Дитина боїться темряви: як заспокоїти дітей під час вимушеного світломаскування


Опубліковано 16 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Дитина боїться темряви: як заспокоїти дітей під час вимушеного світломаскування


Дитина боїться темряви: як заспокоїти дітей під час вимушеного світломаскування

Photo: Freepik


У більшості українських міст діють заходи зі світломаскування, щоб зробити будинки непомітними для ворога. З настанням темряви необхідно вимикати всі джерела світла, оскільки світло на вулиці може допомогти окупантам завдавати ударів.

«Діти в місті» зібрали рекомендації, які можуть допомогти вашій дитині впоратися зі страхом темряви в такий непростий час.


Правила світломаскування


У багатьох містах продовжує працювати вуличне освітлення, але рекомендації щодо маскування виглядають так. З настанням темряви необхідно:

  • вимкнути світло в будинках та квартирах,
  • зашторити вікна,
  • вимкнути вуличне освітлення,
  • підприємці повинні вимикати вивіски та вітрини.


Читайте також: Чим відволікти дитину під час військової загрози


Страх темряви



Photo: Freepik


Страх темряви у дітей може виникнути у віці близько трьох років, але у нинішній ситуації може спостерігатися і в дітей старшого віку. Якщо дитина вередує перед сном, тягне час і вигадує різні ритуали, приходить спати до батьків, це може свідчити про прояв страху.


Щоб знизити рівень стресу та допомогти дитині впоратися зі страхом, можна грати в такі ігри:

  • «піжмурки»,
  • сховайте частину іграшок у світлій кімнаті, а інші – у темній кімнаті, шукайте їх по черзі,
  • організуйте театр тіней,
  • ходіть темною квартирою з ліхтариком.


У такий період дитині важливо проводити якнайбільше часу з батьками. Намагайтеся вигадувати спільне дозвілля та залучати дитину до спільних справ.

Читайте книги та вигадуйте казки, в яких герой бореться зі страхом темряви. Також темряву можна перетворити на доброго персонажа, який бореться зі злом разом з різними супергероями. Розповідайте, що в дитинстві теж боялися темряви, але зрештою зуміли з нею подружитися і навіть полюбити її.


Добірку книг українською мовою можна переглянути тут.


Щоб дітям було спокійніше засипати, можете запалити нічник чи свічки. Перед сном покажіть дитині місяць і запропонуйте порахувати зірки.


Усміхаємося страху в обличчя



Photo: Freepik


Гумор – найкращий спосіб боротися зі страхом. Іноді достатньо зробити щось смішним, щоб перестати його боятися. Цей спосіб підійде і для боротьби зі страхом темряви.

Запропонуйте дитині придумати кумедне продовження історії про монстра, який живе під ліжком. Наприклад, щоночі він ховається під ліжком, бо хоче подивитися телевізор, йому страшно одному в лісі або він охороняє дитину від нічних кошмарів.

Також можна запропонувати дитині намалювати свій страх, а потім зробити його добрим та смішним, додавши посмішку, бантики та прикраси.


Вам може знадобитися наша стаття: Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради







Пошук