Про це не розкажуть у школі: цікаві факти про великих українців


Опубліковано 07 Березень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Про це не розкажуть у школі: цікаві факти про великих українців


Про це не розкажуть у школі: цікаві факти про великих українців

Photo: Діти в місті


Здебільшого, коли в школі мова заходить про біографію чергової талановитої людини, діти втрачають концентрацію, слухають у пів вуха та вивчають стелю від нудьги. Адже у всіх біографіях акцент іде на те, «де і коли народився».

«Діти в місті» підготували для вас та ваших дітей кілька цікавих фактів про відомих українців та українок. Таких, про які навряд чи розкажуть на уроках.


Тарас Шевченко – блогер під наклепами


Звичайно ж, почати варто зі славетного Кобзаря. Якби Шевченко жив у наші дні, він би точно був відомим або навіть скандальним блогером. Шевченко зовсім не відповідав образу селянина. У Вільнюсі, а потім і в Петербурзі, це був модний парубок, шанувальник тусовок і вечірок. І серед його друзів було чимало інфлюенсерів, які часто допомагали Тарасові по життю.

З цікавого, Шевченко був членом товариства «Мочиморди» – парубків, які «мочили морди в алкоголі». Проте Шевченко не був пиякою. Хочете доказ? Легко. Наприкінці життя Тарас займався гравюрою – це тонка і ювелірна робота, яка вимагає вправності рук. У Тараса Шевченка руки не тремтіли. Він випивав, але не спився, як про це торочать недоброзичливі язики.



Photo: Діти в місті


Леся Українка – іронічна й світла


Навколо Лесі Українки точиться багато міфів. Більшість із них, як то про загіпсовані одночасно дві руки й ногу або про першу п’єсу у 5 років, – неправда. Та головне, у житті Леся не була сумною. Попри хвороби та особисті трагедії, вона знаходила сили усміхнутися. Ми пам’ятаємо про «щоб не плакать, я сміялась», та коли цей її вислів став загальновідомим, вона і над цим покепкувала.

Якось їй витягували хворий суглоб. Для цього дівчині на два місяці наклали гіпсову пов’язку і гирею витягували суглоб. Вона написала віршований лист братові, де розповідала, як фактично «прив’язана за ногу» уся її творчість. А закінчила листа такою фразою «Могла б про “сміх крізь сльози” сказати я при сім, але вже сяя тема давно обридла всім!»

В цілому ж, сама Леся Українка говорила про себе, що їй подобається писати, коли «на душі йде дощ, але він же не щодня йде».


Вам може сподобатися наша стаття: Сучасно про історію України: Топ-7 роликів для дітей та підлітків про видатних українців


Іван Франко – затятий стрімер


Цей парубок настільки легко закохувався, що здавалося, не було в його оточенні жінки, яку б Франко не любив. Та попри все він любив писати. І якщо зараз це здається дивним, то насправді, ніц дивного тут немає. В ті часи письмо заміняло смартфони. Листи – це месенджери й дірект, книги – це блоги, ютуб і Тік Ток, а газети та переклади – це вже робота в діджитал. Взагалі, вся культура письма була близька до стрімінгу: одні створювали і писали, інші жадібно і масово читали.

І в письмо Франко занурювався з головою. В день свого весілля, коли всі гості були зібрані, молода вбрана у фату, дружки та свідки готові, здогадайтеся, кого не було на місці? Так, нареченого. Франко випадково зайшов до кабінету будинку, де проходило весілля, і побачив там книгу. В цій книзі письменник знайшов рідкий і дивовижний вірш. Поету нестримно закортіло його переписати. Настільки сильно, що він забув про власне весілля, і спізнився на нього.



Photo: Діти в місті


Іван Багряний – король нікнеймів


Іван Багряний точно б став лідером серед тих, хто має купу нікнеймів, акаунтів і електронних поштових скриньок. Щоб уникнути проблем із радянською владою, письменник створював хитромудрі псевдоніми, як то «Дон Кочерга», «Сорок Сорок», Іван Полярний. На жаль, уникнути проблем з «совєтами» йому не вдалося.

Справжнє ж прізвище письменника – Лозов’ягін. Цікаво, що син письменника дізнався справжнє прізвище свого батька, коли був вже дорослим.


Панас Мирний – не втримався, і спалився


Український письменник працював на Російську імперію. І не просто працював, але й був чиновником. Проте потай він писав твори проти цієї імперії і розвивав українську культуру. Багато творів він довго приховував у ящику для сала, де їх не знаходили жандарми під час обшуків.

Одного разу, після прем’єри п’єси «Лимерівна», глядачі під овації гукали автора вийти на сцену, Панас Мирний не втримався, і вийшов. Цікаво, як відреагували його колеги, коли на сцену вийшов чиновник Панас Рудченко, і представився Панасом Мирним? Бо це дуже схоже на зухвалий розіграш.



Photo: Діти в місті


Остап Вишня – тролив навіть на допитах


Гуморист Остап Вишня жартував не лише на папері. Будь-яка життєва ситуація оберталася в його присутності на файний дотеп. Навіть коли його заарештували за фіктивним звинуваченням у замаху на життя Постишева.

Здається, доля була прихильницею гумору Остапа Вишні, бо як інакше можна пояснити той збіг обставин, чому письменника не розстріляли? Спочатку страту відтягували по часу через погані погодні умови. А поки це тягнулося, розстріляли керівника табору, де тримали письменника. А всі документи на письменника та деяких інших в’язнів загубилися.


Читайте також: Незалежна Україна та її винаходи, які змінюють світ







Пошук