Не кажіть це дітям: топ фраз, які вбивають ініціативу


Опубліковано 20 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Не кажіть це дітям: топ фраз, які вбивають ініціативу


Не кажіть це дітям: топ фраз, які вбивають ініціативу

Photo: Freepik

Більшість дітей з народження дуже ініціативні і заповзятливі, але з часом недбало сказані фрази і дії батьків та інших дорослих можуть придушити цю прекрасну рису. Чимало дітей з віком починають розуміти давно знайому фразу про те, що «ініціатива карається», і просто перестають її проявляти. «Діти в місті» зібрали топ поширених фраз, які можуть вбити ініціативу на корені.

Шкідливі установки і знецінення


Психологи підкреслюють, що більшість проблем дорослих людей родом з дитинства. Досить часто невпевненість, страх і пасивність пов'язана якраз з дитячим періодом, коли ініціатива не заохочувалася, а будь-які творчі пориви ігнорувалися. Довгий час для дитини батьки є незаперечним авторитетом, тому фрази, жарти і зауваження, сказані ними, сприймаються за чисту монету.

Для гармонійного розвитку дитина потребує постійної підтримки, прийняття та безумовної любові. Якщо ж вона постійно стикається з зауваженнями, знеціненням і жартами, її впевненість і самоцінність страждають. Дитина починає розуміти, що бездіяльність безпечніше активної дії, і з часом стає пасивною і безініціативною.

Фрази, які потрібно виключити зі спілкування з дитиною



Photo: Freepik

«А можна і краще»

Цю фразу батьки нерідко використовують як мотивацію до дії, але вона таїть в собі серйозну небезпеку. Ця фраза знецінює всі старання дитини, породжуючи в ній внутрішнє відчуття, що все було марно. Діти в таких випадках відчувають себе невдахами і нерідко відмовляються покращувати результат.

«Тебе взагалі не питали!»

Якщо діти не можуть вільно висловлюватися в колі близьких, вони починають відчувати себе некомфортно і невпевнено. Коли батьки ігнорують і критикують думку дитини, у неї виникає стійке відчуття, що її думка не важлива і не цінна. Ця фраза сильно б'є по ініціативності, привчаючи дитину тримати свою думку при собі.


Читайте також: 5 токсичних фраз, які ми говоримо дітям і чим їх слід замінити


«Ось станеш дорослим, тоді... Ти ще маленький...»

Коли дитині постійно нагадують про її вік, не даючи приймати рішення і висловлювати власну думку, це стимулює її довше залишатися дитиною, не брати на себе відповідальність, не дорослішати. Намагайтеся постійно розширювати коло обов'язків і рішень, які дитина може прийняти сама.

«Годі скиглити!»

Ця фраза фактично забороняє дитині переживати негативні емоції. Та й самі батьки вимовляють її, коли їх внутрішні ресурси закінчуються. Якщо ця фраза часто звучить у спілкуванні, дитина може почати приховувати свої емоції та замикатися в собі.


Photo: Freepik

«Ти нормальний? Це ж треба до такого додуматися!»

Дітям властиво допускати помилки, навіть якщо вони щиро прагнуть зробити щось хороше. Звичайно, деякі дії дитини можуть дуже засмутити або навіть розсердити дорослих. Але в таких випадках потрібно намагатися тримати себе в руках, спокійно пояснюючи дитині, як вона могла би вчинити в тій чи іншій ситуації.

«Тому що я так сказала!»

Ця фраза дає дитині відчуття, що вона не може розпоряджатися власним життям. Чим старша дитина, тим болючіше вона сприймається. У таких випадках дитина відчуває, що її думка нікого не цікавить і все вже вирішено за неї. Навіщо ж тоді проявляти ініціативу?

«Знайшов привід для гордості!»

Ця фраза здатна сформувати постійне невдоволення собою і своїми успіхами. У багатьох дітей і зовсім виникає установка не діяти, адже все одно не вийде ідеально, все одно не оцінять. Намагайтеся уникати цієї фрази, пропонуючи дитині самостійно оцінити свої досягнення.

Вам може стати в нагоді наша стаття: «Я тебе не люблю»: 9 фраз, які не можна говорити дітям






Пошук