Важливість дружби: як допомогти дітям знайти близьких людей


Опубліковано 08 Червень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті >  Важливість дружби: як допомогти дітям знайти близьких людей


Важливість дружби: як допомогти дітям знайти близьких людей

Photo: Freepik


Друзі – це невід’ємна частина життя щасливих людей. Дружба – це не лише про підтримку та веселощі, а й про наповненість життя, прийняття та відчуття, що в тебе є однодумці. Далеко не всім щастить знайти справжніх друзів у дитинстві. Зазвичай, протягом життя людина часто змінює своє оточення. Втім, вчитися дружити та заводити дружні стосунки потрібно з дитинства.

«Діти в місті» дізнавалися, як батьки можуть допомогти своїм дітям знайти справжніх друзів, та яку роль дружні взаємини відіграють у житті дитини.


Ближче, ніж родичі


Близькі друзі нерідко стають набагато ближче, ніж родичі. Саме їм люди довіряють свої таємниці, діляться радощами та невдачами. Зазвичай, такий переломний момент віддалення від родини відбувається у підлітковому віці. Саме тоді діти починають більше довіряти своїм друзям, ніж батькам та іншим близьким. Вони більше прислухаються до друзів, діляться з ними новинами та своїми переживаннями.

Після того, як у людини з’являється своя власна родина, друзі іноді відходять на другий план. Втім, справжні близькі люди завжди знаходяться поряд, навіть, якщо ви не підтримуєте зв'язок щодня.


Читайте також: Як виростити комунікабельну дитину: поради, правила і корисні практики


Особливості дружби



Photo: Freepik


Ще 20-30 років тому знайти друзів не було великою проблемою. Діти проводили багато часу на свіжому повітрі, займалися у гуртках та спілкувалися з однолітками офлайн. Сучасні діти все частіше мають проблеми з пошуком однодумців. Більшість знаходить друзів в інтернеті. Втім, віртуальне спілкування далеко не завжди може замінити реальні зустрічі та спільне проведення часу.

Вміння знаходити друзів та підтримувати з ними стосунки – це навичка, яка розвивається з часом. Одним важко знайомитися та знаходити спільну мову з незнайомими людьми. Інші, навпаки, можуть зав’язати розмову з будь-ким. В дитинстві погляди на дружбу більш прагматичні, ніж в дорослому віці. Зазвичай, діти заводять стосунки з однолітками на дитячому майданчику або однокласниками. Цей підхід психологи називають «люби того, хто поруч». За словами спеціалістів, дитяча дружба допомагає підготуватися до близьких стосунків у дорослому віці, адже це дає їм змогу вивчати інших людей та справлятися з такими почуттями, як самотність, ревнощі та розчарування.


Читайте також: Вікові особливості: чим дитяча дружба відрізняється від дорослої


Як знайти друзів



Photo: Freepik


Якщо ваша дитина не має друзів, ви можете посприяти вирішенню цього питання. По-перше, допоможіть їй розвивати навички спілкування.


Детальніше про це ми писали у нашій статті: Школа для батьків: як розвивати у дитини навички спілкування


По-друге, формуйте у дитини позитивний погляд на себе та на зовнішній світ. Вчіть її бути доброзичливою, чуйною, добре ставитися до оточуючих та з цікавістю ставитися до нових знайомств.

Зазвичай, дітям вдається зав’язати дружні стосунки, коли вони займаються спільними справами або чимось цікавим. Знайдіть для дитини цікавий гурток, заняття або заходи, де збирається багато дітей. Людей добре об’єднує спорт або творчі заняття.

Крім того, можна самостійно влаштовувати зустрічі з однолітками: спільний перегляд фільму, екскурсії або вечірки.

Перед очима дитини має бути гарний приклад. Якщо ви маєте багато друзів, з якими час від часу зустрічаєтеся, дитина прагнутиме бути схожою на вас.


Чому це важливо?


Психологи наголошують, що дружні стосунки важливі та корисні не лише для психічного, а й для фізичного здоров'я. Наявність друзів та гарних дружніх відносин позитивно впливає на серцево-судинне та нейроендокринне здоров'я, а також на імунну систему. При цьому, самотність та ізоляція від соціуму навпаки шкодять загальному самопочуттю.

Друзі допомагають дітям та підліткам почувати себе впевненіше. Такі діти менше схильні до депресій та легше переносять життєві негаразди.

Велика кількість досліджень, які проводили західні науковці, доводить, що задоволеність людей стосунками з оточуючими впливає на їхнє самопочуття не менше, ніж здоровий спосіб життя. При цьому, вчені зазначають, що важлива якість стосунків, а не їхня кількість. Тому важливо підтримувати дружні стосунки та працювати над ними, щоб не втратити близьких людей.


Розмовляйте зі своїми дітьми про дружбу, дивіться фільми, читайте книжки, присвячені цій темі. Обов’язково зазначайте, що заводити нових друзів ніколи не пізно.


Читайте також: Топ-7 фільмів про дружбу людей з тваринами







Пошук