Зимова небезпека: як розпізнати та як запобігти обмороженню


Опубліковано 14 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Зимова небезпека: як розпізнати та як запобігти обмороженню


Зимова небезпека: як розпізнати та як запобігти обмороженню

Photo: Freepik


На Україну насуваються сильні морози. Одна з найскладніших зим попереду. І хоч українці вже готові до будь-яких випробувань, обізнаність у питаннях безпеки не буде зайвою.

Цієї зими особливо актуальним є питання про те, як запобігти обмороженню та як розпізнати перші симптоми. Сьогодні все більше людей можуть зіткнутися з цією проблемою, адже зі зникненням світла, зникає і опалення. Ба більше, багато людей змушені виконувати роботу на вулиці без можливості зігрітися.

«Діти в місті» зібрали для вас низку рекомендацій щодо перших ознак обмороження і першої допомоги.


Читайте також: Як зрозуміти, що дитина замерзла на прогулянці?


Різновид ступенів обмороження


У холодну пору року жертвою морозу та холоду може стати будь хто, хто тривалий час знаходиться на вулиці. Особливо небезпечно, коли крім морозу на вулиці спостерігається підвищена вологість повітря та сильний вітер.

Найчастіше відморожуються ноги (пальці), руки, ніс, вуха, щоки, чоло.


Розрізняють чотири ступені обмороження:

  • І ступінь — відчуття оніміння та поколювання. Уражена шкіра стає блідою, а після зігрівання червоніє і набрякає.
  • ІІ ступінь — на уражених ділянках з’являються пухирці з прозорим вмістом. Після зігрівання шкіра починає боліти та свербіти.
  • ІІІ ступінь — змертвіння шкіри. На уражених ділянках з’являються пухирі, наповнені кров’яним вмістом.
  • ІV ступінь — некроз шкіри і м’язів.



Photo: МОЗ


Як розпізнати


Під час довгого перебування на холоді підвищуються ризики отримати обмороження. Варто зазначити, що спочатку людина відчуває сильне переохолодження, після чого з’являється відчуття болю та поколювання на уражених ділянках. Якщо людина продовжує знаходитися на морозі, шкіра поступово починає біліти і стає нечутливою.


Що робити?


Якщо ви відчуваєте перші симптоми обмороження або просто сильно перемерзли на вулиці, вам необхідно терміново знайти тепле приміщення.


В Україні на даний момент організовують багато пунктів незламності та пунктів обігріву, де можна зігрітися і отримати допомогу. Знайти їх можна за допомогою спеціального бота.


Перше, що необхідно зробити, коли ви опинилися в теплі, це зняти холодний або вологий одяг. Одразу зверніться за медичною допомогою або викличте швидку.

Поки чекаєте на допомогу, накладіть на уражені ділянки чисті, сухі марлеві пов’язки або кусочки чистої тканини. При цьому не можна туго бинтувати.

Необхідно зігрітися та випити щось гаряче. Також обов’язково тепло одягніться, укрийтеся ковдрою та знайдіть найтепліше місце в приміщенні біля обігрівача чи батареї.


Важливо! Не можна масажувати чи розтирати уражені ділянки у надії зігріти їх. Таким чином ви можете лише нашкодити.



Photo: МОЗ


Photo: МОЗ

Як уникнути обмороження


Щоб знизити ризики переохолодження та обмороження, необхідно загартовувати організм, щоб він звикав до холодних температур.


Детальніше про це ми писали у статті: Як звикнути до холодних температур та пережити зиму


Завжди слідкуйте за тим, щоб ваш одяг відповідав погоді. Важливо, щоб зимове взуття завжди було в справному стані й не пропускало вологу.

Захищайте лице, руки та інші відкриті ділянки тіла жирним кремом. Є спеціальні зимові креми, які добре захищають шкіру.

Не торкайтеся металевих предметів. У морозну погоду дотик відкритими ділянками тіла до металу може викликати швидке обмороження.


Також зверніть увагу на поради, опубліковані Міністерством охорони здоров’я України.


Photo: МОЗ






Пошук