Основні причини втрати концентрації під час навчання


Опубліковано 28 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Основні причини втрати концентрації під час навчання


Основні причини втрати концентрації під час навчання

Photo: freepik


Діти значно легше за дорослих адаптуються під нові умови. В тому числі йі до навчання під час війни. Але це зовсім не значить, що діти зберігатимуть концентрацію весь час. Вони також можуть проживати стрес, піддаватись тривозі, переживати за себе і близьких.

«Діти в місті» вирішили розібратися і поділитися з вами, в яких випадках дитині можна дозволити розфокусування, а де потрібно втрутитися.


Причини і ознаки втрати уваги


Перші два місяці нового навчального року вже показали різні випадки втрати концентрації. Попри будь-яку країну та форму навчання, діти є діти, і в одних випадках вони хитрують, в інших – намагаються впоратися зі стресом.


Напруженість


Ви можете помітити, що дитина сидить на краєчку стільця, вся наче заклякла, м’язи напружені, погляд розфокусований, можливо, взяла до рота куточок одягу або олівець. Це може означати, що у дитини приступ страху, і зараз вона точно не зможе ані зосередитися, ані сприймати інформацію.

Що робити: потрібно сісти поруч, можливо обійняти дитину, якщо вона не чинитиме опір. Тихим спокійним голосом скажіть, що ви всі в безпеці. Запропонуйте зробити вправи на заземлення та заспокоєння.

Наприклад, нехай дитина знайде п'ять предметів та назве їх. Або зверне увагу на чотири звуки, які чує. Також можна запропонувати дитині згадати безпечне місце, де вона любить перебувати. Нехай детально опише це місце і згадає якусь подію, яка там сталася. Чим докладніше дитина відтворить цю подію у своїй голові, тим швидше вона заспокоїться.


Неконтрольовані рухи


Коли діти зосереджуються і в цей час намагаються знизити тривогу, вони можуть щось крутити в руках, трясти ногою, гойдатися на стільці, щось наспівувати собі під ніс.

Що робити: зробити будь-яку руханку або розминку, вправи для дихання, вправи на рівновагу. Запропонуйте щось проспівати разом або вивчити скоромовку.


В цій статті ми писали про вправи для дихання, які стануть вам в нагоді.


Агресія



Photo: freepik


Якщо дитина роздратована, починає плакати, вередувати і всіляко чинить спротив, це може бути ознакою втоми. Коли дитина пише, сприймає інформацію, зосереджується – це для неї особливий труд. Тим паче зараз, під час повномасштабної війни. Дитина втомлюється від режиму, контактів, напруження.

Що робити: зробіть паузу в навчанні, дайте дитині такі фізичні вправи, щоб м’язи рук та плечей могли розслабитися. Нагадуйте дитині, щоб пила водичку.


Читайте також: Топ-5 ігор, які допоможуть заспокоїти вередливу дитину.


Гіперактивність


Щойно дитина починає крутитися та вертітися, наче дзиґа, – це також може свідчити або про втому, або про те, що дитина щось не розуміє і боїться визнати це.

Що робити: під час гіперактивності нам потрібно повертати дитину до навчального процесу. Привчайте її до того, щоб дитина не боялася перепитувати і просила повторити те, що було незрозуміло.


У новій школі



Photo: freepik


Дитина в новій школі спочатку звикає до середовища, а вже потім концентрується на навчанні. Адаптація може проходити по-різному і тривати різний час.

Що робити: головне тут – показати дитині, що вона у безпеці. Для цього потрібно ознайомити з новою будівлею, разом вивчити маршрут вхід-вихід-туалет-їдальня. Часто дитині потрібна допомога у першому контакті – у знайомстві. Вона має відчути, що її тут приймають.


В новій країні


Якщо дитина навчається в новій країні, зрозуміло, що і втомлюється вона значно швидше. Її оточує нова мова, нова культура, і всі сенсорні системи працюють у стресовому напруженому режимі. Дитина наче весь час знаходиться напоготові, адже «сканує» абсолютно все, що її оточує – намагається зрозуміти сигнали, які бачить навколо, читає по губах, стежить за мімікою.

Що робити: потрібно пояснити дитині, як влаштоване це нове середовище, які тут панують відносини, які є правила. Ідеальний варіант, якщо у дитини буде тьютор – наставник, який полегшить період адаптації дитини в новому середовищі.


Читайте також: Концентрація дитини під час онлайн-навчання






Пошук