Онлайн-освіта в Україні: нові виклики, переваги та трансформація


Опубліковано 28 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Онлайн-освіта в Україні: нові виклики, переваги та трансформація


Онлайн-освіта в Україні: нові виклики, переваги та трансформація

Photo: Freepik


Епідемія коронавірусу та повномасштабна війна в Україні змусила українську освіту надзвичайно швидко трансформуватися та адаптуватися до нових викликів. Вчителі швиденько опановували нові знання та навчалися викладати онлайн, а учні ставали все більш самостійними та усвідомленими.


«Діти в місті» поспілкувалися з експертами онлайн-школи BukiSchool, які відчули тренд на онлайн-освіту та заснували сервіс, який допомагає українським учням навчатися.


Розвиток онлайн-освіти в Україні



Наталія Єфимова, куратор- методист BukiSchool,

зазначає, що онлайн-освіта популярна в усьому світі вже давно, але найбільшої популярності в Україні вона набула під час карантину.


«Зараз у вільному доступі є дуже багато цікавих та корисних матеріалів для освіти. Ви можете з легкістю відшукати повноцінний урок за необхідною вам темою. Але головний недолік цих матеріалів - безсистемність. Саме тому, на мою думку, онлайн-школи мають таку популярність. Бо, навчаючись у школі, ви маєте змогу задати питання викладачу і отримати відповідь, отримати системну подачу знань в єдиному форматі, можете планувати терміни навчання та гармонійно влаштовувати своє життя», - пояснює експерт.


За її словами, велику популярність за останній час здобули різні додатки та веб-ресурси.


«Ви можете завантажити додаток і він буде нагадувати вам, що час вчити слова, або повторити граматику. Серед усього розмаїття додатків особисто мене дуже радує збільшення кількості якісного українського контенту. Все більше додатків, уроків, лекцій та youtube-каналів переходять на українську. Особливої популярності набувають викладачі-блогери, які не лише доступно і цікаво доносять матеріал зі шкільної програми через інстаграм або тік-ток, а й в цілому популяризують освіту і роблять навчання веселим, сучасним, цікавим та зручним. Сподіваюсь, що ця тенденція збережеться і контенту стане набагато більше. Особливо з таких предметів, як фізика, хімія, біологія. Бо не завжди дитина може засвоїти повністю матеріал на уроці, а батьки з цим допомогти вже не можуть», - наголошує Наталія Єфимова.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка україномовних YouTube-каналів для підлітків та дорослих


Вона також зазначила, що більше можливостей з’явилося і для вчителів. Тепер вони можуть не лише навчати, а й навчатись, об’єднуватись в спільноти, більш предметно ділитися матеріалами, знайомитись та утворювати нові творчі групи. І все це не виходячи з дому, сидячи в улюбленому кріслі.


«На деяких ресурсах за свої розробки викладачі можуть отримувати додаткові кошти. А скорочення часу на підготовку до уроку - це взагалі один з найбільших плюсів для мене. За допомогою сучасних застосунків та ресурсів перевірка робіт учнів стає більш автоматизованою, тому часу на себе та власні інтереси у викладачів стає більше», - ділиться Єфимова.


Переваги й недоліки онлайн-освіти



Photo: Freepik


За словами Наталії Єфимової, онлайн-освіта має багато переваг. Основними з них є:


1) Доступність

Байдуже скільки вам років, де ви знаходитесь, чому хочете навчитися. Зараз ви можете дистанційно навчитись читати, рахувати, вивчити мову, отримати нову професію або з’ясувати як намалювати шедевр. Головне - стабільний доступ до інтернету та комфортне місце для навчання. Ковдра та какао поруч - приємний бонус в погану погоду.


2) Цікавість навчання

Ви можете навчатись за сучасними матеріалами, які цікавлять саме вас. Вивчення мови за серіалами чи за допомогою інтерактивних вправ більше не є інноваційною технологією.


3) Економія часу

Вам не треба витрачати дорогоцінні години на дорогу до місця навчання, бо все вже у вас під рукою.


4) Графік та темп навчання

Навчаючись онлайн, ви можете коригувати свій графік, спираючись на цілі навчання або змінювати інтенсивність занять, спираючись на особисті справи та цілі навчання.


«Але не варто забувати й про іншу сторону медалі. Спираючись на власний досвід мами та викладача, я вважаю, що головним недоліком онлайн-освіти є відсутність живого спілкування з викладачами та однокласниками. Для дітей школа - це місце, де ти вчишся не лише читати/писати/рахувати, а й товаришувати, трохи бешкетувати, допомагати та просити про допомогу. Комунікативні навички дуже важливі в сучасному суспільстві, і онлайн-навчання,при всіх його перевагах, не може поки замінити оффлайн-спілкування», - зазначає експерт.


