Прості та цікаві ігри для покращення пам'яті


Опубліковано 01 Квітень 2021 о 07:56

Блог Діти в місті >  Прості та цікаві ігри для покращення пам'яті


Прості та цікаві ігри для покращення пам'яті

Photo: Freepik


Раніше ми писали про продукти, які покращують пам’ять дитини, але крім правильного харчування та вітамінів мозку потрібні тренування. Тож «Діти в місті» підготували для вас корисні ігри для розвитку пам’яті дитини.


Першими у нашій добірці будуть ігри, для яких не потрібні ніякі реквізити. А отже пограти можна по дорозі до садочка, школи чи просто на прогулянці.


Запам’ятай слова по черзі


Ви говорите дитині кілька слів, а вона має повторити їх в такому ж порядку. Наприклад, олівець, сонце, машина. Для початку загадуйте 3–5 слів, поступово ускладнюючи завдання.


Розвідники


Перед початком гри поясніть дитині правила. Малюк має запам’ятати все, що відбудеться на вулиці: якою дорогою йшли, кого зустріли, якого кольору машина стояла на парковці. Важливо звертати увагу на деталі. А коли ви повернетесь з прогулянки, дитина має «доповісти» татові про побачене.


Слова


В цю гру можна грати вдвох, втрьох, або ж цілою компанією. Ви називаєте слово, дитина повторює ваше слово й додає своє. Ви називаєте перераховані раніше слова й додаєте нове слово. Гра продовжується до тих пір, поки хтось не зможе повторити всі слова.


Для наступних ігор доведеться підготуватися, але вам не доведеться довго шукати, адже все, що вам потрібно ви точно знайдете в своєму домі.


Хто загубився


Розкладіть перед малюком три його іграшки й попросіть їх запам’ятати. Потім дитина виходить з кімнати, а ви швиденько ховаєте одну з іграшок. Повернувшись, малюк повинен уважно визначити, хто ж утік і загубився.


Будиночок


Для цієї гри вам знадобляться кілька іграшок (іграшки з кіндер-сюрпризів, маленькі машинки та ін. невеликі іграшки). Попросіть малюка запам’ятати іграшки, а потім ховаємо іграшки в «будиночок» (це може бути звичайна коробка). Завдання дитини — пригадати всі іграшки, які сховалися. Можна помінятися ролями, і тепер мама вгадує, хто ж сховався в будиночку.


Картинки

Photo: Freepik


Реквізитом для цієї гри будуть книжки з кольоровими картинками. Дитині показуємо малюнок і просимо запам’ятати все, що там зображено. Після того, як малюк подивився і все запам’ятав, картинку прибираємо і просимо розказати про все, що він бачив.


Магазин


Просимо дитину сходити в «магазин» та називаємо те, що потрібно купити (для початку не більше 4–5 найменувань). Наприклад, сік, яблука, молоко, сосиски, йогурт. Малюк біжить в іншу кімнату і перераховує татові — «продавцеві» все, що він хоче у нього купити. Поступово можна збільшувати список покупок.

Зі старшими дітьми у таку гру можна грати в реальному магазині. Виходячи з будинку, повідомте дитині, що вам необхідно купити в магазині. Прийшовши в магазин, нехай дитина по пам’яті допомагає вибирати необхідні продукти.


Танці


Ця гра допомагає в розвитку рухової пам’яті. Включаємо музику і відтворюємо під неї який-небудь простий рух. Наприклад, сісти навпочіпки, встати, а потім плескати в долоні. Пізніше кількість рухів можна збільшувати та ускладнювати. Дитина запам’ятовує рухи мами та відтворює їх по пам’яті.


Повторюшка


Для гри використовуємо підручні матеріали: ґудзики, монетки, рахункові палички. За допомогою цих предметів викладаємо просте зображення, наприклад, будиночок або цифру 1. Пропонуємо дитині запам’ятати зображення та відтворити побачене.


Малюнок


Малюємо на аркуші паперу нескладний малюнок, наприклад, сонце, квіточку, будинок. Протягом декількох секунд показуємо його дитині, а потім ховаємо. Малюк повинен відтворити малюнок на своєму листку. Спершу малюнки створюються простим олівцем, далі можна ускладнювати різними кольорами, формами, кількістю зображених на аркуші паперу предметів.


Меморі


Беремо кілька парних карток (для початку краще брати невелику кількість). Показуємо дитині зображення на них та перевертаємо їх сорочками догори. Пропонуємо малюкові відкривати картки попарно. Якщо зображення збіглися, то вони видаляються з гри. Якщо ж картинки виявилися різні, то перевертаємо їх знову сорочками вгору і повертаємо на місце.

Такі картки можна виготовити самостійно, а можна придбати готові набори.


Дії


Мета цієї гри полягає в тому, щоб навчити дитину діяти за певним алгоритмом. Наприклад, підійти до свого столу, взяти червоний фломастер і віднести його на кухню. Або прийшовши з вулиці роздягнутися, покласти шапку на полицю, куртку повісити на гачок, а взуття поставити на поличку.


Перераховані ігри на розвиток пам’яті не вимагають практично ніякої підготовки, але дуже цікаві дітям. Так непомітно, в процесі гри, ви з легкістю будете тренувати пам’ять малюкові, що в майбутньому йому знадобиться.







Пошук