Рецепти смачних пасок та випічки на Великдень


Опубліковано 19 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Рецепти смачних пасок та випічки на Великдень


Рецепти смачних пасок та випічки на Великдень

Photo: з відкритих джерел


Вже 24 квітня більшість українців відзначатимуть світле свято Великдень. В українській традиції до Великодня господині готують смачні паски та різноманітну випічку. «Діти в місті» зібрали найцікавіші рецепти, які стануть вам у нагоді.


Смачна паска з цукатами


Фудблогер Анастасія Солопій у своєму Instagram поділилася рецептом дуже смачної паски – пружної та в міру солодкої.


Вам знадобиться:

  • 450 гр борошна,
  • 150 гр сметани,
  • 150 гр цукатів,
  • 150 гр цукру,
  • 100 мл молока,
  • 75 гр вершкового масла,
  • 7 гр дріжджів,
  • 2 яйця,
  • ваніль.

Для глазурі вам знадобиться:

  • 180 гр цукру,
  • 6 г желатину,
  • 90 гр води,
  • 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування:

  1. Опара: в теплому молоці необхідно розчинити 20 гр цукру та дріжджі, додати 100 гр борошна, перемішати та залишити в теплому місці на 10-15 хвилин.
  2. Яйця збиваємо з цукром (120 гр), сіллю та ваніллю. Додаємо м’яке масло і сметану.
  3. До яєчної суміші додаємо опару та перемішуємо.
  4. Просіюємо борошно і вимішуємо тісто. Накриваємо тісто рушником та залишаємо на годину.
  5. Через годину додаємо цукати та сухофрукти, вимішуємо тісто і залишаємо настоятися ще на годину.
  6. Змащуємо форми олією та наповнюємо їх на 1/2. Накриваємо плівкою і залишаємо ще на годину.
  7. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 15-40 хвилин.



Photo: Анастасія Солопій


Підготовка глазурі:

  1. Замочуємо желатин в 30 гр води.
  2. Варимо сироп з цукру, додавши 60 гр води. Варимо до тих пір, поки цукор розчиниться.
  3. Желатин розтоплюємо в мікрохвильовій печі, додаємо в сироп разом з лимонним соком. Збиваємо масу міксером.
  4. Коли глазур стане густою і глянцевою, покриваємо паски.


Булочки-віночки



Photo: Анастасія Солопій


Анастасія Солопій пропонує прикрасити святковий стіл незвичайними булочками.

Вам знадобиться:

  • 100 мл теплого молока,
  • 15 гр живих дріжджів,
  • 50 гр цукру,
  • 60 гр м’якого вершкового масла,
  • 1 яйце,
  • 300 гр борошна,
  • ваніль,
  • 150 гр цукатів,
  • 1 жовток,
  • 1 ст. л. молока.

Приготування:

  1. В теплому молоці необхідно розчинити 20 гр цукру та 15 гр дріжджів. Накрийте рушником і залиште на 5-10 хвилин.
  2. Додайте цукор, сіль, ваніль, яйце та нарізане кубиками масло. Ретельно перемішайте.
  3. Просійте борошно і гарно замісіть тісто. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 60-90 хвилин.
  4. Знову замісіть тісто та залиште ще на 30-60 хвилин.
  5. Розділіть тісто на 8 рівних частин.
  6. Кожен шматочок розкачайте якомога тоншим овалом та посипте цукатами.
  7. Скрутіть тісто в щільний рулет та розріжте його вздовж, залишаючи 2 см нерозрізаними.
  8. Скрутіть 2 частини заготовки косою, з’єднайте краєчки, щоб вийшов віночок.
  9. Накрийте булочки рушником і залиште на 30-45 хвилин.
  10. Змастіть булочки збитим жовтком з молоком і відправте на 20-30 хвилин в духовку при 190 градусах.



Photo: Анастасія Солопій


Photo: Анастасія Солопій


Photo: Анастасія Солопій


Photo: Анастасія Солопій


Вам може стати в нагоді наша стаття: Пасха: оригінальні ідеї та рецепти до Великодня


Рецепт паски без дріжджів


Вам знадобиться:

  • 350 гр борошна,
  • 300 мл кефіру або кислого молока,
  • 100 гр вершкового масла,
  • 1 ч. л. соди,
  • 100 гр родзинок,
  • цедра одного лимона.

Для глазурі:

  • 100 гр цукрової пудри,
  • 2 ст. л. вершкового масла,
  • 3 ст. л. лимонного соку.

Приготування:

  1. Просійте борошно, підготуйте цедру. З'єднайте кефір з содою або розпушувачем. Масло розтопіть і додайте до нього цукор, цедру лимона, ваніль. У масляну суміш влийте кефір з содою, після чого додайте борошно і родзинки.
  2. Змастіть форму маслом і наповніть на 2/3. Випікайте в духовці до готовності.
  3. Для глазурі необхідно розтопити вершкове масло, додати цукрову пудру і лимонний сік. Перемішуйте ложкою, поки глазур не загусне, і відразу нанесіть на паски.


Благодійність


Варто зазначити, що до свята у багатьох містах готують благодійні паски. Так, наприклад, на Рівненщині традиційно печуть пасхальну здобу на фронт. Активісти планують спекти майже 4 тис. пасок. Це відбуватиметься в рамках щорічної акції «Паска для друга».

Цьогоріч святий для українців хліб також поїде в звільнені від окупантів міста і села. Паски передадуть і переселенцям, які знайшли прихисток на Рівненщині.



Photo: Рівненська обласна державна адміністрація


Вимушені переселенці, які знаходяться у Львові, також отримають великодні «кошики». Продуктові набори готують Холдинг емоцій «Фест» та World Kitchen Club. Зазначається, що продуктові набори отримають близько 3 тис. сімей. Переселенці отримають кошик з традиційним святковим набором продуктів – паска, яйця, ковбаса та інше.


Читайте також: Поробки на Великдень 2022, які можна зробити разом з дітьми







Пошук