Національний мультипредметний тест: роз'яснення блоку з української мови


Опубліковано 08 Квітень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті >  Національний мультипредметний тест: роз'яснення блоку з української мови


Національний мультипредметний тест: роз'яснення блоку з української мови

Photo: Діти в місті 


​Цього року у зв’язку з жорстокою війною РФ проти України було прийнято рішення про одноразову зміну алгоритму вступної кампанії. Для організації безпечного, цифровізованого та прозорого випробування передбачено проведення національного мультипредметного тесту (НМТ), який дозволить створити рівний доступ, забезпечити об’єктивність і мінімізувати корупційні ризики. 


Це питання ми детально розглядали у статті: Спрощення ЗНО та скасування ДПА: як абітурієнти складатимуть тести у 2022 році


Зміст, структура та оцінювання блоку НМТ з української мови


Зміст завдань блоку НМТ з української мови буде відповідати чинній програмі ЗНО з української мови. Зверніть увагу, що у відповідній програмі вас має цікавити лише та частина, що стосується української мови. Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено в шкільному курсі української мови, а саме: 

  • «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;
  • «Лексикологія. Фразеологія»;
  • «Будова слова. Словотвір»;
  • «Морфологія»;
  • «Синтаксис»;
  • «Стилістика»;
  • «Розвиток мовлення».


Розділ мовознавства блоку НМТ з української мови відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО. Щоправда, розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей.


Усього в блоці з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких: 

  • 15 завдань із вибором однієї правильної відповіді з 4 або 5 варіантів;
  • 5 завдань на встановлення відповідності.


У блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, а також завдань з української літератури!


Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з української мови?

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів ЗНО: по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь і по 1 тестовому балу за правильно визначену логічну пару. За виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.


Свій результат (кількість набраних балів) ви дізнаєтеся після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за цією шкалою достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал.



«Упродовж наступних двох тижнів будуть роз'яснення про блоки з математики та історії України, а вже наприкінці квітня ви зможете ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ», – зазначив Сергій Шкарлет.


Де та як підтягнути знання з української мови?


В одному з матеріалів ми зібрали корисні поради, які допоможуть покращити підготовку до екзамену з української мови. Там ви знайдете поради викладачки української мови на курсах підготовки до ЗНО «Cactus» Марини Остренської та безліч корисних сайтів і YouTube каналів.


Читайте: Підготовка до ЗНО-2022 з української мови: поради від педагогів


Поглибити знання з української мови можна відвідуючи онлайн-уроки, які проводять ваші вчителі, а також уроки Всеукраїнської школи онлайн. Крім цього, ви можете відвідувати офлайн-заняття, якщо дозволяє безпекова ситуація.


Для самостійного тренування можна також використовувати:








Пошук