Корисні настільні ігри про гроші та фінансову грамотність


Опубліковано 23 Лютий 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Корисні настільні ігри про гроші та фінансову грамотність


Корисні настільні ігри про гроші та фінансову грамотність

Photo: Freepik


Діти мають вчитися керувати та розпоряджатися грошима. Це важлива навичка, і вона допоможе їм приймати зважені й ефективні рішення у майбутньому. Як навчити дитину поводитися з грошима? Звичайно ж, за допомогою ігор. Настільні ігри допоможуть зрозуміти, що таке витрати, збереження й планування бюджету.

«Діти в місті» підготували для вас і ваших дітей приклади корисних настільних ігор, які навчать дитину витрачати гроші з розумом.


Ідемо до магазину. Купуємо продукти

Ця гра розрахована на найменшу аудиторію. Гра імітує похід до магазину. Тут є кошики, гроші та спеціальні картки зі списками того, що потрібно придбати.

Гра допоможе дитині зрозуміти суть грошей, як відбувається їх обмін на товари і тренує навички рахування. Також гра розвиває пам’ять, логічне мислення та комунікативні здібності дитини.


Монополія

Класична гра, де гравці купують нерухомість, збирають орендну платню та різними способами намагаються заробити якомога більше грошей. Гра вчить складати бюджет, керувати активами і приймати стратегічні рішення.

Монополія розрахована на гравців від 8 років. Можна залучати до гри дітей 6-7 років у команду разом з дорослим. Це може бути класний і корисний час проведений разом.


Читайте також: Добірка книг про фінансову грамотність для дітей


Big Money

Тут дитина приміряє на себе роль справжньої бізнес-акули. Гравцям потрібно не тільки купувати акції та отримувати прибуток, а ще й ризикувати, керувати бізнесом, інвестувати у різні сфери.

У гру краще починати грати у віці від 10 років, коли настав час вчитися складати бюджети та грамотно витрачати кошти.


Каркассон

Доволі проста і зрозуміла стратегічна гра. Гравці будують місто Каркассон, змагаються, видобувають ресурси. Але найцікавішим моментом є те, що розвиток залежить від ландшафту, а його можна змінювати. Наприклад, змінити річище річки.

У гру можна грати з дітьми від 7 років. Гра вчить плануванню та стратегічному мисленню, що дозволяє обертати хід подій на свою користь.


Бізнес-сходи

Класна гра, яка формує у дітей навички тактичного і стратегічного планування не тільки бюджету, але й власних дій. В цій грі дитина не просто скуповує акції, але повністю розгортає підприємницьку діяльність – реєструє бізнес, обирає сегменти ринку, впроваджує інновації і оптимізує виробництво.

Класна і корисна гра для дітей віком від 12 років.


Мегаполіс. Як стати мільйонером

Стратегічна гра про розвиток міста. Головна мета гри – стати мільйонером, розбудовуючи місто. Тут потрібно визначити разом з мерією стратегію розбудови міста, врахувати побажання мешканців. І все це в умовах конкуренції, адже всі хочуть перемогти.

Починаючи з 10 років можна залучати дітей до гри. Вони вчитимуться уважності та стратегічному плануванню, адже максимальний прибуток сильно залежить від розташування будівель.


Я банкір

Ця гра передбачає три різні варіації. Та головне, що дитина приміряє на себе роль банкіра або фінансового бізнесмена. Гра містить три різні валюти – гривні, долари та євро. Потрібно слідкувати за курсом, вигідно обмінювати та нарощувати капітал власного банку.

Гра допоможе дітям від 10 років зрозуміти перспективи і ризики певних банківських операцій, і навчить виважено підходити до обміну валют.


Колонізатори Катану

Одна з класичних ігор про розбудову міста та стратегію розвитку. Кожен гравець має якомога вигідніше розмістити свої селища, отримувати ресурси – дерево, глину, камінь, та налагоджувати комунікацію з усіма іншими гравцями, хоч всі грають один проти одного.

Гра вимагає від гравців стратегічного мислення, адже вони мають розвивати селища в умовах обмежених ресурсів. Рекомендовано грати з дітьми від 8-10 років.


Бізнесмен

Гра нагадує Монополію, але менш абстрактна. Тут гравці не просто скуповують майно та отримують гроші від оренди, а розвивають власний продукт.

Діти занурюються у справжні світ ринкових відносин, де потрібно аналізувати ринок, спостерігати за конкурентами, налагоджувати логістику. Тому орієнтуватися варто на дітей від 10 років.


Кінцевий бенефіціар

Це найскладніша і найсерйозніша гра з цієї добірки. Вона розрахована на дітей віком від 14 років, адже потребує вже сформованих базових навичок фінансової грамотності.

Тут все серйозно. Гра навчає вести бізнес в умовах ринкової конкуренції, розподіляти ресурси та складати обдумані інвестиції. Цю гру дорослі часто використовують на лекціях та семінарах для вдосконалення власних навичок з фінансової грамотності.


Вам може сподобатися наша стаття: Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта






Пошук