Як говорити з дитиною про безпеку в мережі


Опубліковано 09 Лютий 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як говорити з дитиною про безпеку в мережі


Як говорити з дитиною про безпеку в мережі

Photo: Freepik


Дослідження, проведене командою #stop_sexting, підтвердило, що діти проводять все більше часу в мережі. Зазначається, що учні 6-8 класів (11-14 років) проводять в мережі три або більше годин на день. Дослідження також визначило п’ять найбільших онлайн-ризиків, з якими стикаються діти, зокрема отримання неприємних або образливих повідомлень, запит про їхнє місцезнаходження, отримання запиту на дружбу від незнайомців, пропозиція відкрити невідоме посилання, прохання надіслати фотографію чи відео.

«Діти в місті» публікують поради організації, які допоможуть поговорити з дітьми про безпеку онлайн.


В чому мета проєкту


З 2020 року проєкт #stop_sexting випускає освітні матеріали, такі як уроки, вебінари та методичні посібники, які допомагають батькам ставати все більш обізнаними щодо онлайн-ризиків. Команда проєкту надає усесторонню підтримку батькам, вихователям і вчителям.

Нещодавно проєкт трансформував освітній контент у книги, мультфільми та VR-квести, а також працює над розбудовою партнерства з соціальними мережами та ЗМІ, щоб захистити дітей від сексуального насильства та експлуатації в цифровому світі та забезпечити їхню безпеку офлайн під час війни.


Вам може знадобитися наша стаття: Безпека в інтернеті для малечі: як захистити своїх дітей


Як говорити з дитиною про безпеку



Photo: Freepik


7 лютого у світі відзначали Міжнародний день безпечного Інтернету. У зв’язку з цим команда проєкту дала топ-5 порад щодо обговорення з дітьми цієї непростої теми.

  1. Зробіть розмову комфортною. Ведіть розмову, роблячи щось разом, наприклад, коли їсте, їдете за кермом або перед сном.
  2. Будьте в курсі. Дізнайтеся про програми та платформи, якими користуються діти, а також про проблеми безпеки в Інтернеті, з якими вони можуть зіткнутися до того, як розпочати розмову.
  3. Використовуйте просту мову. Обговорюйте складні теми, такі як секс-посилання, стосунки в Інтернеті та порнографію у спосіб, зрозумілий дітям.
  4. Поясніть вплив онлайн-контенту. Розкажіть дитині, що онлайн-контент може вплинути на її настрій і думки. Наголосіть, що треба звернутися за підтримкою, якщо це необхідно.
  5. Зберігайте довіру. Побудова міцних і довірливих стосунків з дитиною дозволить відкрито й чесно спілкуватися, коли дитина почуватиметься комфортно, обговорюючи з вами свій досвід в мережі.


Куди можна звернутися по допомогу



Photo: Freepik


Якщо ви або ваша дитина зіткнулися з небезпекою в мережі, можна звернутися в наступні інстанції.

  1. Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в інтернеті 1545 (3). Ви можете зв’язатися з цією лінією анонімно, 24 години на добу та безкоштовно.
  2. Психологічна лінія підтримки на тему онлайн-ризиків https://stop-sexting.in.ua/. І діти, і батьки можуть звернутися за допомогою прямо на сайті, натиснувши кнопку внизу головної сторінки, заповнивши форму та отримавши психологічну підтримку від спеціаліста. Консультації є конфіденційними та надаються безкоштовно.
  3. Портал повідомлень про небажаний контент IWF. Через веб-сайт #stop_sexting ви можете повідомити про будь-який матеріал, що зображує сексуальне насильство над дітьми. Цей портал служить лінією звітності та допомагає захистити дітей і запобігти подальшій сексуальній експлуатації.


Читайте також: Як контролювати контент, з яким дитина стикається в мережі: поради експертів







Пошук