Новини освіти: прийом до перших класів, навчання за кордоном та англійська в Україні


Опубліковано 04 Квітень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Новини освіти: прийом до перших класів, навчання за кордоном та англійська в Україні


Новини освіти: прийом до перших класів, навчання за кордоном та англійська в Україні

Photo: Freepik


Попри війну Україна прагне вдосконалювати свою систему освіти, а українці прагнуть бути в курсі останніх освітніх новин і тенденцій.

Нещодавно у Міністерства освіти і науки з’явився новий очільник – військовослужбовець та директор Малої академії наук Оксен Лісовий. Пріоритетними напрямками роботи відомства при новому міністрі будуть питання безпеки, наукові дослідження, створення можливостей для повернення вчених з-за кордону, розвиток професійно-технічної освіти, а також перегляд підходів до освітнього менеджменту.

«Діти в місті» зібрали в цій статті останні події в українській системі освіти – від нових ініціатив до змін у навчальній програмі.


Зарахування до перших класів


У багатьох областях України вже оприлюднили графік прийому заяв для зарахування дітей у перші класи.

Так, київські школи розпочали приймати документи 27 березня. Приймальна комісія працюватиме до 31 травня. Документи можна буде подати в електронному вигляді, а зарахування до навчального закладу здійснюватиметься на підставі заяви одного з батьків. Медичну довідку про стан здоров’я дитини можна буде принести до 18 серпня.

Варто зазначити, що пріоритет при зарахуванні до школи надається дітям, які проживають на території обслуговування закладу, внутрішньо переміщеним особам, а також дітям, чиї батьки працюють в цій школі.

Графік прийому заяв для зарахування у перший клас в інших областях можна подивитися на сайтах шкіл, в які ви плануєте подавати документи.


Читайте також: Національний мультипредметний тест: все, що потрібно знати випускникам


Навчання за кордоном



Photo: Freepik


Через війну сотні тисяч українських дітей навчаються у зарубіжних школах, продовжуючи паралельно навчатися в Україні. У МОН планують зменшити навантаження на школярів, зараховуючи академічні результати учнів в українських школах.

У відомстві вважають, що співпраця МОН і Світового банку дасть можливість проаналізувати освітні програми України та західних країн, щоб таке зарахування результатів навчання стало можливим.


Погіршення якості освіти


Більшість українців повідомляють, що якість освіти в Україні погіршується. Згідно з результатами соціологічного опитування від Центру Разумкова, 74,5% опитаних стверджують, що якість освіти знижується. Крім того, часто неможливо отримати освітні послуги через надзвичайні ситуації, такі як повітряні тривоги або відключення електроенергії.

Близько 70% респондентів впевнені, що дистанційне навчання призводить до погіршення якості знань. У багатьох до того ж існують проблеми зі зв’язком, що робить дистанційне навчання дуже складним.


Викладання двома мовами


У МОН готують нововведення до системи шкільної освіти, одним з яких є викладання для старшокласників двома мовами. Предмети будуть викладатись як українською, так і англійською, щоб забезпечити високий рівень знань українських дітей.

Це має допомогти учням розвиватись і підготуватись до майбутньої кар'єри в різних сферах, включаючи науку та програмування.

У відомстві також розробили рекомендації для покращення вивчення, викладання та використання англійської мови в українських вишах. У цих рекомендаціях описується необхідність забезпечення якісного викладання фахових предметів англійською мовою, викладання англійської мови за професійним спрямуванням та для академічних цілей.

Крім того, закладам вищої освіти рекомендовано визначити готовність студентів до вивчення англійської мови на рівні В1+ і використовувати різноманітні ресурси для покращення процесу навчання, такі як електронні платформи та інструменти дистанційного навчання.


Професійна освіта



Photo: Freepik


Міністерство освіти і науки планує активно розвивати професійні коледжі та професійну освіту, зокрема збільшити кількість молоді, що обирає цей вид навчання до 50%.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий наголосив на необхідності дати молоді якісну професію та розмежувати шляхи навчання, зокрема визначати, чи вони хочуть здобувати професійну, академічну або вищу освіту. Розвиток професійної освіти є одним із пріоритетів роботи МОН, і він буде здійснюватись за допомогою внутрішніх та зовнішніх ресурсів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Професійна освіта онлайн: як знайти своє та підвищити кваліфікацію







Пошук