Емоційне виховання: ігри для розвитку емпатії


Опубліковано 21 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Емоційне виховання: ігри для розвитку емпатії


Емоційне виховання: ігри для розвитку емпатії

Photo: Freepik


Емпатія – це здатність людини розуміти емоційний стан іншої людини. Від неї залежить вміння дитини співпереживати іншим людям, ставити себе на їх місце, розуміти іншу точку зору. Емпатія також допомагає справлятися з власними емоціями та переживаннями, і контролювати їх.

«Діти в місті» знайшли для вас ігри, які допоможуть дитині розвинути цю здатність і весело провести час.


Ланцюжок


Діти можуть відчувати один одного ще на етапі знайомства. Особливо, якщо зробити це знайомство цікавим і незвичним. Ця гра допоможе запам’ятати імена всіх дітей та встановити перший контакт.

Як грати: перша дитина називає своє ім’я. Наступна називає ім’я першого гравця, а потім – своє. Третя дитина повторює імена двох попередніх, і називає своє. Так вони створюють ланцюжок. Коли хтось збивається, ланцюжок рветься, і гра починається заново. Коли черга знову доходить до першого гравця, він має назвати імена всіх дітей. Тоді гра закінчується.


Плутанка імен



Photo: Freepik


Ця гра з м’ячем так само допоможе запам’ятати імена незнайомих дітей, а також гарно і весело провести час.

Як грати: Перший гравець кидає м’ячик будь-якому гравцю, і каже, як його ласкаво кличуть удома. Наступна дитина кидає м’ячик далі, і також називається своїм домашнім іменем. Діти продовжують кидати м’ячик, допоки той не дістанеться останньому гравцю. Тепер останній гравець називає своє ім’я, і кидає м’яч тому, хто кинув йому, і називає його ім’я. І всі по черзі кидають м’ячик у зворотному напрямку, називаючи домашнє ім’я тієї дитини, кому кидають.


Читайте також: Ігри, які допоможуть розвивати soft skills у дитини


За спиною


Ця гра вчить спостережливості і тренує вміння описувати зовнішність.

Як грати: два гравці стають спинами один до одного. Потім вони по черзі описують того, хто стоїть за їхньою спиною – одяг, зріст, колір волосся, зачіску, обличчя, все-все-все. Чим точніше буде опис, тим краще. Потім гравці обертаються, а глядачі вирішують, хто описав ліпше. Далі виходить наступна пара гравців.


Опиши настрій



Photo: Freepik


Хороша гра, яка допоможе розпізнавати, що відчуває інша людина, а також навчить описувати власний стан і настрій.

Як грати: ведучий пропонує дітям описати свій настрій. Це можна робити словами, піснею, танцем, настрій можна намалювати фарбами або олівцями, порівняти з предметами або тваринами. Чим яскравіше буде фантазія дитини, тим ліпше.

Якщо дітям важко зрозуміти свій настрій, ведучий може допомогти і задати ситуацію. Наприклад, запитати: «Уяви, що ти вирішив пограти на комп’ютері, аж раптом пропало світло. Що ти відчуваєш?». Або: «Уяви, що ти зустрів друга, якого не бачив 8 тижнів».


Вкрадені слова


Гра навчить дітей невербально виражати думки – тобто, без слів.

Як грати: діти сідають в коло. Ведучій тихенько на вушко каже одній дитині фразу або слова. Потім дитина намагається без слів пояснити іншим, що то за слово. Вона може робити це будь-яким чином – показувати жестами, мугикати мелодію, малювати, але не писати слова.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Чим зайняти дитину в укритті: найрізноманітніші поради







Пошук