Як подружити і об'єднати дітей в класі


Опубліковано 10 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як подружити і об'єднати дітей в класі


Як подружити і об'єднати дітей в класі

Photo: Freepik


Після тривалих канікул дітям було досить важко повертатися до школи. Особливо тим, кому дістався не дружний клас. На формування дружного колективу впливає багато факторів. Але, звичайно, найбільше на обстановку і атмосферу в класі впливає класний керівник і батьки.

Варто відзначити, що обстановка в шкільному колективі впливає не тільки на настрій учнів, а й на їх успішність, рівень задоволення життям, адже в підлітковому віці спілкування з однолітками виходить на перший план. «Діти в місті» зібрали цікаві прийоми та ідеї, які допоможуть вам здружити дітей в класі. Краще починати це з початкової школи або з 5-го класу, коли формується новий колектив.


Свята, вечірки, екскурсії


Будь-яких людей, не тільки дорослих, здатне об'єднати дозвілля. Особливо, якщо воно подобається більшості дітей з класу. У хід можуть йти будь-які спільні свята, ігри, вечірки та екскурсії. Головне - орієнтуватися на дохід сімей, щоб більша частина дітей змогла собі дозволити ці розваги. Не забувайте радитися з дітьми, щоб вони самостійно могли вибрати для себе розваги. Для цього можна провести опитування серед школярів.



Photo: Freepik


Ідеї для спільного проведення часу:

  • чаювання (солодкий стіл),
  • настільні ігри (мафія, еліас),
  • дискотека,
  • вечір КВК, мініатюри, шоу талантів,
  • виїзд на природу,
  • змагання «Хлопчики проти Дівчат»,
  • спільний похід в кіно,
  • тематична фотосесія,
  • благодійність,
  • екскурсії (зоопарк, поїздка в інше місто),
  • участь в міських конкурсах і змаганнях.


Загальні цілі, мрії, бажання, організація і підготовка здатні об'єднати навіть тих дітей, які не дуже ладять один з одним.


Читайте також: Прості рецепти смачних перекусів в школу


Афірмації


Афірмації - це позитивне твердження, яке має регулярно повторювати собі людина, щоб стати краще. У сучасній психології цей прийом використовують для саморозвитку та самовдосконалення. Вважається, якщо багато разів повторювати якесь позитивне твердження, воно зовсім скоро стане правдою. Для кращого ефекту афірмації радять промовляти, записувати і візуалізувати.



Photo: Freepik


Якщо дітям регулярно повторювати і нагадувати, що вони найдружніший, веселий, згуртований і крутий клас, незабаром вони самі будуть так вважати. Щоб афірмації працювали, найкраще створити девіз класу, який буде підкреслювати позитивні сторони класу. Можна створити дошку, на якій прописати всі хороші установки, супроводивши їх спільними фото щасливих моментів. Щоранку і перед кожним важливим заходом, включаючи контрольні роботи, можна спільно промовляти цей девіз. Крім цього, і педагог повинен регулярно налаштовувати дітей на те, що їхній клас найдружніший і крутий. На жаль, від вчителів діти часом чують зовсім інші установки.


Приклади афірмації для класу: «Ми 6-Б і нам все по плечу!», «Ми 5-А! Найдружніший і найвеселіший клас! Нас не подолати!».


Ділимося позитивом


Щоб об'єднати клас, не зайвим буде час від часу практикувати вправи, що піднімають самооцінку і настрій дітей. Наприклад, щодня можна вибирати одного учня, якому весь клас буде робити компліменти. Це можна робити у вигляді анонімних записочок, які вчитель буде зачитувати перед уроком. За місяць можна встигнути похвалити всіх діток.

Також можна створити пошту добра, за допомогою якої діти писатимуть листи своїм однокласникам. Для цього знадобиться металева поштова скринька, яка буде стояти в класі, та режим її роботи. Найкраще роздавати листи після останнього уроку, коли діти збираються додому. Листуватися з друзями дуже цікаво і хвилююче. Особливо в століття гаджетів. Важливе правило доброї пошти - листи не можуть залишатися без відповіді. Такий підхід дозволить дітям почати спілкуватися навіть з тими, з ким раніше вони не дружили. Звичайно, важливо продумати запобіжники, щоб за допомогою пошти діти не посилали один одному погрози або образи.


Спілкування



Photo: Freepik


Ще один простий спосіб здружити колектив, створити в класі чат-дошку. Для цього знадобиться невелика дошка, з якої можна витирати написи, або листи ватману. На чат-дошці може писати кожен учень. Це місце для ідей, цікавих фактів, пропозицій і компліментів.

Чат-дошка прекрасне місце для творчого прояву дітей. Крім цього, вчитель за допомогою такої вправи може спостерігати за тим, як діти спілкуються між собою. Можна використовувати цей чат і для навчання.

Якщо потрібно здружити більш дорослий колектив не обійтися без гаджетів. Крутий спосіб - створити закритий Інстаграм-аккаунт класу, в якому відповідальні адміністратори будуть публікувати фото, зроблені під час спільних заходів, конференцій, важливих уроків. Діти роблять дуже багато фото в школі, але багато чого залишається зберігатися в телефоні. Якщо ж їх викладати в доступ для всього класу, це буде додатковим фактором для зближення дітей. Крім шкільних фото можна додавати в стрічку особисті фото учнів. Наприклад, красиві фото дівчат з фотосесій, або знімки хлопців з футбольних ігор та інших змагань. Краще, якщо сторінка буде закритою. Головне правило - на сторінці не місце образам і злим жартам.


Є ще безліч варіантів і способів здружити колектив. У хід можуть йти майже будь-які практики для дорослих колективів. Не забувайте питати дітей, чого хочуть вони. Часто самі школярі можуть запропонувати неймовірно круті ідеї для спільного проведення часу.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ некоректних фраз вчителів, які ранять дітей







Пошук