Професійна освіта онлайн: як знайти своє та підвищити кваліфікацію


Опубліковано 27 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Професійна освіта онлайн: як знайти своє та підвищити кваліфікацію


Професійна освіта онлайн: як знайти своє та підвищити кваліфікацію

Photo: Freepik


У Міністерстві освіти і науки України представили платформу для дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн». Вона покликана осучаснити та покращити навчання молоді, яка обрала робітничі професії.

«Діти в місті» дізнавалися про проєкт та збирали корисні поради для пошуку свого призначення.


Освіта у смартфоні


Враховуючи виклики сучасного світу, дітям, молоді та працюючим спеціалістам необхідно адаптуватися до навчання онлайн. Дистанційна освіта стає все більш затребуваною та популярною, адже не лише економить час, а й дає можливість вчитися у своєму темпі та обирати з безлічі варіантів.

У кінці грудня в українському МОН презентували платформу «Професійна освіта онлайн», яка дозволить всім охочим здобути робітничу професію або ж підвищити професійну кваліфікацію. Наразі на платформі доступно 24 навчальні курси, серед яких курси для кухарів та кондитерів, деревообробників-будівельників, електромонтерів тощо. На цьому зупинятися не планують, тому наразі ведеться робота над 23 новими навчальними курсами.

Як зазначають у Міносвіти, онлайн-платформа – це лише початок реформування професійної освіти. В планах відомства створювати інтерактивний контент, який буде цікавим для молоді. Це передбачає активне використання технологій, тренажерів, симуляторів і навіть віртуальної реальності.


Переглянути онлайн-презентацію платформи можна за посиланням.


Як знайти своє



Photo: Freepik


Важливим питанням для молоді залишається пошук свого призначення. Досить часто у гонитві за модними професіями або бажаннями батьків діти обирають ті сфери діяльності, які їм не до вподоби. Щоб уникнути цього шляху, експерти радять ретельно обдумувати своє майбутнє перед тим, як приступати до навчання. До речі, онлайн-платформа стане чудовим тренажером, який дасть можливість спробувати та подивитися, чи подобається вам та чи інша професія.


Зверніть увагу на нашу статтю: Як допомогти підлітку вибрати майбутню професію: нетипові ідеї


Ось ще декілька рекомендацій від Міносвіти, які допоможуть вам спрямувати свої зусилля у правильному напрямку.


Питання 1

Уявіть, що у вас є мільйон доларів на рахунку і один рік, коли не треба нічого робити. Крім цього, уявіть, що ігри та відпочинок стали вам не цікавими. Чим би ви займали свій вільний час?


Питання 2

Уявіть, що вам можуть імплантувати чіп, який дозволить вам в момент опанувати якусь професію. Завтра вам необхідно йти на роботу. Яку професію ви оберете?


Питання 3

Уявіть, що ви можете власноруч створити навчальну програму, за якою будете навчатися. Необхідно обрати 10 предметів, які б вам було цікаво вивчати. Це можуть бути будь-які предмети. Перерахуйте їх.



Photo: Freepik


Після того, як ви відповіли на всі питання, обговоріть їх з батьками, педагогами або спеціалістами з профорієнтації. Вони допоможуть вам зрозуміти, в якому напрямку краще рухатися.

Але навіть, якщо вам не вдається знайти відповіді, не варто засмучуватися. Іноді на пошук свого призначення та справи життя може піти багато часу.


Читайте також: Як вибрати професію: покроковий план для підлітка







Пошук