Новини освіти: скасування ЗНО, відновлення навчального процесу та вступна кампанія


Опубліковано 14 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Новини освіти: скасування ЗНО, відновлення навчального процесу та вступна кампанія


Новини освіти: скасування ЗНО, відновлення навчального процесу та вступна кампанія

Photo: Freepik


Під час війни всі сфери життя трансформуються, змінюються, вимушено підлаштовуючись під нові реалії. Два тижні українські школярі перебували на канікулах, але з 14 березня у Міносвіти вирішили поновити навчальний процес там, де це можливо.

«Діти у місті» зібрали головні освітні новини на цей час.


Навчальний процес


У понеділок, 14 березня, в Україні частково відновили навчальний процес. У безпечних регіонах діти підуть до школи, а решта навчатимуться дистанційно. Школи самостійно визначатимуть формат навчання, а також прийматимуть рішення щодо уроків. Наприклад, в окремих регіонах скасували заняття 14 березня через тривалу нічну тривогу. Натомість дітям дали завдання для самостійної роботи.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що українські вчителі можуть працювати дистанційно із будь-якого місця, навіть якщо поїхали за кордон.


У Міносвіти створили єдиний Всеукраїнський онлайн-розклад для організації дистанційного навчання.


Його оформили в Google-календарі, доступ до якого мають усі охочі. Скориставшись календарем, можна самостійно опрацювати теми за допомогою матеріалів Всеукраїнської школи онлайн (відеоуроки, конспекти, тестові завдання).

Для тих, хто має проблеми з доступом до інтернету, доступний мобільний додаток Всеукраїнської школи онлайн. Його можна безкоштовно скачати у Google Play, AppGallery від Huawei, AppStore від Apple.

Крім цього, уроки транслюватимуть на телеканалах Суспільне, Піксель, Плюсплюс та платформах MEGOGO, 1+1 video, Київстар ТБ.



Photo: Freepik


З 14 по 18 березня транслюватимуться наступні уроки:

  • 14 березня – українська мова;
  • 15 березня – математика;
  • 16 березня – історія України;
  • 17 березня – українська мова;
  • 18 березня – математика.


Читайте також: Освіта в умовах війни: онлайн-уроки, ЗНО-2022 та скасування ДПА


Відомо, що навчання стартувало у 13 областях (Львівська, Одеська, Волинська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Закарпатська, Тернопільська, Хмельницька, Полтавська, Рівненська, Чернівецька, Дніпропетровська, Вінницька). У 8 областях освітній процес запустили лише частково, продовживши канікули в окремих населених пунктах. При цьому у чотирьох областях навчання призупинено через ситуацію із безпекою.


До того ж стартувала програма «Навчання без меж» - освітній проєкт на ТБ для школярів.


Освіта для переселенців та біженців


Додамо, що дітей-переселенців мають влаштувати до шкіл за місцем їхнього перебування. Для цього батькам необхідно подати заяву до найближчого закладу освіти. Так, директор департаменту освіти Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска зазначив, що всі школи мають взяти під свою опіку дітей, які приїхали з інших областей.


За згодою одного з батьків дитина може долучитися до навчального процесу. Зареєструватися на навчання у дистанційній школі можна за посиланням.


Для осіб, які перебувають у Львівській області та потребуватимуть детальнішого роз’яснення, працюватиме «Гаряча лінія»:

  • +380 (96) 014 37 08,
  • +380 (93) 547 37 83.

Переселенці, яким із якихось причин не вдалося влаштувати своїх дітей на навчання, можуть звертатися на телефон «гарячої лінії»:

  • 080 033 64 26.


Діти, які виїхали за кордон, також матимуть можливість продовжити навчання у школі. Вони можуть приєднатися до дистанційного навчання у своїй школі або піти вчитися до школи за місцем проживання. Наприклад, школи Польщі, куди виїхала більшість біженців, відкриті для громадян України. Освітні установи приймають усіх дітей віком від 7 до 18 років без знання польської мови. Навчання у школі безплатне.


Для українських школярів у Польщі доступно:

  • підготовчі курси з вивчення польської мови,
  • підготовчі заняття,
  • перекладач,
  • додаткові корекційні заняття.


Читайте також: Добірка ресурсів, де можна вивчати польську мову


Освіта для українських дітей є доступною і в Чехії. Їх приймають до звичайних чеських шкіл, де вони вивчатимуть чеську мову. Також уряд та місцеве самоврядування працюють над створенням шкіл із волонтерами, які розмовляють українською мовою. До освітнього процесу планують залучати студентів із педагогічних ВНЗ.


Скасування ЗНО



Photo: Freepik


У 2022 році в Україні скасували зовнішнє незалежне оцінювання. Про це розповів міністр освіти та науки Сергій Шкарлет. За його словами, у відомстві розробляють новий формат, схожий на ЗНО, який дозволить дітям скласти іспити онлайн. Міністр наголосив, що повертати іспити в університетах у 2022 році не планують.

На даний момент законопроект №7132 подано до Верховної Ради і чекає на схвалення нардепів. Додамо, що державну підсумкову атестацію для учнів 4 та 9 класів скасували раніше.


У такий непростий час не варто забувати про самоосвіту. Скористайтеся корисними YouTube-каналами для дітей, які дозволять відволіктися та дізнатися про щось нове.







Пошук