Як звикнути до холодних температур та пережити зиму


Опубліковано 08 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як звикнути до холодних температур та пережити зиму


Як звикнути до холодних температур та пережити зиму

Photo: Freepik


Через регулярні атаки агресора на українську інфраструктуру, жителів України чекає непроста зима. Влада вже попередила, що опалення у квартирах буде меншим, ніж завжди. Це означає, що в багатьох квартирах температура повітря коливатиметься в діапазоні 18°C, а в деяких опуститься до 16 градусів. При цьому, через пошкодження інфраструктури в деяких регіонах та окремих містах опалення може й зовсім пропадати.

«Діти в місті» розкажуть, як краще загартовуватися, щоб пережити зиму.


Безпечна температура


Як зазначають в проекті «Бережи себе» з посиланням на ВООЗ, температура повітря в приміщенні на рівні 18 градусів – це нормальна температура. Для підтримки здоров’я це цілком достатньо. Ба більше, у багатьох європейських квартирах температура не піднімається вище цієї позначки. Тому звичні для українців 24 градуси – це надлишок.


Лише звичка



Photo: Freepik


Експерти наголошують, що людський організм може звикати до більш холодних температур. Це можна гарно помітити на прикладі зміни сезонів. Наприклад, навесні в 15 градусів багато хто гуляє в светрі, відмовившись від куртки. Така сама температура восени викликає лише одне бажання – надіти куртку. При цьому, погодні умови абсолютно однакові, але ми відчуваємо їх по-різному.

Крім того, люди, які живуть в холодних країнах, краще переживають низькі температури. І навпаки. Для людей з теплих регіонів українська зима може виявитися справжньою мукою.

Таким чином, ми можемо загартовувати організм та привчати його до холодних температур. Так нам буде легше впоратися з ймовірними відключеннями опалення.


Читайте також: Приготування їжі в екстремальних умовах: що потрібно знати


Як правильно загартовуватися


Одна з найчастіших порад, яку дають фізіологи, це холодний душ. Саме з нього найчастіше починають загартовуватися та готуватися до зими. Починати можна з обтирання, а потім 15 секунд холодного душу, додаваючи щодня по 5-10 секунд. Контрастний душ пришвидшить адаптацію та звикання до холодних температур. Варто зазначити, що такі вправи не радять робити людям з серцево-судинними захворюваннями.

Для загартування також підійдуть довгі прогулянки на свіжому повітрі, прогулянки босоніж (не більше 3 хвилин взимку), сонцетерапія.


Якщо хочеться зігрітися



Photo: Freepik


Втім, не всім підходить такий спосіб. Немало людей не почуваються комфортно при низьких температурах, і не готові загартовуватися.


В такому разі, вам стануть в нагоді наступні поради:

  • Збалансовано харчуйтеся. Температурний режим дуже залежить від того, чи достатньо калорійна їжа, яку ми їмо.
  • Обирайте одяг, який добре утримує тепло. Запасіться термобілизною, одягом з флісу або фланелі.
  • Перевірте рівень заліза й вітаміну В12 в організмі. Недостача цих мікроелементів в організмі може свідчити про анемію. А вона викликає відчуття холоду.
  • Вдягайте декілька шарів одягу. Це допоможе утримувати та зберігати тепло.
  • Приділяйте увагу фізичній активності, більше рухайтеся.
  • Грійте одяг на батареї, якщо у вас є опалення. Тоді вранці ви зможете одягнути щось тепленьке.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як заощаджувати електроенергію: практичні поради







Пошук