Що потрібно знати про дитячі малюнки і як розпізнати тривожні моменти


Опубліковано 05 Листопад 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Що потрібно знати про дитячі малюнки і як розпізнати тривожні моменти


Що потрібно знати про дитячі малюнки і як розпізнати тривожні моменти

Photo: Freepik


Маленькі діти дуже багато часу проводять за малюванням. Вони малюють скрізь і всім, що тільки потрапляє під руку. Звичайно, діти зображують на малюнках те, що вони бачать у світі, що їх оточує, про що мріють, і про що думають. Фахівці відзначають, що дитячі малюнки багато можуть розповісти про дитину. «Діти в місті» дізнавалися, що зазвичай малюють діти в різному віці, і коли малюнки можуть стати приводом для переживань.


Малюнки ростуть разом з дітьми


Залежно від віку, змінюється стиль і наповнення дитячих малюнків. Розглянемо основні.


2-4 роки - дитячі каракулі

Як тільки в руки дитині потрапляють перші фломастери, фарби або олівці, вона відразу ж береться за творчість. Починається знайомство з олівцями з невеликих позначок і штрихів. Коли дитина розібралася, як працює механізм, вона починає повторювати одні й ті ж дії. Спочатку діти просто отримують задоволення від малювання, а ближче до 4 років починають придумувати навколо намальованого історії.


4-6 років - фігури

У цьому віці діти цілком можуть повторити фігури, з яких можуть виходити тварини або люди. У цей час малюнки дуже схематичні, але вони показують, що для дитини головне в навколишньому світі. Часто в цьому віці діти зображують на малюнках свою сім'ю.



Photo: Freepik


7-9 років - схеми

У 7-9 років діти починають малювати повноцінні малюнки, у них з'являється відчуття простору. Тому в цьому віці всі навколишні речі і явища, як правило, знаходяться в потрібних місцях. Небо нагорі, трава внизу і т. д.


9-11 років - реалізм

У цьому віці діти або продовжують захоплюватися малюванням, або кидають це заняття. Малюнки в цьому віці досить чіткі та зрозумілі. Діти вже усвідомлюють неможливість красиво зобразити предмети, тому або вдосконалюють свої вміння, або відмовляються від затії малювати.


Чим старше стає підліток, тим важливіше для нього результат його творчості, а також оцінка оточуючих.


Читайте також: Як виправити дитячий почерк і чи потрібно це робити


Що можна дізнатися з малюнка



Photo: Freepik


Найчастіше дитячі малюнки розчулюють дорослих і стають предметом похвали. Але буває і так, що в малюнках заховані натяки на серйозні переживання дитини та її страхи. Експерти відзначають, що малюнки дітей до 5 років аналізувати не варто, так як в цьому віці вони тільки вчаться управлятися з олівцями і фломастерами, вивчають кольори.

Однак уже в більш пізньому віці малюнки можуть розкрити неприємні моменти. Найбільш інформативними можуть бути зображення сім'ї. Те, як малюк малює своїх рідних, багато про що говорить. Зверніть увагу, як виглядають члени сім'ї на малюнку, чи не "забула" дитина намалювати когось із родичів, якими вона зобразила близьких (усміхненими, злими). Важливо також, наскільки близько дитина малює батьків. Це свідчить про її емоційні зв'язки.

Зверніть увагу на те, як дитина малює себе. У деяких малюнках можна помітити занижену самооцінку. Особливо добре це покажуть малюнки-ситуації. Наприклад, можна попросити дитину намалювати себе в школі, лікарні, гостях. Ви зможете побачити, як відчуває себе дитина в тій чи іншій ситуації. Діти не завжди можуть розповісти про свої переживання прямо, а ось намалювати їх буде набагато легше.


Коли потрібно звернутися до фахівця



Photo: Freepik


Іноді малюнки можуть стати сигналом для того, щоб звернутися за допомогою до фахівця.


Тривожні знаки, на які потрібно звернути увагу:

  1. Якщо до 5-6 років у дитини є складнощі з малюванням, вона не може зафарбувати малюнок, сильно не виходячи за лінію, її лінії нечіткі і неакуратні.
  2. Дитина малює внутрішні органи, частини тіла, кров.
  3. Якщо дитина постійно повторює один і той же малюнок з однаковим розташуванням і кольорами.
  4. Дитина не малює людей, на її малюнках зображені тільки предмети або абстракції.
  5. Якщо в малюнках дитини багато агресії (зброя, вбивства, вибухи, монстри), багато червоного і чорного кольорів.


Крім цього, варто звернути увагу, якщо дитина зовсім відмовляється малювати. Це може говорити про недорозвинену дрібну моторику або інші психологічні проблеми.


Варто відзначити, що не варто намагатися серйозно аналізувати дитячі малюнки. Як правило, якщо є явні проблеми, це видно неозброєним поглядом. Давайте дітям більше свободи в творчості та пробуйте знайомити їх з якомога більшою кількістю матеріалів для малювання.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Творчий розвиток дитини







Пошук