Материнське вигорання: як правильно з ним боротися


Опубліковано 10 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті >  Материнське вигорання: як правильно з ним боротися


Материнське вигорання: як правильно з ним боротися

Photo: Freepik


Материнство – це неймовірно вимоглива роль, яка доволі часто призводить до материнського вигорання. Жінки нерідко відчувають емоційне, психічне та фізичне виснаження, що впливає на їхню здатність працювати, виконувати рутинні справи та навіть просто радіти життю. Для молодих матусь головне навчитися відслідковувати такий стан та вчасно надавати собі підтримку або просити про неї.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам впоратися з таким неприємним станом.


Як розпізнати вигорання


Материнське вигорання – це стан хронічного стресу, який виникає через відсутність достатнього відпочинку та підтримки. Вигорання відрізняється від втоми тим, що включає в себе емоційне виснаження, розпач, ненависть або жалість до себе.


Найпоширеніші симптоми вигорання:

  • хронічна втома, брак енергії,
  • небажання виконувати батьківські обов’язки,
  • дратівливість, перепади настрою,
  • почуття нікчемності,
  • безсоння або порушення сну.


Як виникає вигорання



Photo: Freepik


У вигорання завжди є об’єктивні причини. Вони можуть бути різними, їх може бути багато одночасно. У першу чергу, звичайно, дається взнаки фізична втома. Коли людині бракує часу на повноцінний сон та якісне відновлення ресурсу, вона починає поступово вигорати.


Якщо говорити про материнське вигорання, включається ще декілька факторів:

  • брак часу на себе,
  • відчуття, що ти собі не належиш,
  • суспільний тиск, нереалістичні очікування,
  • відсутність допомоги або обмежена підтримка,
  • емоційне навантаження.

Вигорання може виникнути у будь-кого, незалежно від того, чи працює жінка, чи виконує справи по дому,чи має підтримку від близьких. Річ в тім, що кожна психіка індивідуальна і те, що посильно для однієї людини, може бути дуже складним для іншої.


Читайте також: Топ книг для матусь, щоб знайти рівновагу у житті


Як боротися з материнським виснаженням



Photo: Freepik


Боротьба з вигоранням має дуже прості кроки, які декому здаються очевидними і не вартими того, щоб прикладати зусилля. Однак варто почати діяти, щоб помітити перші результати.


Перше – виділіть час на себе. Навіть, якщо турбота про малюка повністю лежить на ваших плечах, виділяйте 15-20 хвилин, коли ви робите щось лише для себе. Відкладіть прибирання чи будь-які інші справи і на 20 хвилин поставте у пріоритет себе. Прості дії, які приносять вам радість, здатні зарядити вас енергією та відновити ресурс.

Друге – не соромтеся звертатися за допомогою. Це можуть бути близькі та друзі, а також інші матусі, з якими ви можете створити групу підтримки. Якщо є можливість, наймайте помічників – нянь або клінінг, які трохи розгрузять вас.

Третє – не вимагайте від себе багато. Встановіть реалістичні очікування та змиріться з тим, що ідеалу не існує. Не варто прагнути встигнути усюди за рахунок свого емоційного добробуту.

Четверте – приділіть час практикам усвідомлення, медитації. Такі практики допомагають знайти баланс всередині себе, навчитися слухати та чути себе, вчасно помічати перші ознаки вигорання та працювати з ними. Медитації допомагають покращити емоційну регуляцію.


Якщо ви відчуваєте, що не маєте сил боротися з вигоранням. Якщо вам здається, що життя безпросвітне, а попереду немає нічого хорошого, це може свідчити про те, що вигорання плавно переходить у депресію. В такому випадку необхідно якомога швидше звернутися за професійною допомогою. Психотерапевт надасть вам інструменти для боротьби зі стресом. Особливо ефективна при таких обставинах когнітивно-поведінкова терапія, яка допомагає переосмислити негативні моделі мислення.


Пам’ятайте, що щастя вашої дитини напряму залежить від того, чи щасливі ви. Материнське вигорання є поширеною проблемою, з якою стикаються багато жінок. Тому в жодному випадку не сваріть себе за слабкість і те, що не впоралися.


Вам може сподобатися наша стаття: Додатки для турботи про психічне здоров’я







Пошук