Пластуни України – від історії до сучасності


Опубліковано 15 Березень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті >  Пластуни України – від історії до сучасності


Пластуни України – від історії до сучасності

Photo: Freepik


Пластуни – це учасники пластунського руху, однієї з найбільших і найпопулярніших дитячих організацій в Україні. Пластунство – це не просто хобі чи розвага, це цілеспрямована діяльність з метою розвитку дитини, формування її характеру та виховання патріота. Пластуни вчаться багатьом корисним навичкам, таким як здатність працювати в команді, лідерство, самодисципліна та відповідальність.

«Діти в місті» підготували деякі цікавинки, щоб більше познайомити вас і ваших дітей з цим веселим, цікавим та корисним рухом, який допомагає розвиватись та навчатись нового.


Історія


Пластунський рух в Україні почав своє існування понад 100 років тому, в 1911 році. Засновниками Пласту вважаються Олександр Турянський, Петро Франко та Іван Чмола. Ідея створення організації виникла з метою виховання молоді в дусі патріотизму та самовідданості.

У 1922 році Пласт було розпущено радянською владою. Проте у 1940 році організація була відроджена за кордоном, де почали діяти перші пластунські дружини. Після здобуття незалежності України в 1991 році, Пластунський рух повернувся на батьківщину та став однією з найпопулярніших молодіжних організацій в країні.


Навчання



Photo: Freepik


Головною особливістю пластунського руху – є скаутський принцип. Все навчання проходить через дію. Діти відчувають себе корисними щохвилини. Вони набувають нових навичок через корисну активність – ігри, вилазки на природу, життя в таборах, підтримка людей.

Цікавим є те, що діти вчать не самі ігри, а підходи, на яких побудовані ці ігри. З часом діти можуть не просто адаптувати існуючі ігри або придумувати нові, вони застосовують ці знання у реальному житті.


Принципи


Основними принципами Пластунського руху є: патріотизм, духовність, самовиховання, самовдосконалення, самовладання та взаємодопомога. У Пласті кожен пластун повинен розвивати свій характер та здібності, бути відповідальним та допомагати іншим. Пластуни вчаться жити у відповідальній гармонії з природою та оточуючими людьми.

Також важливим елементом є знання традицій та культури України, зокрема української мови, історії та національних звичаїв.


Читайте також: Важливість дружби: як допомогти дітям знайти близьких людей


Цікаві факти


    1. Пластунський рух має свій власний гімн, який називається «Соловейко».
    2. Під час Другої світової війни пластуни створили підпільні гуртки, де навчалися виживати та боротися з нацистськими окупантами.
    3. У 1991 році пластунство отримало офіційний статус в Україні як національна скаутська організація.
    4. Президент України Віктор Ющенко також був пластуном.
    5. У 2007 році пластунський табір «Айдар» на Чернігівщині став найбільшим молодіжним табором у світі, в якому взяли участь понад 5 тисяч учасників.
    6. У 2011 році Пласт відзначив своє 100-річчя, з цієї нагоди у Львові було організовано найбільший збір пластунів в історії організації.
    7. У 2014 році під час Революції Гідності в Україні пластуни активно допомагали на передовій, забезпечуючи волонтерський рух та допомагаючи військовим медикаментами та необхідним спорядженням.
    8. У 2019 році пластунство встановило світовий рекорд, зібравши найбільшу кількість людей, що одночасно виконали гопак – національний український танець.


    Новий виток розвитку пластунського руху



    Photo: Freepik


    У 2010 році пластунський рух отримав статус національної організації. З цього часу пластунство почало активно розвиватися, відбуваються нові та цікаві події та проєкти.

    Одним із найбільших проєктів є Пластовий маршрут, який складається з 8 місць, пов'язаних з історією пластунства в Україні. Це ідеальна можливість для туристів познайомитися з культурним досвідом та традиціями пластунського руху.


    Сучасний рух


    Пластунство сьогодні є живою та активною громадською організацією, що діє не тільки в Україні, але й за її межами. Згідно зі статистикою, нині в Україні понад 30 тисяч пластунів віком від 6 до 35 років. Пластунство займається активним вихованням дітей та молоді, розвиває у них патріотизм, національну свідомість, фізичну підготовку та технічну грамотність.

    Рух продовжує розвиватися та інтегруватися у життя українців. Наприклад, у Львові започатковано нову програму співпраці між Пластом та школами, яка спрямована на залучення дітей до пластових пригод. За цією програмою, школярам будуть пропонувати тематичні заходи, мандрівки та лекції від волонтерів.


    Керівник Пласту у Львові Ярко Булишин зазначає: «Пластова самозарадність допомагає у найважчі часи. Вже кілька років у нас існує черга дітей, які бажають потрапити до організації і регулярно займатись у Пласті, але для цього нам потрібно збільшувати кількість волонтерів-виховників. Тому спільно з управлінням освітнім ми хочемо частково ділитись з дітьми знанням та навичками. Школи йдуть на зустріч львівським пластунам та надають приміщення для занять безкоштовно. Реалізацію програми плануємо вже протягом весни 2023 року».


    Вам може стати в нагоді наша стаття: Про це не розкажуть у школі: цікаві факти про великих українців







    Пошук