Спрощення ЗНО та скасування ДПА: як абітурієнти складатимуть тести у 2022 році


Опубліковано 02 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Спрощення ЗНО та скасування ДПА: як абітурієнти складатимуть тести у 2022 році


Спрощення ЗНО та скасування ДПА: як абітурієнти складатимуть тести у 2022 році

Photo: freepik


Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який передбачає одноразове скасування ДПА та спрощення ЗНО для вступу до ВНЗ у 2022 році. «Діти в місті» дізнавалися, як проходитиме процедура складання тесту.


Національний тест


Як повідомив голова профільного комітету Верховної Ради Сергій Бабак, в умовах воєнного стану неможливо провести ЗНО відповідно до норм чинного законодавства. Тому іспити будуть проводитися в іншому вигляді. Право визначати процедуру складання ЗНО у 2022 році надали уряду.

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет під час брифінгу 1 квітня повідомив, що ЗНО замінить національний мультипредметний тест, який складатиметься з української мови, математики та історії. Завдань з української літератури в тесті не передбачено.


Читайте також: Безоплатні підручники для українських школярів за кордоном


Нюанси



Photo: freepik


Зазначається, що на виконання 60 завдань абітурієнтам дадуть 80 хвилин. Тестування проводитиметься офлайн у визначених місцях. Абітурієнти зможуть складати іспит в районі місця проживання або тимчасового перебування.

Тестування буде проводитися протягом щонайменше десяти днів, оскільки існує висока ймовірність повітряних тривог у різних регіонах України. Розглядають також можливість проведення додаткових сесій, якщо всі охочі не встигнуть скласти ЗНО. Щоб забезпечити прозорість результатів, щоразу будуть змінювати варіанти завдань.

Оцінюватися тест буде, як і раніше, за шкалою 100 – 200 балів.

Варто зазначити, що для вступу крім тесту необхідно буде скласти мотиваційний лист та написати заяву. Для деяких спеціальностей проводитиметься творчий конкурс. Документи будуть приймати онлайн.


Читайте також: Національний мультипредметний тест: роз'яснення блоку з української мови


Безпека



Photo: freepik


Міністр освіти пояснив, що місця для проведення тестування будуть обиратися з врахуванням усіх норм безпеки. Якщо під час іспиту буде сигнал тривоги, дітей відведуть у безпечне місце. Після завершення тривоги вони зможуть повернутися до виконання тесту.

На тимчасово окупованих територіях ЗНО проводити не будуть. Щоб скласти іспит, абітурієнтам доведеться приїхати на підконтрольну Україні територію.

Додамо, що для дітей, які знаходяться за межами України, планують створити умови для складання тесту за місцем перебування.


Підготовка до ЗНО-2022 з української мови: поради від педагогів

Підготовка до ЗНО-2022 з математики: поради від педагогів


Реєстрація на ЗНО


Поки у відомстві розробляють документи про порядок вступу до вишів, абітурієнтам необхідно зареєструватися у базі потенційних учасників тестування на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Реєстрація триватиме до 19 квітня.


Зареєструватися можна за посиланням.


В УЦОЯО зазначили, що українцям достатньо створити реєстраційну карту онлайн, якщо вони не встигли надіслати документи через заклад освіти, в якому навчаються.


Вам може знадобитися наша стаття: Допомога українцям: безоплатні ресурси для вивчення іноземної мови







Пошук