Що таке емоційний інтелект та як його розвивати


Опубліковано 26 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Що таке емоційний інтелект та як його розвивати


Що таке емоційний інтелект та як його розвивати

Photo: Freepik


Емоційний інтелект – це вміння розуміти свої та чужі емоції, працювати з ними та давати собі раду. Чим вищий емоційний інтелект у людини, тим більш реально та адекватно вона сприймає оточуючий світ. Саме тому психологи радять приділяти увагу розвитку емоційного інтелекту у дітей змалечку.

«Діти в місті» дізнавалися, з чого складається емоційний інтелект та як його покращити.


Дослідження емоційного інтелекту


Вважається, що це поняття ввели в ужиток дослідники Пітер Саловей та Джон Мейер. Загалом виділяється чотири напрямки емоційного інтелекту:

  • як ми оцінюємо та виражаємо емоції;
  • що ми знаємо про свої та чужі емоції;
  • як ми керуємо емоціями;
  • як ми приймаємо рішення, спираючись на свої емоції.


Крім цього, можна виділити п’ять базових складових ЕQ:

  • самопізнання,
  • саморегуляція,
  • самомотивація,
  • емпатія,
  • соціальні навички.



Photo: Freepik


Самопізнання

Це вміння розпізнавати та називати почуття та емоції, які ми переживаємо, ідентифікувати свій емоційний стан та настрій. Чим краще людина розбирається в собі, тим більш правильні рішення вона приймає по життю. Такі люди краще чують свої істинні бажання та потреби, тому набагато легше досягають бажаного.


Поглибити самопізнання допоможе рефлексія. Детальніше про це ми писали в нашій статті.


Саморегуляція

Тут йдеться про вміння тримати себе в руках та давати собі раду в критичних ситуаціях. Крім цього, це вміння заспокоюватися, справлятися з такими негативними станами, як гнів, роздратування, тривога. Саморегуляція допомагає бути більш адаптивним по життю, а також уникати зайвих конфліктів.


Самомотивація

Вміння себе мотивувати, працювати зі своїми бажаннями та потребами, досягати цілей та надихатися оточуючим світом багато значить в наш час. Мотивація – одна з рушійних сил для людини. Дітей необхідно вчити мотивувати себе та знаходити особисті сенси, щоб вони досягали більшого в майбутньому.


Емпатія

Вміння розпізнавати емоції та почуття людей допомагає взаємодіяти з ними на іншому рівні, а навички слухати і чути людей дають можливість створювати міцні стосунки, як особистісні, так і робочі. Підтримка, співпереживання, розуміння потреб інших людей – всі ці навички надважливі в сучасному світі.


Читайте також: Емоційне виховання: ігри для розвитку емпатії


Соціальні навички

Людина – соціальна істота. Тому для щастя та комфорту кожна людина потребує спілкування та гарних стосунків з оточуючими. Вміння дружити, знайомитися з людьми та будувати здорові стосунки важливе не лише для особистого життя, а й для роботи.


Як розвивати емоційний інтелект



Photo: Freepik


Дослідники впевнені, що від рівня емоційного інтелекту напряму залежить задоволеність життям, роботою, стосунками. Тому, як дітям, так і дорослим, важливо покращувати його, адже емоційний інтелект можна розвивати протягом усього життя.


Спостерігайте за емоціями

Намагайтеся цілеспрямовано звертати увагу на емоції. Як свої, так і оточуючих вас людей. Які слова або дії спричиняють їх? Як ви почуваєте себе після тих чи інших подій? Фокусування на емоціях допомагає краще їх розуміти.


Просіть фідбек

Якщо ви не впевнені в тому, що люди вірно розпізнають ваш стан та ваші емоції, можете попросити їх про фідбек. Спитайте, які емоції побачив співрозмовник з вашого боку. Чи співпадають вони з тим, які емоції ви проявляєте? Ця вправа допоможе вам зрозуміти, як вас сприймають інші люди.


Запитуйте

Якщо ви не впевнені щодо того, які емоції переживають люди, які знаходяться поруч з вами, запитуйте їх. Дайте людині шанс пояснити свої емоції, не варто додумувати самим. Крім того, питання на зразок «Ти хвилюєшся?», «Я тебе чимось образив?» допомагають покращити стосунки з оточуючими.


Більше спілкуйтеся

Емоційний інтелект розвивається тоді, коли ми багато спілкуємося та комунікуємо з іншими людьми. Тому спілкуйтеся якомога більше, не уникайте розмов, зустрічей і людей.


Не придушуйте емоції

Багато людей забороняють собі відчувати погані емоції. Деякі навіть стримують себе, коли сильно радіють або переживають щось позитивне. Емоції потрібно вміти регулювати, але не можна їх уникати. Намагайтеся уникати стереотипів щодо емоцій і це допоможе вам стати більш відкритим та щасливим.







Пошук