Як впоратися з ожеледицею та переохолодженням узимку: поради від МОЗ


Опубліковано 11 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як впоратися з ожеледицею та переохолодженням узимку: поради від МОЗ


Як впоратися з ожеледицею та переохолодженням узимку: поради від МОЗ

Photo: Freepik


Зима продовжує набирати обертів. Синоптики прогнозують, що подекуди температура може опуститися до 15-20 градусів морозу. Це серйозне випробування для тих, хто змушений перебувати на вулиці або в приміщеннях без опалення. Підстерігають взимку й інші небезпеки, такі як ожеледиця.

«Діти в місті» зібрали поради Міністерства охорони здоров’я, які допоможуть підготуватися до складних погодних умов.


Зігріваємося правильно


У відомстві зазначають, що не існує єдиного та універсального правила, яке дозволяє людині зігрітися. Втім, є поради, які завжди працюють.


Обирайте багатошаровий одяг

Чим більше одягу та чим щільніше він буде прилягати до тіла, тим краще. Річ у тому, що кожний шар одягу створює прошарок з повітря, де зберігається тепло. Тому обов’язково одягайте під светри футболки, сорочки або термобілизну. Зверху можна накинути кардиган або піджак. Не ігноруйте колготки та підштаники, вони вкрай необхідні в сильні морози.

Слідкуйте за тим, щоб не випускати тепло через відкриті ділянки на тілі. Відмовтеся на час від коротких шкарпеток та вкорочених штанів. Завжди носіть шарф та рукавиці.



Photo: Freepik


Натуральні тканини та якісне взуття

У сильні морози дуже важливо, з якої саме тканини вироблений ваш одяг, адже синтетичні матеріали доволі погано гріють. Особливо, якщо мова йде про нижню білизну, носки та інший одяг, який торкається тіла. Віддавайте перевагу одягу, в складі якого є бавовна. Він захистить вас від переохолодження.

Серйозну увагу треба приділити зимовому взуттю. Обирайте взуття на товстій та гнучкій підошві. Зовнішній матеріал взуття має бути щільним та водонепроникним. Усередині має бути натуральна хутряна підкладка, а також устілка, яку можна сушити за потреби. Великим плюсом будуть рельєфні протектори.


Читайте також: Як звикнути до холодних температур та пережити зиму


Як не треба зігріватися


У МОЗ нагадали, що алкоголь - це дуже небезпечний спосіб зігрітися на морозі, адже вводить людину в оману. Вживання спиртного під час морозу створює ілюзію тепла, а насправді призводить до втрати тепла. Крім того, погано на організм людини в морози впливає куріння. Воно уповільнює кровообіг, що призводить до ще більшого замерзання.

Порада для жінок – відмовитися від прикрас на період морозів. Річ у тім, що метал швидко охолоджується на морозі, тому каблучки та сережки можуть сприяти переохолодженню.

Якщо ви відчуваєте, що замерзли, а ваша шкіра почала поколювати та свербіти, намагайтеся якомога швидше знайти місце, де можна зігрітися. В жодному разі не розтирайте замерзлу шкіру.


Правила безпеки в ожеледицю



Photo: Freepik


У Центрі медичної статистики підрахували, що в середньому за рік близько 97,5 тис. українців зазнають травм внаслідок падіння. Більшість цих травм припадає на період ожеледиці.

У МОЗ радять готуватися до ожеледиці завчасно. Особливо з цим треба допомагати дітям та людям похилого віку.


Поради від МОЗ:

  • не дивіться в телефон під час ходьби,
  • віддавайте перевагу взуттю з рельєфною підошвою,
  • ходіть повільно,
  • балансуйте за допомогою рук,
  • за можливості не носіть важкі сумки та рюкзаки,
  • якщо відчуваєте, що падаєте, присядьте.


Велику увагу під час ожеледиці варто приділяти взуттю, адже деякі підошви виявляються дуже слизькими і можуть підвести вас вже у перші хвилини на вулиці. Тому, під час ожеледиці віддавайте перевагу взуттю з підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи.

Добре, якщо є можливість придбати «льодоступи», які страхують від падіння. Якщо можливості немає, можете зробити їх самостійно, наклеївши двосторонню липку стрічку на суху підошву (хрест-навхрест). Перед виходом на вулицю стрічку необхідно натерти піском. Також на взуття можна наклеїти наждачний папір або шматки рельєфної тканини.

Літнім людям на період зими краще придбати палицю, яка допоможе тримати рівновагу.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Зимова небезпека: як розпізнати та як запобігти обмороженню







Пошук