Також важливий аспект – це час, проведений за комп’ютером. Бо, коли ти вчишся за комп’ютером, маєш підручники лише на комп’ютері, відпочиваєш теж за комп’ютером, тоді про правильну поставу можна забути. Виникатимуть також проблеми з очами та головними болями.


«Коли дитина виходить в онлайн без батьків, питання безпеки в мережі стає дуже актуальним. Слідкувати за діяльністю в онлайні стає новим випробуванням для батьків», - підсумовує Єфимова.


Читайте також: Як контролювати контент, з яким дитина стикається в мережі: поради експертів


Як можна покращити результати під час навчання онлайн



Катерина Ткачова, викладач німецької мови BukiSchool,

зазначає, що покращити засвоєння матеріалу під час навчання онлайн можна, дотримуючись наступних правил:


  • постійна співпраця з батьками,
  • індивідуальний підхід до кожного учня (можлива індивідуальна робота з учнем),
  • застосування презентацій, відео, інтерактивних вправ, цифрові дидактичні ігри (обирати сервіси, що допоможуть викладати цікаво програмний матеріал),
  • проблемне навчання (додавати зображення на екрані на початку уроку, яке чітко показує проблему. Учні розповідають про те, які існують шляхи, що допоможуть вирішити цю проблему. Запланувати кроки, які потрібно вжити для вирішення проблеми),
  • для кращого засвоєння матеріалу необхідно працювати над особистою мотивацією учнів. У дистанційному навчанні вона відіграє вирішальну роль,
  • дотримання чіткого таймінгу під час уроку,
  • використовувати елементи змагання, заохочення (розвиток самоконтролю та прагнення вчитися посилюються, коли з’являється змагальний момент, заохочення),
  • обов’язкове проведення «Ранкових зустрічей» у початковій школі (психологічне налаштування учнів перед навчальним процесом, створення з них єдиної спільноти, яка буде налаштована на процес отримання нових знань. Діти мають розпочинати свій робочий день з позитивного налаштування),
  • впровадження фізкультхвилинки та «психологічної хвилинки» під час уроків,
  • постійне вживання слів підтримки до дітей «Ми в порядку», «Я з вами»,
  • проєктні, пошукові, дослідницькі завдання,
  • відстеження динаміки навчальних досягнень.


Також Катерина Ткачова радить застосовувати технології «Перевернутий клас», коли учням даються завдання для ознайомлення з новим матеріалом до того, як його пояснюватиме вчитель на уроці.


«Це може бути перегляд відео, розбір практичних проблемних ситуацій, опрацювання навчального тексту та перетворення його в іншу форму – таблицю, інфографіку, графіки, діаграми, тести тощо. У такому випадку роль учителя і сам формат уроку змінюється. Учитель створює умови для того, щоб підвищувати активність учнів на уроці», - зазначає вчитель.


Як навчатися дітям, які паралельно навчаються за кордоном


За словами Катерини Ткачової, необхідна постійна співпраця з батьками, а також ознайомлення з різними формами навчання (змішаною, сімейною, екстернатною). Не обійтися без індивідуального підходу до кожного учня.


«Учням з високим рівнем знань необхідно мінімізувати або відмінити виконання домашнього завдання та ввести альтернативні форми - тести або творчі проекти. Учням з достатнім рівнем зменшити об’єм змісту матеріалу, надавати опорні схеми, чітко зрозумілі завдання. Середній рівень – зразки з планом виконання. Не варто також забувати про консультації, покрокові інструкції для самостійної роботи», - зазначає викладач.


Всеукраїнська школа онлайн


Варто зазначити, що у зв’язку з подіями в Україні, Всеукраїнська школа онлайн забезпечить безперервне навчання учнів 5-11 класів протягом всього навчального року.

До кінця 2022 року на платформу будуть додані уроки, тести та матеріали для самопідготовки з 18 дисциплін. Таким чином ВШО покриватиме навчальні програми повністю, щоб школярі в Україні та за кордоном могли безперервно навчатись онлайн. Наразі на платформі вже розміщено понад 2500 уроків.

Варто зазначити, що навчання в ВШО дуже зручне та цікаве. Крім того, воно повністю безкоштовне для українських школярів.


Долучитися до навчання на платформі можна за посиланням


Всю найкориснішу інформацію з приводу організації дистанційного навчання дітей - онлайн школи, підготовчі курси, загальний розвиток, підручники для школярів тощо - ми зібрали в каталозі "Дистанційна освіта".






Пошук