Як виростити з дитини майбутнього підприємця


Опубліковано 27 Березень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як виростити з дитини майбутнього підприємця


Як виростити з дитини майбутнього підприємця

Photo: Freepik


У 2025–2026 роках у шкільній програмі для 8 і 9 класів з’явиться предмет «Підприємництво та фінансова грамотність». З цього приводу 20 березня в Нацбанку України відбулася конференція з фінансової грамотності FinLit Forum, де близько 2,5 тис. людей з різних сфер обговорювали розвиток фінансової грамотності в шкільній освіті.

НБУ вже і сьогодні проводить багато заходів для дітей з фінансової грамотності. Наприклад, функціонує Центр фінансових знань «Талан» для освітян. Експерти зазначають, що для успішного викладання фінансової грамотності в школах необхідно, щоб у першу чергу вчителі мали необхідні знання та навички з цієї сфери.


Чому це важливо?


Ситуація почала змінюватися разом з реформою «Нова українська школа», адже до цього знання з фінансової грамотності у школах давали фрагментарно. Сьогодні ж ця тема прослідковується у викладанні з 1 класу.

Фінансова грамотність – це навички, яким необхідно вчити змалечку, адже у сучасному світі без них доволі складно комфортно жити. Тому вже у школі дітей вчать планувати покупки та рахувати гроші. Вже з 8-го класу хочуть запровадити курс, де будуть обговорюватися більш складні та важливі теми: взаємодія з банками, запуск бізнесу, цінні папери тощо.

Високопосадовці впевнені, що високий рівень фінансової грамотності серед українців – запорука фінансової стабільності.


Читайте також: Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта


Як виховувати майбутнього підприємця



Photo: Freepik


Впровадження фінансової грамотності у шкільну освіту – чудова новина, але батьки та оточення відіграють ключову роль в прокачці підприємницьких скілів у дитини. Тому виховання підприємницького мислення – це, по великому рахунку, задача батьків.


То як це зробити? Ось кілька порад:


Заохочуйте творчість

Розвиток творчих здібностей є важливим для виховання підприємницького духу. Завжди підтримуйте дитину у її дослідженнях своїх інтересів, нових ідей. Дозволяйте дитині експериментувати та мислити нестандартно. У майбутньому ці скіли можуть стати в нагоді під час відкриття своєї власної справи.


Мисліть ширше

Люди з підприємницькою жилкою мають особливе мислення. Це мислення, направлене на постійний ріст та розвиток. У молодих підприємців ви завжди помітите такі риси, як стійкість, наполегливість, бажання вчитися та досягати мети. Вчіть свою дитину долати виклики та тимчасові перешкоди, постійно вдосконалюватися та бути наполегливими на шляху до своєї мети.


Прокачуйте фінансову грамотність

Діліться з дитиною своїми знаннями, лайфхаками та корисною інформацією, яка може знадобитися їй у майбутньому. Фінансова грамотність – це не лише теорія, але й практика. Залучайте дитину до розв’язання фінансових питань. Нехай вона спостерігає та вчиться. Також буде корисним дивитися фільми та читати книги про відомих підприємців і людей, які досягли успіху, не маючи нічого, крім ідеї.



Photo: Freepik


Лідерські якості

Для будь-якого підприємця важливо бути лідером. Звичайно, є люди, які не мають лідерських якостей і все одно відкривають свій бізнес. Але успішний бізнес з великою командою зазвичай будує людина, яка має лідерські якості, вміє керувати процесами та людьми. Дитина може тренувати ці якості у школі, приймаючи участь у групових проєктах, та займаючи там роль лідера. Заохочуйте дитину брати на себе відповідальність та надихати однолітків на спільну корисну діяльність.


Якщо дитина навчатиметься фінансовій грамотності не лише в школі, а й дома, у неї буде більше шансів досягти успіху у майбутньому та створити свою власну справу, яка приноситиме не лише гроші, а й задоволення.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка книг про фінансову грамотність для дітей







Пошук