Ігри, які допоможуть розвивати soft skills у дитини


Опубліковано 11 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Ігри, які допоможуть розвивати soft skills у дитини


Ігри, які допоможуть розвивати soft skills у дитини

Photo: Freepik


Переважна більшість батьків впевнена, що для досягнення успіху дитина має класно знати цікаву їй тему. Будь-яку. За цією ж філософією працюють і освітні заклади – вся концентрація спрямована на розвиток знань і вмінь. Це називають hard skills. І це правда, але не повна.

Окрім hard skills існують ще й soft skills. Це психологічно-комунікаційні навички, як то вміння чути і говорити, критично мислити, комунікувати, вміння домовлятися і вести перемовини, виступати перед іншими, емоційний інтелект, творче мислення та ще багато чого, від чого залежить положення дитини в соціумі.


Детальніше про soft skills ви можете прочитати тут.


"Діти в місті" розібралися, які ігри допоможуть розвинути soft skills дитини, і склали для вас цікаву добірку.


Гра "Точка зору" для навичок комунікації


Вміння комунікувати з іншими – базова навичка для комфортного життя серед інших людей. Вона вирішує питання від втілення простих життєвих потреб до створення потужного нетворкінгу – системи зв’язків з іншими людьми.

Точка зору – гра, де потрібно себе уявити кимось іншим, і розповісти про себе. Можна відповідати на різноманітні питання – що я люблю, що не люблю, хто мої друзі і вороги, чому я хороший.

Але почніть не з людей. Хай дитина уявить себе предметом – табуретом, яблуком, відром. Наприклад, "Я – черешня. Я люблю, щоб мене їли слухняні діти, коли я вже дозріла. Я не люблю, коли мене їдять зелену. А ще не люблю, коли мною кидаються. Мої подружки – це вишні. А от черв’ячки – то мої вороги".


Гра "Навпаки" для вміння слухати і говорити


Вміння слухати і говорити – це зовсім не про те, як працюють наші вуха або язик. Це про вміння одночасно обдумувати і говорити, або обдумувати і слухати.

Запропонуйте дитині пограти в Навпаки. Хай дитина розповість вам про свій день чи якийсь випадок, але починає з кінця. Наприклад, "Я помив посуд. Потім повечеряв картоплею з овочами. Після того мама розігріла мені вечерю в мікрохвильовці. А потім я поставив їжу в холодильник, і пішов гратися на вулицю".

Чим швидшою і детальнішою буде розповідь, тим краще. Можна грати на швидкість і командами.


Гра "Продовжуй казку" для вміння взаємодіяти з людьми



Photo: Freepik


Коли люди грають в команді, то один плюс один більше двох. Мається на увазі, що дві людини, які узгоджують дії, домовляються, грають разом і на спільну мету (перемогу), досягають набагато більшого, ніж ті, хто цього не робить. Це і є команда.

Придумайте початок першого речення казки, і скажіть дитині: "Продовжуй". Дитина має продовжити казку – додавати нові події, нові місця, нових героїв. Раптово ви знову кажете: "Продовжуй", і вже наступний гравець продовжує цю ж казку. Але додає своїх героїв, місця і події. Чим яскравіша буде казка, тим краще.

Але найкрутіше – коли казка не тільки яскрава, а й логічна. Тобто всі герої пов’язані, не забуваються, беруть участь у загальному сюжеті.


Гра "Формула" для розвитку емоційного інтелекту


Емоційний інтелект відображає вміння розуміти свої емоції та вміння сприймати почуття інших людей.

Для гри використовуємо формулу "Я + емоція + подія". Стаємо навпроти один одного (або ж в коло, якщо гравців більше двох), і кидаємо один одному м’яч. Дитина, яка зловила м’яча, вголос каже щось про себе за тією формулою. Наприклад, "Я радію, коли їм ванільне морозиво" або "Я злюся, коли в мене забирають планшет".


Гра "Інакше життя" для розвитку творчого мислення



Photo: Freepik


Творче мислення – то не зовсім про живопис або музику. Головна перевага творчого мислення – воно дає подивитись на речі під іншим кутом. Саме завдяки творчому мисленню ми знаходимо нові вирішення проблем та задач.

Аби діти вміли подивитися на речі з різних боків, потрібно розвивати в них допитливість, обізнаність, вміння виявляти причинно-наслідкові зв’язки, уяву і вміння фантазувати.

Запропонуйте дитині придумати інакше життя для звичайних предметів. То можуть бути ложка, пляшка, стакан, будь-що.

Спочатку дитина говоритиме вам дуже тривіальні речі, як то ложкою можна забити цвях, а в стакан насипати землі і посадити рослину. Та якщо ви будете періодично грати в цю гру, ви здивуєтеся, на що здатна дитяча фантазія.


Ми вже писали про те, як розвинути критичне мислення у школяра, як прищепити любов до знань і навчити дитину рефлексувати. Також ми розбирали переваги ініціативності. Детальніше про ці soft skills ви можете прочитати в наших статтях.







Пошук