Як заощаджувати електроенергію: практичні поради


Опубліковано 14 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як заощаджувати електроенергію: практичні поради


Як заощаджувати електроенергію: практичні поради

Photo: Freepik


В Україні продовжуються віялові та аварійні відключення електроенергії, пов’язані з підлими атаками Росії. Сьогодні всі українці об’єдналися, щоб заощаджувати електроенергію та допомогти державі відновитися.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам заощаджувати енергію та економніше використовувати побутові прилади.


Вам може бути цікаво: Як вибрати налобний ліхтарик?


Освітлення


Щоб заощаджувати на освітленні кімнат, варто відмовитися від систем з великою кількістю лампочок. Намагайтеся не залишати увімкнене світло у кімнатах, де нікого немає. Для читання або роботи за комп’ютером краще використовувати настільні лампи, а не люстри, які освітлюють усю кімнату.



Photo: Freepik


Потурбуйтеся про те, щоб у вас в квартирі використовувалися енергоефективні LED-лампи, які споживають у вісім разів менше електроенергії, ніж звичайні лампи. На час, поки все не владнається, відмовтеся від декоративного підсвічування та предметів декору, які тягнуть електроенергію.


Читайте також: Блекаут і діти: підготовка до кризових ситуацій восени та взимку


Техніка


Бойлер

Експерти зазначають, що бойлери краще не вимикати, адже на підтримання температури вони витрачають менше електроенергії, ніж на те, щоб прогріти воду з «нуля». Вимикати бойлер доцільно лише тоді, коли ви довго ним не користуватиметеся.

Знизити енергоспоживання можна, якщо відрегулювати температуру на рівні 50–55°С.


Пральна машина

Цей побутовий пристрій витрачає майже 15% електроенергії від загальної кількості, яку споживає родина. Тому варто добре планувати прання та робити його рідше. Найоптимальніший варіант – це завантажувати пральну машинку мінімум на три чверті від допустимої ваги. Температуру прання краще ставити менше 60°С. Якщо білизна не сильно забруднена, її не обов’язково прати при високій температурі.

Щоб не використовувати функцію «попереднє замочування», краще обробити плями перед пранням вручну. Якщо на вашій машинці є таймер, запускайте її вночі, коли навантаження на енергосистему найменше.


Мультиварка

Якщо у вас електрична плита, то використання мультиварки для приготування їжі буде набагато економнішим. Річ у тому, що в мультиварці їжа готується швидше.


Електрочайник

Теж саме можна сказати і про кип'ятіння води. Якщо у вас звичайна електрична плита, то кип’ятити воду в електрочайнику буде економніше. Намагайтеся кип’ятити стільки води, скільки потребуєте.


Енергозатратні прилади

Експерти склали перелік приладів, від використання яких варто відмовитися або користуватися ними вночі. Це праски, персональні комп’ютери (не ноутбуки), фени, кондиціонери, електричні обігрівачі, ігрові приставки, мікрохвильова піч. Не варто залишати працювати техніку в фоновому режимі, адже ті ж ноутбуки здатні споживати достатньо енергії, коли знаходяться в стані сну.



Photo: Freepik


Електроінструменти

У період тотальної економії краще відмовитися від ремонтів, адже професійні електроінструменти споживають багато електроенергії.


Вам може знадобитися наша стаття: Корисні поради та речі для критичної зими


Поради з економії


  • Вимикайте праску в перервах під час прасування.
  • Користуйтеся енергозатратними побутовими пристроями вночі.
  • Відсуньте холодильник від стіни щонайменше на 5 см, не ставте його поруч з плитою.
  • Очищайте чайник від накипу, щоб підвищити його теплопровідність.
  • Купуючи нову техніку, обирайте енергоефективну – не менше класу «А».
  • Утеплюйте приміщення, щоб менше користуватися обігрівачами.


Пам’ятайте, що сьогодні від кожного споживача залежить, як швидко енергетична система України зможе відновитися. Тримаймося! І разом – до перемоги!


Читайте також: Приготування їжі в екстремальних умовах: що потрібно знати







Пошук