Синдром вцілілого: з якими психологічними труднощами можуть зіштовхнутись біженці


Опубліковано 17 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Синдром вцілілого: з якими психологічними труднощами можуть зіштовхнутись біженці


Синдром вцілілого: з якими психологічними труднощами можуть зіштовхнутись біженці

Photo: Freepik


Синдром вцілілого визначається як особливий вид провини, який розвивається у людей, які пережили травматичну ситуацію, що загрожувала їх життю та здоров’ю, але мали можливість врятуватись на відмінну від інших. Переважно синдром характеризується переконанням, що їх порятунок є несправедливим, оскільки іншим не пощастило перебувати в тих благонадійних умовах, або вірою в те, що вони могли б зробити більше, ніж зробили.

Почуття провини «вцілілого» розглядається як особливий аспект посттравматичного стресу (ПТСР), і часто спричиняється переживанням травматичної події, тому має особливу актуальність в період війни в Україні.

Симптоми синдрому вцілілого, як правило, включають нічні кошмари, безсоння, тривожні спогади, апатію, гнів, насильницькі та агресивні імпульси, труднощі з концентрацією, психологічним «онімінням» або втратою емоцій і заклопотаністю сенсом життя. Крім того, на фоні пережитого посттравматичного стресу, може виникнути депресія, а іноді й панічні атаки. Більш детальний аналіз психологічних труднощів з якими можуть зіштовхнутися українські біженці, описанні у даній статті.


Читайте також: Психологічна допомога та підтримка під час війни: добірка порад та рекомендацій


Симптоматика



Photo: Freepik


Ступінь і тяжкість провини може відрізнятися. Симптоми постраждалого можуть бути як психологічними, так і фізичними. Вони часто нагадують симптоматику посттравматичного синдрому.


Найбільш поширені психологічні симптоми:

  • почуття безпорадності,
  • спогади травматичної події,
  • дратівливість,
  • відсутність мотивації,
  • перепади настрою і спалахи гніву,
  • нав'язливі думки про травматичну подію,
  • суїцидальні думки.


Загальні фізичні симптоми можуть включати:

  • зміни апетиту,
  • труднощі зі сном,
  • головні болі,
  • нудота або біль у животі,
  • серцевий біль.


Якщо у вас виникли тривожні, депресивні або навіть суїцидальні думки, зв’яжіться з національною лінією допомоги із запобігання самогубства та надання невідкладної психологічної допомоги в тій країні, куди ви мігрували.



Photo: Freepik


Додаткові фактори, які можуть підвищити ризик відчуття провини особи, яка переживає синдром вцілілого:

Депресія: люди, які вже перебувають у депресії або відчували її в минулому, можуть мати більше шансів відчувати провину та тривогу після травми.

Низька самооцінка: люди з низькою самооцінкою можуть менше цінувати своє власне самопочуття, тому зіткнувшись із досвідом виживання там, де інші загинули, вони, швидше за все, запитають себе, чи «заслужили» вони свою вдачу.

Відсутність соціальної підтримки: люди, які не мають міцного каналу зв’язку з соціальною підтримкою в іноземному просторі, можуть частіше відчувати симптоми ПТСР, оскільки відчувають себе беззахисними.

Погані навички стресостійкості: люди більш сприйнятливі до посттравматичного стресу, якщо у них є певний стиль емоційного уникнення та захисту психіки. В таких випадках боротьба зі стресом включає поведінкову відстороненість та сприйняття бажаного за дійсне.


Ви також можете скористатися каталогом з каналами та ресурсами з психологічною допомогою для українців.


Як впоратися з цим?


Дозвольте собі сумувати. Важливо визнати наявність постраждалих та загиблих людей і дозволити собі оплакувати. Дайте собі час і приймайте все у своєму власному темпі.

Зробіть щось позитивне. Незалежно від того, це для себе чи для інших, прийміть ці почуття й переживання та спрямуйте їх на позитивні зміни. Навіть, якщо просто робити звичайні, корисні речі для іншої людини, можна швидше полегшити почуття власної провини.

Зосередьтеся на зовнішніх факторах, які призвели до події. Зміщення уваги на зовнішні змінні, які виникли у разі ситуації, може допомогти вам позбутися самозвинувачення, яке сприяє почуттю провини.

Практикуйте самопрощення. Навіть якщо ваші дії заподіяли шкоду іншій людині, навчіться прощати себе, нагадуючи, що всі люди роблять помилки. Тільки рухаючись вперед можна отримати якісні зміни психоемоційного стану на краще.


Вам може знадобитися наша стаття: Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради







Пошук