. Крім цього, він загрожує серйозними проблемами з зубами в зрілому віці - здатний спровокувати хвороби травної системи, викликати болі скронево-нижньощелепних суглобів. Неправильний прикус навіть може стати причиною викривлення хребта. Саме тому пластини і брекети ставлять не тільки підліткам, але і дорослим людям. Звичайно, набагато краще, якщо проблеми із зубами і прикусом вирішені в дитячому віці. Діти в місті» розбиралися, коли слід звернути увагу на дитячі зубки, щоб вчасно попередити всі негативні наслідки.


Стежимо з самого дитинства!


Зуби і кістки лицьового скелета починають формуватися, коли дитина знаходиться в утробі матері. У період прорізування зубів (до трьох років) формується тимчасовий прикус. Уже в цей час батьки повинні звертати увагу на зуби малюка, відстежувати відхилення. За словами фахівців, чим раніше будуть виправлені проблеми, тим більше шансів у дитини не мати проблем із зубами в дорослому віці. З 6 до 13 років з'являється змінний прикус. Це час, коли молочні зуби змінюються на корінні. Уже в 12-15 років у дітей формується постійний прикус. Але і це не кінець, адже щелепи ростуть і розвиваються до 21 року.


Стежити і доглядати за молочними зубами вам допоможуть наші рекомендації.


Як вчасно побачити неправильний прикус



Є кілька видів неправильного прикусу. Photo: Freepik


Прикус - це змикання зубів. Правильний прикус - це:

  • наявність всіх зубів;
  • домінування двох центральних різців;
  • верхні зуби знаходяться поверх нижніх, прикриваючи їх не більше ніж на половину;
  • центральна щілина між верхніми і нижніми зубами збігається.


Неправильні прикуси бувають різні. У когось проблеми з зубами передалися у спадок. У інших - не виріс один або кілька зубів. Буває, що для певних зубів немає місця, і вони ростуть в бік або над основними зубами. Впливають на прикус і звички дитини.


Розрізняють декілька основних видів проблемних прикусів:


Дистальний. Дуже поширена проблема, коли верхні щелепи сильно висуваються вперед. Згідно зі стоматологічною статистикою, майже половина всіх проблемних прикусів припадає саме на цю аномалію.


Мезіальний. Це, навпаки, коли нижня щелепа висувається вперед. Люди з таким прикусом мають важке випнуте підборіддя.


Відкритий. Проблемний прикус, коли зуби не змикаються, між ними залишається щілина.


Глибокий. В цьому випадку верхні зуби повністю закривають нижні.


Перехресний. При такому прикусі нижній і верхній ряд зубів не збігаються, один з них зміщений в сторону. Спочатку зміщення може бути незначним, ледь помітним, але з віком збільшуватися.


В чому причина?



Прикус може зіпсуватися через шкідливі звички в ранньому дитинстві. Photo: Freepik


Причин для неправильного росту і розвитку зубів у сучасному світі предостатньо. На формування прикусу можуть впливати як внутрішні (генетика, спадковість), так і зовнішні чинники (погані звички, екологія, хвороби). Розберемо основні.


Спадковість. Часто неправильний прикус передається від батьків або близьких родичів.


Хвороби. Захворювання лор-органів у ранньому дитинстві часто призводять до формування неправильного прикусу. Наприклад, постійно закладений ніс призводить до звикання дихати ротом. Якщо рот весь час відкритий, це призводить до деформації зубів, нижня щелепа повільніше розвивається. Через хвороби найчастіше формується дистальний прикус, коли нижня щелепа зсувається назад.


Звички. Тривале смоктання пустушки може привести до деформації прикусу. Крім цього, батьки часто не звертають увагу на нешкідливі, з першого погляду, дитячі звички. Йдеться про закушування губи, смоктання пальця, втягування щік, мимовільне висунення вперед нижньої щелепи під час гри або перегляду мультиків. Ці звички призводять до порушення прикусу. Також погано відобразиться на зубах звичка спати на одному боці, підкладати руку під щоку або жувати тільки на одну сторону.


Видалення зубів. Якщо у дитини занадто рано випали молочні зуби, це може призвести до зміщення зубного ряду. Як у дітей, так і у дорослих, будь-яку щілину між зубами відразу ж намагаються заповнити сусідні зуби.


Звертаємо увагу!


Звичайно, встежити за всіма моментами, які можуть вплинути на прикус дитини неможливо, але є кілька тривожних «дзвіночків», які повинні насторожити батьків:

  • дитина не змикає губи, постійно ходить з відкритим ротом;
  • малюк хропе уві сні, дихає ротом;
  • у дитини проблеми з вимовою звуків;
  • у дитини очевидні проблеми з прикусом: щелепа висунута вперед або назад, перекіс, ікла ростуть не на своєму місці.


Виправляємо і лікуємо



Малюкам - пластини, підліткам - брекети. Photo: Freepik


Виправленням прикусу займається лікар-ортодонт. Шукайте хорошого фахівця, вивчайте відгуки, оскільки неправильне лікування ще гірше, ніж його відсутність. Прикус можна виправити за допомогою різних способів. Все залежить від вашої проблеми.


Гімнастика. До 9 років незначні проблеми з прикусом можна виправити за допомогою спеціальної гімнастики. Часто її використовують спільно з іншими корекційними методами.


Пластини. Дітям у віці 4-9 років ставлять пластини, які виготовляють індивідуально для дитини. Раз на місяць доведеться відвідувати лікаря.


Трейнери. Це сучасні профілактичні апарати, які впливають на м'язи щелепно-лицьової області. Їх ставлять дітям у віці 7-10 років. За допомогою трейнерів можна уповільнювати ріст щелепи і вирівняти зуби ще на етапі їх прорізування. Трейнери використовують під час сну.


Брекети ставлять підліткам і дорослим. Їх використовують для формування або виправлення постійного прикусу. Брекети роблять з різних матеріалів. За допомогою брекетів можна не тільки виправити прикус, але і поставити на місце криві зуби.


Хірургічне втручання допустимо при сильних деформаціях щелепи, коли всі інші методи не дали результатів.


Раніше ми писали, як налаштувати дитину на похід до стоматолога.


Профілактика краще, ніж лікування



Photo: Freepik


Щоб мінімізувати ризики розвитку неправильного прикусу, фахівці радять низку профілактичних заходів:

  • періодично перевертайте грудничка з боку на бік, щоб тиск на щелепи був рівномірним;
  • ретельно підходьте до підбору сосок, особливо якщо малюк на штучному вигодовуванні. Вибирайте соски з ортодонтичною формою, щоб дитина пускала в хід жувальні м'язи;
  • відучуйте дитину від соски-пустушки до трьох років;
  • не запускайте хвороби, стежте, щоб малюк дихав носом;
  • вчасно лікуйте зуби, раз на півроку відвідуйте стоматолога;
  • вчасно відучуйте малюка від «смоктальних» звичок.


Гарна посмішка дитини багато в чому залежить від зусиль і уваги батьків. Найкращий вік для коригування прикусу - 9-15 років. Але виправляти проблему ніколи не пізно, тому на прийом до ортодонта можна йти всією сім'єю.







Пошук