Причини, через які дорослі діти втрачають зв'язок зі своїми батьками


Опубліковано 13 Грудень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Причини, через які дорослі діти втрачають зв'язок зі своїми батьками


Причини, через які дорослі діти втрачають зв'язок зі своїми батьками

Photo: Freepik


Питання стосунків батьків і дітей у всі часи стояло гостро. Нерозуміння з обох боків іноді стає справжнім каменем спотикання. Іноді батьки помічають, як дорослі діти уникають їх і переривають спілкування. Якщо такого не трапилося, але є страх, що діти віддаляються – читайте про приклади поведінки батьків, які можуть відштовхнути дорослих дітей.

"Діти в місті" назвуть 10 причин, через які дорослі діти не люблять своїх батьків від письменниці, доктора філософії та соціального психолога Джейн Адамс.


Немає прагнення дізнатися, якими стали діти після дорослішання

Завжди пам'ятайте, що діти не залишаються на все життя маленькими, вони дорослішають і змінюються, адже в дитинстві їхня особистість тільки формується. Навіть якщо ви не хочете цього визнавати, у ваших "малюків" з роками змінюються бажання, почуття та потреби. Ви не можете знати про дітей все, не цікавлячись їхнім життям.


Є впевненість, що розлучення ніяк не позначилося на дітях.

Конфлікт батьків та ще й на очах дітей – це великий біль для останніх. У таких ситуаціях рідко обходиться без образ та претензій. Варто поспілкуватися з дітьми, визнати свою неправоту, пояснити, що на той час могли бути надмірно емоційними.


Постійно наполягаєте на тому, що маєте рацію

Складно порозумітися з людиною, яка не вміє слухати. Нерідко батьки грішать тим, що вважають лише свою думку правильною.



Photo: Freepik


Навішуєте ярлики

Можливо, у шкільні роки ваша дитина погано вчилася, але зараз життя змінилося, і вона стала успішною людиною. Саме тому не варто продовжувати називати її ледачою. А, буває і навпаки – дитина була тихою і скромною, а дорослою постійно вступає в конфлікти. Не варто дивитися на дорослу дитину через призму минулого.


Читайте також: Топ заборон для батьків, які хочуть вибудувати довірчі стосунки з дитиною


Ви порушуєте їх кордони

Іноді батьки можуть без необхідності встрявати в особисті справи дитини, а потім ще й розповісти секрети знайомим та родичам. Це грубе порушення кордонів. У таких випадках не варто дивуватися, що діти перестали довіряти вам та прислухатися.


У конфліктах ви підтримуєте бік інших

Добре, якщо ви не втручаєтеся в сварки та недомовки своїх дітей без потреби, адже їм потрібно вчитися самим виходити зі складних ситуацій та конфліктів з іншими людьми. Це стосується і ситуацій, коли ваша дитина конфліктує з братом чи сестрою. У таких випадках потрібно дотримуватися абсолютного нейтралітету.


Ви не даєте можливості жити самостійно

Діти стають дорослими, вони мають право вибирати спосіб життя, друзів, релігію та інші важливі речі без вашої допомоги.


Ви не чуєте, а лише слухаєте дітей

Іноді батькам достатньо промовчати та вислухати дитину – не перебиваючи та ставлячи запитання. Коли вислухаєте, можна озвучити свої думки. У діалозі з дитиною потрібно показувати зацікавленість, уточнювати та запитувати, але не перетягувати ковдру на себе.



Photo: Freepik


Ви хочете вплинути на дітей через інших людей

Коли ви не можете отримати від дитини бажане, звертаєтеся до родичів, чоловіка або знайомих, щоб ті вплинули на неї. Не варто вирішувати проблеми, які виникли лише між вами, через третіх осіб.


Ви занадто багато берете на себе

Між батьками та дітьми є двері, але щоб їх відкрити, дбайливому дорослому треба постукати першим, а увійти можна тільки тоді, коли запросять.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Діти – гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків у різному віці







Пошук